Ar tokios dietos yra veiksmingos?

Kai kurie žmonės, laikydamiesi populiariųjų dietų, iš tikrųjų sulieknėja, tačiau daugumos tokių dietų neįmanoma laikytis ilgą laiką. Tai reiškia, kad nutraukę tokią dietą, jūs veikiausiai vėl priaugsite tuos kilogramus, kurių atsikratėte. Kai kurie žmonės netgi priauga daugiau, negu svėrė pačioje pradžioje, rašo youngwomenshealth.org.

Laikino susižavėjimo dietos paprastai neaprūpina organizmo pakankamu kiekiu vitaminų ir mineralų, pavyzdžiui, geležimi, kalciu ir vitaminu D. Geležis yra svarbi raudoniesiems kraujo kūneliams, o kalcis ir vitaminas D yra būtini kaulų sveikatai.

Kaip atpažinti laikino susižavėjimo dietą?

Atpažinti tik laikinu susižavėjimu grįstą dietą padės keli paprasti klausimai:

  • Ar ši dieta visiškai uždraudžia vartoti kai kuriuos maisto produktus?
  • Ar ši dieta žada, kad numesiu neįtikėtai daug kilogramų per trumpą laiką (pavyzdžiui, 5 kg per vieną savaitę)?
  • Ar ši dieta skirsto maisto produktus į „gerus“ ir „blogus“?
  • Ar šiai dietai skirtus maisto produktus turiu pirkti specializuotose parduotuvėse?
  • Ar ši dieta žada, kad galiu sulieknėti nesportuojant?
  • Ar šis planas yra laikinas?

Jei į kurį nors klausimą atsakėte teigiamai, veikiausiai turite reikalų su naujausio mados klyksmo dieta. Reklamos, kurios propaguoja tokias dietas, paprastai būna labai įtikinamos. Tokios reklamos įtraukia ir priverčia manyti, kad laikytis tokios dietos ir sulieknėti yra labai lengva. Neapsikvailinkite. Tokio pobūdžio lieknėjimo planai nėra sveikas būdas atsikratyti antsvorio.

Ar yra sveikesnių būdų kontroliuoti savo kūno svorį?

Taip! Egzistuoja kur kas sveikesnių būdų svoriui kontroliuoti, negu laikytis abejotinų dietų. Mes lieknėjame, kai gauname mažiau kalorijų, negu reikia mūsų organizmui. Norėdami sulieknėti, įtraukite kalorijas deginančių užsiėmimų ir sumažinkite gaunamų kalorijų kiekį. Kadangi radikaliai sumažinę kalorijas galite padaryti žalos savo organizmui, rinkitės švelnesnius mitybos pokyčius.

Norėdami sumažinti su maistu gaunamų kalorijų kiekį, išbandykite šiuos patarimus:

Rinkitės ne tokius saldžius gėrimus. Gazuoti gaivieji gėrimai ir sultys turi daugybę cukraus ir tuščių kalorijų. Gerkite paprastą vandenį ir nenaudokite jokių skonį suteikiančių miltelių iš pakelių.

Valgykite pusryčius. Pradėję dieną nuo maistingų pusryčių, išvengsite pernelyg didelio alkio vėliau ir turėsite daugiau energijos mokslui ar darbui.

Užkandžiams rinkitės vaisius. Bulvių traškučius ar saldumynus pakeiskite vaisiais, kurie aprūpins jus svarbiomis maistinėmis medžiagomis.

Valgykite daugiau pilno grūdo gaminių. Rinkitės pilno grūdo duoną, pilno grūdo makaronus, ruduosius ryžius ir daug skaidulų turinčius dribsnius. Jie suteikia daugiau sotumo negu tokie baltų miltų gaminiai kaip sausainiai ir bandelės.

Rinkitės liesus baltymus. Vištiena, kalakutiena, žuvis ir vegetariški baltymų šaltiniai (pupelės, tofu) turi mažiau riebalų negu kiti baltymai.

Valgykite daugiau daržovių ir vaisių. Stenkitės, kad daržovės ar vaisiai lydėtų daugumą jūsų patiekalų ir užkandžių.

Stebėkite maisto porcijas. Rinkitės įprastas porcijas, o ne padidintas, ir stenkitės nepersivalgyti.

Paprasti būdai, kaip įtraukti į savo gyvenimą daugiau fizinės veiklos:

  • Lipkite laiptais patys, o ne važiuokite liftu.
  • Eikite pėsčiomis, o ne važiuokite automobiliu ar autobusu.
  • Svetainėje „Youtube“ pasižiūrėkite vaizdo įrašų su fiziniais pratimais.
  • Prisijunkite prie kokios nors sporto ar šokių komandos.
  • Eikite pasivaikščioti su šeimos nariais ar draugais.
  • Pradėkite lankytis sporto klube.

Ar įmanoma pasakyti, jog jūsų pasirinktas lieknėjimo planas yra sveikas?

Sveikiausias būdas sėkmingai lieknėti yra nedideli pokyčiai, kurie nesikerta su jūsų gyvenimo būdu. Jei norite sužinoti, ar jūsų lieknėjimo programa yra sveika, patikrinkite, ar ji atitinka šiuos punktus:

  • Užtikrina sveikų maisto produktų iš visų maisto grupių pusiausvyrą (visadaliai grūdai, vaisiai, daržovės, liesi baltymai, liesi pieno produktai ir sveikieji riebalai);
  • Numato reguliarų sportą ar fizinę veiklą;
  • Leidžia valgyti įprastas maisto porcijas;
  • Numato nuoseklų valgymą ir užkandžiavimą;
  • Įtraukia kai kuriuos jūsų mėgstamiausius produktus;
  • Yra suderinama su jūsų darbotvarke;
  • Tai maistas, kurį galite gauti restoranuose ar per šventinius renginius.

Jei jūsų lieknėjimo planas apima šiuos punktus, jis veikiausiai yra sveikas.

Atminkite, kad reikia valgyti maisto produktus iš visų maisto grupių. Rinkitės sveikas maisto porcijas ir valgykite visų spalvų vaisius bei daržoves – taip gausite visų organizmui reikalingų medžiagų. Stenkitės per daugumą savaitės dienų 60 minučių skirti fizinei veiklai. Nieko tokio, jei retkarčiais leisite sau pasimėgauti skanumynais.

Šie sveiko gyvenimo būdo pokyčiai padės sulieknėti ir išsaugoti pasiektą svorį. Jei jums kyla klausimų, ar jūsų dieta yra sveika, pasikalbėkite su savo šeimos gydytoju, kuris gali nukreipti jus pas profesionalų dietologą. Jis padės išsiaiškinti, ar jūsų mitybos planas yra sveikas, subalansuotas ir tinkamas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt