Šios dietos pagrindą sudaro Skandinavijos – tai regionas, pasižymintis geresniais sveikatos rodikliais nei JAV ar Jungtinė Karalystė – produkcija, tokia kaip daržovės, žuvis, šakniavaisiai, uogos ir pilno grūdo produktai.

Vis dėlto, mitybos specialistus labiausiai žavi tai, kad ši dieta akcentuoja patiekalų planavimą priklausomai nuo to, iš kokių daržovių jie pagaminti, o ne mėsos papildymą daržovėmis.

Šiaurės šalys yra išmokusios valgyti sezonines daržoves, o jos yra šviežesnės ir turi mažiau priedų. Tokia „švari“ mityba būtų neįtikėtinai didelis iššūkis mažesnes pajamas gaunantiems amerikiečiams, kurie dažnai gyvena „maisto dykumose“ (turima omenyje zonos, kuriose šviežias ir sveikas maistas neegzistuoja arba per daug kainuoja, red.), ir žuvies nelabai įperka.

Vis dėlto, geriausi mitybos specialistai teigia, kad Šiaurės dieta – tai gali skambėti šiek tiek netikėtai – yra puikus variantas: pagrindinės jos daržovės (brokoliai ir kopūstai) yra daugumai įperkamos, galima pirkti konservuotą žuvį bei šaldytas uogas.

Kas gi ta Šiaurės dieta?

Šios dietos pagrindas – Šiaurės regionas, kuriame svarbi vieta tenka žieminėms daržovėms, gėlavandenėms žuvims ir uogoms. Didžiąją dalį kalorijų žmogus gauna iš daržovių, tada atskirai ir saikingai vartojami kiti produktai, tokie kaip kiaušiniai, mėsa ar žuvis.

Tai sudaro Baltijos jūros mitybos piramidę. Joje išdėstyti esminiai skandinaviško gyvenimo būdo principai prioritetų tvarka, pradedant plačiu pagrindu apačioje ir baigiant siaura viršūne. Iš apačios į viršų rikiuojasi žalumynai, ankštiniai, daržovės, pilno grūdo produktai ir sveikieji riebalai. Toliau jūros gėrybės, paukštiena ir kiaušiniai, sūris ir jogurtas, galiausia – mėsa ir saldumynai. Kartkartėmis leidžiama išgerti taurę vyno, tačiau jis įsitaisęs pačioje piramidės viršūnėje, o štai vandens raginama vartoti labai daug.

Beje, taip pat geriausius rezultatus garantuoja fizinis aktyvumas ir mėgavimasis maistu su kitais.

Ar galima Šiaurės dietą palyginti su Viduržemio jūros dieta?

Šios dvi dietos labai panašios. Abiem atvejais labai svarbios daržovės, ankštiniai, pilno grūdo produktai ir sveikieji riebalai.

Pagrindinis skirtumas – aliejus. Jeigu Viduržemio jūros dietos pagrindą sudaro alyvuogių aliejus, tai Šiaurės šalių virtuvėje karaliauja rapsų aliejus. Abu jie turi privalumų ir trūkumų. Alyvuogių aliejus turi daugiau antioksidantų, tačiau taip pat daugiau ir sočiųjų riebalų.

„Kaip ir alyvuogių aliejus, rapsų aliejus turi daug mononesočiųjų riebalų, tačiau jame daugiau polinesočiųjų riebalų nei alyvuogių aliejuje“, – teigia mitybos specialistė Amy von Sydow Green. – Alyvuogių aliejus turi daugiau antioksidantų, todėl būtų gerai jį pramaišiui naudoti, net jeigu pereinate prie Šiaurės dietos principų. Svarbu žinoti, kad rapsų aliejus turi aukštesnę smilkimo temperatūrą (200 prieš 160 laipsnių temperatūrą), tad jeigu gaminate maistą aukštoje temperatūroje, kad išvengtumėte laisvųjų radikalų ir toksiškų junginių atsiradimo rinkitės rapsų aliejų.“

Kitas skirtumas yra tai, kad Šiaurės dieta labiau tinkama šaltesniame klimate, o Viduržemio jūros – šiltesniame.

„Šiaurės dieta grindžiama maisto produktais, kurie geriau auga šaltesniame klimate, – aiškina A. von Sydow Green. – Tai reiškia, kad naudojama daug lapinių kopūstų, kopūstų, briuselinių kopūstų ir šakniavaisių, o ne pomidorų ir paprikų.“

Keturios Šiaurės dietos taisyklės, kurios pagerins jūsų mitybą


1. Pirmiausia pasirinkite daržoves

Šiaurės dietoje pagrindinė vieta lėkštėje tenka daržovėms. Tai neįprasta amerikiečiams, kurių lėkštėse daugiausia vietos tenka mėsai, žuviai ar krakmolingam produktui (tokiam kaip makaronai), o tik šalia įdedama daržovių arba išvis be jų apsieinama. Tiesą sakant, net 290 milijonams amerikiečių nepavyksta kasdien suvalgyti minimalaus vaisių ir daržovių kiekio.

2. Rinkitės sezonines daržoves

Šiais laikais beveik bet kurį produktą galime gauti ištisus metus. Teoriškai, sezoninės daržovės užauginamos, surenkamos ir parduodamos sezono įkarštyje. Tai reiškia, kad jos išsaugo didžiąją dalį savo naudingųjų savybių. Taip pat jų tiekimas pasiekia piką, todėl sezoninės daržovės pigesnės ūkininkams, taigi, ir jums.

Štai sezoninių daržovių sąrašas:

Pavasaris: uogos, melionai, vyšnios, abrikosai, brokoliai, šparagai, paprastieji pankoliai, artišokai.

Vasara: obuoliai, vynuogės, mangai, arbūzai, baklažanai, kukurūzai, cukinijos, paprikos.

Ruduo: spanguolės, granatai, kokosai, kriaušės, kvapusis moliūgas, žiediniai kopūstai, grybai, lapinis burokėlis.

Žiema: kiviai, ananasai, datulės, greipfrutai, briuseliniai kopūstai, kopūstai, morkos, salierai.

3. Išsiaiškinkite, ką reiškia „apdorotas maistas“, ir jo visiškai atsisakykite

Obuolių sultys. Balta duona. Bulvių traškučiai. Gatavi patiekalai mikrobangų krosnelėms. Visa tai yra apdorotas maistas, nes jame esančios maistinės medžiagos praranda savo galią.

Šiaurės dietoje svarbiausia valgyti šviežius produktus, tokius kaip obuoliai, pilno grūdo duona, riešutai ir sėklos, avižos ir šviežiai paruoštas maistas.

4. Vartokite fermentuotus maisto produktus

Skandinavija garsėja gebėjimu fermentuoti. Pirmieji fermentavimo įrodymai aptikti rytinėje Švedijos pakrantėje datuojami laikotarpiu tarp 3000-6000 tūkstančių metų prieš Kristaus gimimą. Ir šios tradicijos vis dar gyvos.

Pradedant raugintais agurkėliais ir baigiant fermentuoto pieno produktais, pasirinkimo įvairovė stulbinanti. Švedai turi fermentuotą pieną, vadinamą „filmjölk“, kuris labai primena jogurtą. Islandijoje kone identiškas produktas vadinamas „skyr“.

Kitose šalyse iš fermentuotų produktų siūlomi rauginti kopūstai, rauginti agurkėliai, kefyras, kombučia (raugintas gėrimas su arbatos grybu), misas (fermentuotų sojų pupelių pasta), tempė (fermentuota sojų masė) ir jogurtas.

Kodėl ši dieta nekainuoja brangiai

1. Sezoniniai produktai yra pigesni

„Sezoniniai produktai paprastai kainuoja mažiau nei daržovės ir vaisiai, kurie nedera tuo sezonu, – aiškina A. von Sydow Green. – Žieminės daržovės, kurios Šiaurės dietoje labai svarbios, dažnai yra įperkamos, pavyzdžiui, lapinis kopūstas, kopūstas, brokoliai.“

2. Įsigykite šaldiklį

„Šaldytos daržovės ir uogos yra puikus pasirinkimas, nes taip būsite tikri, kad gaunate jas be jokių priedų, – toliau dėsto mitybos specialistė. – Vasarą parduodamos uogos, įsigykite jų ir užšaldykite!“

3. Tinka ir konservuota žuvis

Išbandykite konservuotą žuvį. Lašiša, silkė, skumbrė ir sardinė – puikus pasirinkimas! Jos jums nebrangiai suteiks sveikų Omega-3 riebalų rūgščių, kurių jums reikia. Šaldyta žuvis taip pat yra puikus variantas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt