Dėl nejudrumo, sėdimo ar stovimo darbo ar, priešingai, per didelio krūvio kojoms, jose sutrinka veninė kraujotaka, kraujas ima tvenktis venose, šios pradeda plėstis, ligai progresuojant, vystosi venų varikozė, vėliau venų nepakankamumas. Kojų venų ligas sukelia ir kiti rizikos veiksniai bei būklės, tokie kaip antsvoris, paveldimumas, nėštumas, hormoninių preparatų vartojimas, rūkymas, operacijos, traumos. Nuo venų varikozės kenčia ir sportininkai, o ypač tie, kurie kilnoja svarmenis ir štangas. Pasaulinės sveikatos organizacijos statistikos duomenimis venų varikozė diagnozuojama net 30 – 40 proc. pasaulio gyventojų.

Liga pričiumpa vis jaunesnius

Pasak medikų, venų ligos Lietuvoje – labai dažnos. Žmones vargina venų varikozė, lėtinis venų nepakankamumas. Moterys šia liga serga 4 kartus dažniau nei vyrai, o venų varikozė gali pasireikšti įvairaus amžiaus žmonėms – ir paaugliams, ir senjorams. Nuo venų ligų kenčiančiųjų amžius jaunėja.

Susirūpinti savo sveikata ir kreiptis į medikus reikėtų jau tada, kai kojose pajuntate sunkumą, veržimą, nuovargį (ypač dienos pabaigoje), jei naktį kankina mėšlungis.

Venų ligoms gydyti yra keletas būdų: neinvaziniai (medikamentai ir kompresinė terapija) ir invaziniai (operacinis gydymas). Kiekvienas atvejis yra individualus, tad specialistas, ištyręs kojų venas ultragarsu, rekomenduos tinkamiausią gydymą.

Simptomus palengvina kompresinės kojinės

Vaistai ir kompresinės kojinės problemos nepanaikina, tačiau palengvina simptomus ar kuriam laikui pristabdo ligos progresavimą.

Natūralus, patogus ir stilingas gydymo būdas – kompresinės kojinės. Šiuolaikinės kompresinės kojinės ne tik apsaugo nuo ligos progresavimo, suteikia komfortą, lengvumą kojose, bet ir puikiai atrodo. Dienos metu jas būtina mūvėti nuolat, ypač patartina, kai tenka be pertraukų ilgai sėdėti ar stovėti. Ne tik apsaugosite savo kojas nuo venų ligų, bet ir jausitės daug geriau – kojos bus lengvos, išvengsite nuovargio ir sunkumo.

Kompresinės kojinės suaktyvina kraujotaką venose ir atlieka venų ligų profilaktiką, panaikina kojų skausmą ir tinimą.

Kai nėra kitos išeities, belieka operacija

Skleroterapija – tai būdas, kai į smulkias venas suleidžiamas sklerozantas (spec.putos), venos užanka ir išnyksta.

Esant varikozinėms venoms ir nustačius venų kamienų vožtuvų nesandarumą, ligoniams indikuotinas operacinis gydymas. Operacijos metu reikia pašalinti pakitusį venos kamieną, – tai atliekama atviru būdu arba naudojant lazerį.

„Lietuvoje jau keleri metai atliekamos lazerinės kojų venų operacijos be narkozės. Tai moderniausias kojų venų varikozės gydymas, po tokios operacijos ligonis iškart išrašomas namo ir kitą dieną jau gali užsiimti įprasta veikla, lieka mažiau randų, mėlynių ir skausmo“ – pasakojo med. m. dr. kraujagyslių chirurgas L.Velička.

Norint išvengti venų ligų, kraujagyslių chirurgai skatina daugiau vaikščioti, plaukioti, važinėti dviračiu – ypač, jei tenka dažnai sėdėti. Reikėtų atsikratyti viršsvorio, stengtis dažnai neavėti aukštakulnių batų. Sėdimo darbo metu patartina daryti pertraukas, pamankštinti kojas. Kartas nuo karto pamasažuokite blauzdas (nuo apačios į viršų) vėsia vandens srove. Pasitaikius progai, palaikykite kojas pakeltas horizontalioje padėtyje ar kiek aukščiau.