AB „Ortopedijos technika“ kineziterapeutas Vainius Petrauskas siūlo 10 pratimų pėdutėms, kurie bus ne tik itin naudingi visiems, norintiems išvengti plokščiapėdystės, tačiau taip pat ir įdomūs bei įtraukiantys mažylius.

Dygliuoto kelio eisena

Pirmasis pratimas iš pažiūros itin paprastas – siūloma keliauti dygliuotais kamuoliukais. Išdėliokite maždaug 10 kamuoliukų vaiko žingsnio atstumu. Mažajam reikia stengtis nenulipti nuo kamuoliukų. Kad pratimas būtų įdomesnis, galite susitarti slaptą koduotę, pavyzdžiui, kamuoliukai – tai saugūs akmenys, o grindys – verdanti lava! Pamėginkite užduotį pasunkinti ir grįžti atgal atbulomis.

Šis pratimas aktyvina pėdos skliautą, mažina pėdos virtimą į vidų.

Mankšta vaikams

Keliavimas lazda

Mankšta vaikams

Jei dygliuotų kamuoliukų po ranka neturite – pasitarnaus ir paprastas šluotkotis. Padėkite jį ant žemės ar jogos kilimėlio ir paprašykite vaiko jį pereiti kryžiuojant kojas. Pratimo paįvairinimui galite su vaiku susitarti, jog dabar jis – lyno akrobatas, o lazda – jo lynas! Ar pavyko pereiti visą lazdą nenukritus? O atbulomis?

Mankšta vaikams

Balansinės pagalvėlės iššūkiai

Jei vaikščioti mažajam nusibodo – pabandykite balansinės pagalvėlės pratimus. Ši pagalvėlė tinka ne tik sėdėjimui, bet ir įvairiems pratimams. Paprašykite vaiko ant jos pastovėti ant vienos kojos, o po to – kitos. Atrodo per lengva? Taip tik atrodo!

Šis pratimas aktyvina pėdos skliautą, lavina čiurnos judesius.

Mankšta vaikams

Į pagalbą – kasdieniai daiktai

Labai dažnai, kai iš mados ir domės išeina visi turimi daiktai, gelbsti patys paprasčiausi buities daiktai. Pavyzdžiui – rankšluostis. Paprašykite vaiko susukti rankšluostį į ritinuką. Svarbi sąlyga – kojų pirštukais!

Itin smagu rungtyniauti su broliu ar sese – vienas iš vieno galo, kitas iš kito, ir kuris nugalės?

Šis pratimas aktyvina pėdos skliautą, lavina čiurnos judesius.

Mankšta vaikams

Atsikratykite senos makulatūros

Jei turite senų laikraščių – prieš išmetant ar sudeginant panaudokite juos vaikų pėdučių pratimams. Išskleiskite didelį lapą ir paprašykite vaiko jį sugniaužyti į kamuoliuką. Be abejo, jog rankų naudoti nevalia – tik kojų pirštukus! Šis pratimas lavina mažylio koordinaciją, judesius ir aktyvina raumenis.

Mankšta vaikams

Nenaudok kulnų

Pamėginkite pakartoti 4 ir 5 pratimus, tik vienas svarbus pakeitimas – kulnai it prikalti prie žemės – jų pajudinti nevalia! Tokie pratimai stiprina pėdos skliautą, mažina ir padeda išvengti pilnapėdystės ir šleivapėdystės.

Mankšta vaikams

Krepšinis kitaip

Jei jūsų vaikas didelis krepšinio fanas, pakvieskite išmėginti kiek kitokią šio žaidimo formą – pėdutėmis. Tegul mažylis pamėgina paimti nedidelį guminį kamuoliuką kojų pirštukais ir įmesti į šalia stovintį krepšį. Kad būtų šiek tiek lengviau, galite naudoti nepilnai pripūstą kamuoliuką.

Mankšta vaikams

Spalvoti piešiniai

Visiems (na, beveik visiems) vaikams patinka piešti! Tad kodėl neišbandžius piešimo kojų pirštukais? Tereikės kelių flomasterių ar kreidučių ir popieriaus lapo – paprašykite vaiko užrašyti savo vardą, nupiešti gėlę, nuspalvinti mėgiamiausią personažą.

Mankšta vaikams

Mankštos arkliukas – nejučia lavinantis žaislas

Geriausia mankšta tokia, kur jautiesi žaidžiantis, o geriausias žaislas tas, kur nejučia dar ir pasimankštini! Štai todėl vaikai taip mėgsta įvairius šokuojančius žaislus – balansinį arkliuką ar mankštos kamuolį. Sėdint ant tokio žaislo galima įsivaizduoti, jog esi pats tikriausias Teksaso kaubojus, o toks žaidimas koreguoja mažylio laikyseną, eiseną ir yra itin naudingas vaikams, turintiems klubų displaziją.

Mankšta vaikams

Vaikų džiaugsmas – batutas

Jei gyvenate dideliame kieme – Jūsų mažasis, ko gero, jau ne pirma vasara jūsų maldauja didelio batuto, ant kurio galėtų dūkti ir šokinėti. Toks žaidimas ne tik sukelia daug džiaugsmo, tačiau taip pat ir stiprina kojas, kitus kūno raumenis.

Jei neturite vietos dideliam batutui – puikiai tiks ir mažytis, kambaryje telpantis batutas.

Mankšta vaikams

Svarbus aspektas – niekada nepalikite vaiko šokinėti vieno, o idealiu atveju – prieš leidžiant į šias pramogas, pasirūpinkite tinkamomis apsaugomis!

Štai visi pratimai, kuriuos vargu ar galima mankšta ir pratimais vadinti – greičiau smagus, sveikas ir įdomus būdas užimti nuolat nerandančius kuo užsiimti mažuosius, o tuo pačiu ir jų sveikata pasirūpinti.