Didesni jo kiekiai gali pagerinti cholesterolio ir trigliceridų kiekį ir paspartinti organizmo gliukozės apykaitą. Vanadis padeda suaktyvinti ar blokuoja fermentus, atsakingus už tokį poveikį. Be to, vanadis reikalingas mūsų kaulams ir dantims, rašo curejoy.com.

Rekomenduojama vanadžio dienos norma nenustatyta

Šiuo metu nėra nustatyta, koks yra optimalus šio mineralo kiekis. Vienas tyrimas parodė, kad visame žmogaus organizme, įskaitant audinius, vidaus organus ir kūno skysčius, bendras vanadžio kiekis siekia maždaug 0,1 mg. Tai reiškia, kad būtent toks kiekis užtikrina pagrindines jo funkcijas. Tačiau terapinės dozės paprastai būna 10 – 100 kartų didesnės už įprastą normą. Įprastoje mityboje būna daug vanadžio šaltinių ir paprastai žmogus su maistu per dieną gauna 0,01 – 0,06 mg vanadžio.

Kol mokslininkai ieško prieinamesnių vanadžio formų, norėdami gauti daugiau šio mikroelemento, rinkitės šiuos maisto produktus:

1. Krapų sėklos

Jei dar neragavote krapų sėklų, gali būti, kad dabar atėjo pats geriausias metas tai padaryti. Krapų sėklos turi 431 ng/g vanadžio! Krapų sėklomis tinka gardinti sriubas ir troškinius. Jų išskirtinis aromatas suteikia skonio bet kuriam patiekalui. Krapų sėklos dažnai naudojamos agurkams marinuoti ir labai tinka paprastai naminei duonai apibarstyti.

2. Juodieji pipirai

Kas nemėgsta juodaisiais pipirais apibarstyti ką tik iškeptą kiaušinį ar mėsos kepsnį? Juodieji pipirai, vienas pagrindinių bet kurios virtuvės prieskonių, taip pat yra puikus vanadžio šaltinis. Juodieji pipirai turi net 987 ng/g vanadžio.

3. Jūros gėrybės

Jei mėgstate tokias jūros gėrybes kaip omarai ir austrės, turite gerą progą padidinti vanadžio kiekį savo organizme! Tai yra puikus šio mikroelemento šaltinis. Jūros gėrybės, jei valgomos šviežios, turi maždaug 100 ng/g vanadžio, o jei vartojamos džiovintos ar labiau koncentruota forma, jose gali būti ir iki 400 ng/g šio mikroelemento. Austrėse būna 455 ng/g vanadžio. Valgykite jas paprastai ar lengvai pagardintas, kad pajustumėt jų saldžiai sūroką vandenyno skonį. Kalbant apie kitus patiekalus, rinkitės tirštą jūros gėrybių sriubą ar tiesiog pakepinkite jūros gėrybes keptuvėje. Ruoškite jas paprastame pomidorų padaže ir valgykite su spagečiais.

4. Špinatai

Paprastai daržovėse nebūna daug vanadžio, tačiau špinatai yra išimtis. Šaldyti špinatai turi gana nemažai šio mikroelemento: 533 – 840 ng/g. Špinatus galite naudoti makaronų patiekalams, salotoms, itališkam omletui „frittata“, azijietiškiems troškiniams, indiškiems kariams ir kitiems patiekalams.

5. Grybai

Grybai yra dar vienas vegetariškas vanadžio šaltinis. Kai kurie grybai turi 50 – 2000 ng/g vanadžio. Grybus naudokite sriuboms, salotoms, troškiniams ar pyragėliams. Jei valgote mėsą, grybai puikiai tiks pipiriniam ar raudonojo vyno padažui šalia jautienos ir kitos mėsos kepsnių.

6. Grūdai ir grūdų dribsniai

Grūdai yra naudingi ne tik dėl to, kad turi daug vitaminų, mineralų ir skaidulų. Jie taip pat gali būti geras šaltinis tiems, kas nori gauti daugiau vanadžio. Tą patį galima pasakyti ir apie grūdų dribsnius. Vidutiniškai šie produktai turi 5 – 30 ng/g vanadžio.

7. Pieno produktai

Pieno produktuose būna 5 – 30 ng/g vanadžio, bet daugiausia šio mikroelemento turi pienas. Sūris ir sviestas nepasižymi tokiais dideliais vanadžio kiekiais. Gerkite pieniškus kokteilius ir žinokite, kad ką tik papildomai praturtinote savo organizmą šiuo mikroelementu.

8. Džiovintos petražolės

Sunku atsispirti intensyviam džiovintų petražolių aromatui, o turint galvoje, kad jose būna net 1800 mg/g vanadžio, šias žoleles tikrai verta įtraukti į savo mitybą. Džiovintų petražolių galite berti į bet kokį patiekalą. Jomis galite papildyti netgi aliejų, skirtą sriuboms ir salotoms apšlakstyti.

9. Augaliniai aliejai

Augaliniai aliejai yra geras vanadžio šaltinis. Tyrinėtojai nustatė, kad mitybai, kurioje būna daug augalinės kilmės nesočiųjų riebalų, būdingi didesni vanadžio kiekiai. Štai įprasti aliejai kepimui, tačiau jūsų pasirinkimui įtakos gali turėti ligos, mitybos apribojimai ar alergijos:

  • Alyvuogių aliejus;
  • Žemės riešutų aliejus;
  • Kukurūzų aliejus;
  • Sojos pupelių aliejus.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)