Štai kodėl naudinga kasdien po 20 minučių laikyti pakėlus kojas:

Taisyklingai iškelkite kojas.

1. Atsigulkite priešais sieną, po kaklu pasikiškite pagalvėlę ar nedidelį volelį.

2. Iškelkite kojas, atremkite į sieną, sėdmenys turi būti prispausti prie sienos. Rankos guli šonuose.

3. Taip pabūkite 15–20 min.

Labai svarbu, kad drabužiai netrukdytų kraujotakai. Vilkėkite laisvus, juosmens neįveržiančius drabužius. Gulėjimas iškeltomis kojomis labiau primena ne sportą, o jogą ar atsipalaidavimą. Bet iš tiesų šis pratimas veiksmingai gerina kraujotaką.

Šio pratimo nepatartina daryti vienu atveju – jei neseniai patyrėte kojos, nugaros traumą arba turite įsisenėjusią traumą.

Iš pradžių daugelis daro šias klaidas: atsigula per toli arba per arti sienos, po kaklu pasideda per minkštą volelį. Dėl to gali įsitempti raumenys, nugara gulės kreivai.

Ilgesnį laiką padarę šį pratimą pajusite malonius pokyčius.

1. Dings sunkumo pojūtis kojose.

Kojos atrodo sunkios, sustingusios, patinsta dėl prastos kraujotakos. Galimos priežastys – inkstų ar širdies veiklos sutrikimas, per didelis svoris, nesveika mityba ir kt. Reikėtų išsiaiškinti kojų tinimo priežastį. Minėtas pratimas bus puikus gydymo papildymas, nes kojų pakėlimas gerina kraujotaką.

2. Nebejausite nuovargio, avėdamos aukštakulnius.

Niekas neužginčys – aukštakulniai moterį puošia. Bet jei nuolat avite aukštakulnius, tai žalinga sveikatai. Avėdamos aukštakulnius moterys jaučia nuovargį, nes su aukštakulniais netolygiai pasiskirsto kūno svoris. Po ilgos dienos su aukštakulniais parėjusi namo atsigulkite, iškelkite kojas ir pailsėkite.

Vakarop mūsų kojos iš tiesų pavargsta, pakeiskite kūno padėtį. Gulėjimas iškėlus kojas naudingas ir venoms. Po šio pratimo galite lengvai pamasažuoti kojas ir išsimaudyti po dušu.

3. Pagerės virškinimas.

Gulėjimas iškėlus kojas gerina virškinimą, nes kraujas išteka iš kojų, jo daugiau priteka į vidaus organus. Tonizuojami už peristaltiką (peristaltika – tam tikri raumenų susitraukimai, kad judėtų suvirškintas maistas) atsakingi lygieji raumenys, geresnė kraujotaka skatina virškinimo sistemos veiklą. Reguliariai darant šį pratimą, greičiau įsisavinamos maistingos medžiagos.

4. Atsipalaiduos nervų sistema.

Gulint iškeltomis kojomis atsipalaiduos nervų sistemą, įkvėpsite daugiau oro. Kūno audiniai gaus daugiau deguonies, pagerės kraujotaka, vidaus organai bus geriau aprūpinami maistingomis medžiagomis. Tai naudinga nervų sistemai, mažina smilkinių, kaklo ir pilvo raumenų įtampą.

5. Pagerės miego kokybė.

Viena iš nemigos priežasčių – kojų dilgsėjimas, tinimas. Reguliariai gulint iškeltomis kojomis minėti simptomai praeis. Teisingai kvėpuojant smegenys gaus daugiau deguonies, pagerės kraujotaka, miegas taps gilesnis. Gulėjimas iškeltomis kojomis primena meditaciją, žmogus tuo metu pamiršta rūpesčius, kūnas ir protas nurimsta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)