Klausimas: Ar tiesa, kad dieną turėtume pradėti karštu vandeniu su citrina? Kuo grįsta ši teorija?

Atsako biochemikas ir mitybos specialistas gydytojas Mike’as Roussellas:

Kaip ir dauguma žinių apie sveiką gyvenseną, karšto citrinų vandens gėrimo kiekvieną rytą magiškos savybės turi tiesos, tačiau šio ritualo veiksmingumas yra stipriai pervertintas. Tad apžvelkime tris pagrindines jo naudas ir visus įrodymus, kurie pagrindžia šiuos tvirtinimus.

Citrina gerina virškinimą

Iš tikrųjų kai kuriais atvejais šis vaisius gali sustiprinti skrandžio problemas: citrinose esanti citrinų rūgštis gali sukelti ar paskatinti skrandžio skausmus ir dieglius. Tai iš kur tuomet kilo mintis, kad citrinų sultys gerina virškinimą? Maždaug prieš tris dešimtmečius buvo atliktas tyrimas, kuris parodė, kad citrinų rūgštis gali pagerinti aliuminio hidroksido (tai daugumoje antacidų esanti veiklioji medžiaga) absorbavimą. Internete galima perskaityti, kad citrinų sultys gali palaikyti optimalią rūgštinę pusiausvyrą jūsų skrandyje, tačiau tai yra visiška hipotezė ir, kaip jau buvo nurodyta anksčiau, kai kuriems žmonėms gali pasireikšti priešingas poveikis.

Citrinų sultys skatina mineralų absorbavimą

Nustatyta, kad citrinų sultyse esantis vitaminas C skatina mineralų absorbavimą, tačiau šiam poveikiui gauti visiškai nebūtina gerti karštą citrinų vandenį. Vitaminas C yra vienas dažniausiai vaisiuose ir daržovėse pasitaikančių vitaminų. Mes dažnai galvojame, kad citrusiniai vaisiai yra pagrindinis ar net vienintelis vitamino C šaltinis, tačiau labai didelį jo kiekį turi ir negeltonos bei neoranžinės spalvos vaisiai bei daržovės, pavyzdžiui, paprikos, braškės, špinatai, kopūstai. Jeigu per pusryčius jūsų lėkštėje būna vaisių ar daržovių, mineralinių medžiagų absorbavimas bus garantuotas ir be karšto citrinų vandens.

Citrina detoksikuoja

Viena dažniausiai skambančių reklamų citrinai ir citrinų sultims – jos padeda detoksikuoti organizmą. Specialistai rekomenduoja itin skeptiškai vertinti bet kokius maisto produktus ar maisto papildus, kurie tariamai turi detoksikuojančių savybių. Tai toks bendras terminas, kad jis praktiškai nieko vertas. Žmogaus organizmas toks sudėtingas, kad neaišku kas detoksikuojama: kokie toksinai pašalinami ir kur jie nukeliauja?

Kalbant apie citriną, šiame vaisiuje yra antioksidantas, vadinamas d-limonenu, kuris taip pat aptinkamas apelsinuose, o didžiausia jo koncentracija yra citrinų ir apelsinų žievelėse. Nustatyta, kad d-limonenas aktyvuoja kepenyse esančius fermentus, o tai yra pirmasis ir antrasis detoksikavimo proceso etapas. Šiuose procesuose dalyvauja kepenyse esantys junginiai, kurie yra toksiški ląstelėms, ir jie paverčiami nekenksmingomis ar mažiau kenksmingomis versijomis. Šie „toksinai“ gali būti labai įvairūs, nuo kofeino iki ibuprofeno.

Ar citrinos sultyse yra pakankamai d-limoneno, būtino šiam procesui paskatinti? Tikriausiai ne. Litre citrinos sulčių (pagamintų be žievelių) yra vidutiniškai 100 miligramų d-limoneno. Mokslininkai vertina, kad aktyvi d-limoneno dozė siekia mažiausiai 500 miligramų. D-limonenas yra nepaprastas junginys, kuris taip pat gali palengvinti virškinamojo trakto refliukso ligą.

Taigi, kaip matote, kaip visi citrusiniai vaisiai, citrina turi nemažai gerą sveikatą skatinančių savybių ir junginių, tačiau viena citrina, išspausta į stiklinę karšto vandens, dėl jūsų sveikatos kalnų nenuvers.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt