– Jūs daugiau nei 6 metus praktikuojate Kundalinį jogą. Kuo ši joga skiriasi nuo kitų jogos rūšių?

– Pirmiausia prisiminkime, kad joga apskritai yra ryšys su savo aukštesniuoju AŠ. Teigiama, kad pasaulyje yra iš viso 22 jogos rūšys, kurios visos padeda siekti to paties tikslo, skiriasi tik praktikos. Kundalini joga išsiskiria tuo, kad ji apjungia visas jogų technikas ir dėl to dažnai vadinama karališka joga. Tiesa, vakarų pasaulyje Kundalini joga žinoma mažiausiai, mat ilgą laiką ji buvo laikoma paslaptyje ir prieinama tik išrinktiesiems – Indijos aukščiausios kastos atstovams. Nors Kundalini joga sukurta daugiau kaip prieš 5000 metų Indijos ir Tibeto išminčių, JAV, meistro Jogi Badžano dėka, ji pasiekė tik maždaug prieš 50 metų. Nuo to laiko ji pradėjo sparčiai populiarėti dėl to, kad veikia net 16 kartų greičiau nei bet kuri kita jogos rūšis.

– Kokiems žmonėms Kundalini joga tinka labiausiai ir kaip ji veikia?

– Kadangi Kundalini joga iš visų jogos technikų atrinko tai, kas geriausiai veikia – šioje jogoje yra visko po truputį – ir judesio, ir kvėpavimo, ir meditacijos. Ji tinka ir tiems, kurie nepasižymi lankstumu ar ypatinga raumenų jėga. Tai yra subalansuota praktika ir ji patinka tiems, kurie nori visko po truputį. Taip pat noriu pažymėti, kad Kundalini joga nėra joks dvasinis kelias – tai yra įrankis padedantis realizuoti save šiame gyvenime, o kaip tai padarysi – ar vadovaudamas didelei kompanijai, ar dirbdamas kūrybinį darbą, ar keliaudamas po pasaulį su kuprine – svarbu, kad tu visada jaustumeis dalimi tos tėkmės ir didelės šviesos, kur viskas yra gerai.

– Apie būseną, kai viskas yra gerai labai daug kalbama, tačiau atrodo, kad tai pasiekiama tik įdėjus labai daug darbo arba gyvenant kur nors oloje atsiskyrus nuo viso pasaulio. Kaip ši joga gali padėti skubančiam ir nuolat nieko nespėjančiam žmogui?

– Kundalini joga yra viena universaliausių ir liberaliausių disciplinų, kurioje nėra jokių griežtų taisyklių ar dogmų. Tai tarsi Rytų – Vakarų filosofijų hibridas pritaikytas 21 amžiui. Tai sociali joga, nereikalaujanti atsiskyrimo ar savęs ribojimo. Ji tinka šiuolaikiniam, užimtam žmogui, kuris turi šeimą, įsipareigojimus versle, siekia karjeros, kūrybinės realizacijos ir turi nedaug laisvo laiko. Galima pasirinkti pratimų sekas, vadinamas krijomis, labai konkretiems tikslams – virškinimui pagerinti, svoriui nemesti, limfai išvalyti, atsikratyti priklausomybių, mažinti depresiją, pyktį, nerimą, stresą, atjaunėti ir taip toliau. Kundalini joga veikia hormonus, kurie suaktyvina nervų sistemą ir mūsų smegenys geriau priima informaciją ar duoda labai konkrečias komandas. Būtent dėl tokio plataus pasirinkimo ir poveikio, Kundalini joga yra išskirtinė technika. Na bet žinoma, svarbiausias Kundalini jogos tikslas – pasiekti proto aiškumo.

– Kaip kalbate apie proto aiškumą iš karto bandau įvertinti savo proto aptemimą :) Kas yra proto aiškumas pagal jogą ir kam to reikia?

– Proto aiškumas yra sąmoningumas, o Kundalini joga dažnai vadinama sąmoningumo joga. Proto aiškumas leidžia mums pasiekti tokią sąmonės būseną, kai sumažėja minčių srautas ir tu prisilieti prie savo esybės, savo aukštesniojo AŠ. O tai reiškia, kad bet kokia situacija negali tavęs išmušti iš vidinės ašies ir pojūčio, kad su tavimi viskas gerai.

– Mes kalbame apie proto aiškumą, tačiau Kundalini jogoje, kaip ir bet kurioje kitoje jogoje dirbame su kūnu. Kaip mūsų kūnas susijęs su protu?

– Reikėtų pažiūrėti į rytų ir vakarų pasaulių skirtumus. Vakarų pasaulyje orientuojamasi į fizinius pratimus, nes tai labiausiai pritraukia pinigus, nes čia pakankamai greitai gali pasiekti rezultatų – t.y. užsiauginti raumenis, pratempti sausgysles ar pasiekti sąnarių lankstumo. Rytų pasaulyje nėra žiūrinčių į kūną tik kaip į fizinį kūną. Kūnas ir protas nėra atskiri reiškiniai. Kad ir kas bevyktų prote, tai atsispindi kūne. Kundalini sako, kad yra 10 kūnų. Na, bet pakanka ir klasikinio holistinio požiūrio, kuris sako, kad yra fizinis, mentalinis, intelektualinis bei emocinis kūnas ir jie yra nedalomi. Kundalini jogos metu yra veikiami visi kūnai, įskaitant ir protą.

– Apie Kundalinį jogą sklando daug mitų. Vienas iš jų – kad ši joga yra skirta tik seksualinės energijos išlaisvinimui. Kaip yra iš tiesų?

– Galbūt daug ką išgąsdina žodis „seksualinė“ energija, tačiau tai yra niekas kitas, kaip kūrybinė ar kuriančioji energija. Kundalini joga padeda išlaisvinti šią energija kūne ir susijungti su aukštesniuoju AŠ arba kitaip sakant Dieviškąja arba Visatos energija, kurios dalimi mes esame.

Seksualinė energija dažnai vaizduojama kaip susirangiusi gyvatė, kuri kyla aukštyn stuburo kanalu ir yra transformuojama į dieviškąją energiją. Tai reiškia, kad aš tampu savo gyvenimo kūrėju ir geriau sutariu su visu pasauliu.

– Seksualinė energija daugeliui suprantama kaip intymūs santykiai ir atrodo, kad tam jogos nereikia. Visgi, kodėl tą seksualinę energiją reikia budinti?

– Vakarų pasaulyje dažniausiai seksualinė energija sudeginama kitaip tariant paverčiama ugnimi. Tai yra visiems aiškūs intymūs santykiai, jogoje dar vadinami raudonąja Tantra. Visgi, tai yra tik vienas iš seksualinės energijos transformacijos būdų. Kundalini jogos tikslas – seksualinę energiją išgarinti ir paversti į kūrybinę energiją, kuri yra balta, švari ir skaidri.

– Ar tai reiškia, kad praktikuojantys Kundalini jogą turi susilaikyti nuo intymių santykių, kad neiššvaistytų savo kūrybinės energijos?

– Kundalini jogoje seksualiniai santykiai yra leidžiami, kitaip nei kitose jogos rūšyse. Tu visada gali rinktis – ką nori tą darai, nes tai sąmoningumo kelias. Darai tai, kas tau geriausiai padeda save realizuoti. Visgi, priminsiu, kad pagrindinė Kundalini siekiamybė – gyvybinių galių didinimas.

–Kaip tu pati atradai Kundalinį jogą ir kokie žmonės dažniausiai į ją ateina?

– Daugelis pradeda ieškoti rytietiškų technikų dėl įvairių sveikatos sutrikimų arba dėl nuolatinės protinės ir emocinės įtampos, kurios nepavyksta įveikti tradiciniais fiziniais pratimais. Mane pačią į jogą, kaip ir daugelį, atvedė sąmoningumo paieškos ir atsiverianti tuštuma dėl to, kad neberadau išorinių įrankių, kurie padėtų realizuoti save ir savo tikslus. Pirmus du metus praktikavau Kundalini net nežinodama pavadinimo – tik tiek, kad ji pasirodė netradicinė ir keista, palyginus su Sivananda joga, mat jau buvau tapusi šios jogos rūšies instruktore. Tačiau pastebėjusi pokyčius savyje pradėjau Kundalini jogos technikomis domėtis giliau, kol pati tapau mokytoja, perėmusi žinias iš Kundalini jogos meistro Jogi Badžano dešiniosios rankos Haridživano.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt