Kaip kruopščiai ir tinkamai paruošti savo kūną ilgiems bėgimams pranešime spaudai pasakoja „4F“ prekės ženklo ambasadorė fitneso trenerė Inga Žuolytė.

1. Įvertinkite savo kūno galimybes!

„Mes kasmet atliekame transporto priemonių patikrinimą, o kaip dėl kūno?“, – klausia Inga, pabrėždama būtinybę patikrinti savo fizinių gebėjimų ribas. Trenerė pataria: būtina atlikti išsamų sveikatos patikrinimą ir išanalizuoti savo meniu, o ir nepamiršti gerti daug vandens. Taip pat turite atlikti specialų testą, kuris parodys, kaip veikia širdis, kiek fiziškai tvirti esate, kiek galite apkrauti savo kūną ir į ką reikia atkreipti dėmesį treniruojantis.

„Kartais bėgikai bando pasiruošti per keletą mėnesių, tačiau pasirengimo laikotarpis turėtų būti daug ilgesnis. Mes turime tik vieną kūną ir privalome juo rūpintis“, – sako trenerė.

2. Bent kartą pasikonsultuokite su profesionalu!

Paprastai žmonės galvoja, kad jie gali pasiruošti maratonui savarankiškai, bet kad nepažeistų nugaros ir sąnarių, rekomenduojama bent vieną kartą pasikonsultuoti su treneriu. Tas pats pasakytina ir apie paprastą bėgimą: reikia įsitikinti, kad bėgimo būdas yra teisingas, o raumenys veikia tinkamai.

„Rizikinga pasikliauti tik savo nuojauta. Jei ruošiatės bėgti sudėtingą atstumą – pasiruoškite atsakingai! Žinoma, galite bėgioti be trenerio patarimų, tačiau, jei mes galvojame apie ilgą laiką – apkrautas ir sužeistas organizmas sumažina rezultatų efektyvumą“, – pabrėžia trenerė.

3. Atkreipkite dėmesį, kiek geriate vandens!

Teisingas pasiruošimas maratonui yra neįmanomas be apgalvotos, reguliarios ir subalansuotos mitybos, taip pat tinkamo vandens kiekio suvartojimo.

„Vanduo taip pat svarbus visiems medžiagų apykaitos procesams. Vanduo turėtų būti geriamas reguliariai, mažais gurkšniais per visą dieną, o ne, pavyzdžiui, pusę litro per vieną kartą“, – pataria Inga.

4. Visados apšilkite!

Žmogus iš prigimties yra nekantrus: jis nori viską gauti čia ir dabar. Tačiau šis principas maratone neveikia.

„Stebėdama bėgikus, galiu išskirti tris pagrindines klaidas. Pirmoji – daugelis iš jų praleido tokius svarbius treniruočių elementus, kaip apšilimas ir tempimo pratimai. Kūną būtina paruošti apkrovai, todėl reikia raumenis ir raiščius patampyti ir apšildyti. Antroji tipinė klaida – žiemos metu nebėgioti, o treniruotes pradėti tik pirmosiomis pavasario dienomis.

Šiuo atveju apkrova yra labai didelė ir intensyvi – organizmas gali ir neatlaikyti. Apkrovą reikėtų išlaikyti ir žiemą, bent jau mankštintis ir ilgai vaikščioti. Galų gale perfekcionistai ir maksimalistai pamiršta, kad mažiau yra daugiau: bėgiojant ilgiau nereiškia, kad tampate stipresni – kartais tai reiškia, kad jūs kenkiate patys sau“, – pabrėžia trenerė.

5. Atkreipkite dėmesį į detales!

Ar kada nors susimastėte, kad visas bėgimas gali žlugti, jei pradėsite bėgti tuo metu, kai jūsų kūnas nėra įpratęs?

„Daugelis bėgioja vakarais po darbo, tačiau varžybos vyksta nuo ankstyvo ryto, todėl kūną ištinka šokas ir jis galvoja: „Ką tu man darai, kas vyksta?“, – paaiškina trenerė.

Norint treniruotis ir leisti kūnui priprasti prie to, kad tokia apkrova gali būti ir ryte, reikia pabandyti atsikelti anksti savaitgaliais. Jei kūnas įpratęs sportuoti tik vakarais, tai gali būti sunku ir nepatogu bėgioti rytais.

Trenerė primena apie kitą svarbią detalę: varžybose būtina pasinaudoti visais vandens taškais, nekreipiant dėmesio į procese prarastą laiką, nes, kaip žinoma, dehidratuotas organizmas tiesiog nesugebės dirbti taip, kaip turėtų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)