Galbūt. Tačiau karinė dieta, apie kurią galėjote sužinoti iš socialinės žiniasklaidos, neturi nieko bendra su ginkluotosiomis pajėgomis. Tai tiesiog itin griežtas mitybos planas, turintis padėti greitai atsikratyti nereikalingų kilogramų. Štai ką turite žinoti, kol nuspręsite jį išmėginti, rašo prevention.com.

Kas yra karinė dieta?

Iš esmės tai yra labai smarkiai kalorijas apribojantis mitybos planas, galintis padėti vos per tris dienas atsikratyti 4,5 kg. Šiai dietai nereikia jokių išskirtinių maisto produktų ar papildų. Jei atvirai, karinės dietos valgiaraštis yra gana senamadiškas: tai tiesiog mažai kalorijų turintis maistas, kurį galėjo valgyti dar jūsų močiutė, kai ji norėjo sulieknėti. Tai gali būti greipfrutai, džiovintas tunas ant skrudintos duonos, sūdyti krekeriai ir kietai virtas kiaušinis.

Kita vertus, šios dietos tinklalapyje rašoma, kad ji skirta greitam lieknėjimui, kai iškyla skubi būtinybė numesti kelis kilogramus, pavyzdžiui, „kai atvyksta jūsų buvusysis ir jūs norite, kad jam nuo jūsų išvaizdos nutįstų seilė“. Tačiau šią dietą galima reguliariai kartoti, pavyzdžiui, laikytis jos tris dienas, o tada daryti keturių dienų pertrauką.

Tiesa, dar vienas dalykas. Nors šios dietos svetainę puošia retro stiliaus armijos mergina, šis mitybos planas nėra nei sukurtas kariškių, nei kariuomenės palaikomas. Iš tikrųjų neaišku, kas sukūrė šią dietą, nes svetainėje nenurodomas joks ekspertas ar autorius. Tai nėra geras ženklas, nes tai rodo, kad šios dietos kūrėjas neturi jokio pripažinto medicininio išsilavinimo.

Ar karinė dieta padeda sulieknėti?

Taip, bet veikiausiai ne taip greitai, kaip ji tvirtina. Abejotina, ar jums pavyks numesti 4,5 kg vos per tris dienas, ir beveik akivaizdu, kad antsvorio neatsikratysite ilgam laikui.

Karinė dieta apibūdinama kaip protarpinis badavimas. Ir nors toks badavimas padeda sulieknėti, nėra nieko, kas rodytų, jog šis planas padeda išsaugoti liekną figūrą. Karinės dietos planas skirtas tik trims valgymams per dieną, tačiau jame nieko neužsimenama apie tai, kada reikėtų valgyti ir kiek laiko turėtų praeiti tarp valgymų.

Jis taip pat prikemša jus tokiais riebalų degintojais kaip greipfrutai, kava ir varškė. Ir nors šie produktai tikrai turi junginių, kurie padeda lieknėti, nėra jokių įrodymų, kad jie padėtų pastebimai atsikratyti nepageidaujamų kilogramų, sakė registruota dietologė Vanessa Rissetto. „Ši dieta nesiūlo nieko, kas padėtų sudeginti riebalus efektyviau, negu kitos įprastos dietos“, – teigė ji.

Tikrovėje karinė dieta tėra nuosaiki badavimo forma, kai tenka apriboti save iki 1000 kcal per dieną. Tai žymiai mažiau kalorijų, negu reikia vidutinei moteriai, net ir lieknėjančiai. Dauguma sveiko lieknėjimo planų per dieną siūlo gauti nuo 1200 iki 1600 kcal, nurodo JAV Sveikatos ir žmogiškųjų paslaugų departamentas.

Nėra labai keista, kad dauguma žmonių, kurie išbando karinę dietą, tikrai numeta šiek tiek svorio.

„Tai, kuo pagrįsta ši dieta, kaip ir kitos dietos, yra kalorijų apribojimas, o ne specialūs maisto produktai“, – teigė klinikinė dietologė Becky Kerkenbush iš Votertauno regioninio medicinos centro Viskonsino Votertauno mieste. Tačiau tai nereiškia, kad jūsų pasiekti rezultatai bus ilgalaikiai. Kai žmogus lieknėja drastiškai apribodamas kalorijas, iš esmės jis netenka vandens, o ne riebalų, teigė V. Rissetto. Kraštutinis kalorijų ribojimas priverčia jūsų organizmą naudoti glikogeną – sukauptas angliavandenių atsargas, kurias energijai kaip kurą naudoja raumenys ir smegenys.

„Glikogenas yra susidaręs vandens pagrindu, todėl kai jis deginamas, išsiskiria vanduo, kuris su juo būna susijungęs. Taigi jūs galiausiai prarandate vandens svorį“, – aiškino B. Kerkenbush.

Išvada: nesilaikykite karinės dietos

Žinoma, pasilaikę šios dietos tris dienas, nenumirsite. Tačiau bet kokia dieta, žadanti, kad numesite 4 kg per ilgąjį savaitgalį, nėra gera idėja. „Lieknėjant sveikai, per savaitę numetama nuo 0,2 iki 0,8 kg, – pažymi B. Kerkenbush. – Jei numetate daugiau, veikiausiai tai tėra vandens svoris (o ne riebalai), kuris sugrįš atgal, kai grįšite prie įprastų maitinimosi įpročių“.

Be to, toks spartus lieknėjimas visiškai nepadeda įtvirtinti ilgalaikių sveikos mitybos įpročių. „Gerai, jūs įsispraudžiate į tą suknelę, o kas toliau? Jūs tiesiog grįžtate prie to, kas buvo, ir niekada nepasiekiate persilaužimo ir nesulaukiate tikrosios lieknėjimo sėkmės“, – sakė V. Rissetto.

O jei nuspręsite laikytis šios dietos ilgiau? Trys dienos badavimo ir keturių dienų pertrauka iš esmės tėra greita „yo – yo“ efekto forma, kuri gali turėti neigiamų pasekmių jūsų medžiagų apykaitai, nekalbant apie bendrą savijautą. Jums tiesiog bus sunku sulieknėti ir išsaugoti pasiektą svorį ilgą laiką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt