Lietuviška virtuvė neįsivaizduojama be bulvių. Tai cepelinai, plokštainiai, bulvių blynai, žemaičių blynai bei daugelis kitų patiekalų. Greito maisto restoranai iš bulvių gamina traškučius ir bulvytes fri. Na, o kone kiekvieno virtuvėje bulvės dažnai patiekiamos kaip pagrindinis patiekalas ar garnyras. Bulvės keptos, virtos, virtos su lupena, garintos ir t. t.

Išties šios daržovės vartojimas paplitęs ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Ir ne be priežasties. Bulvės yra puikus vitamino B6 šaltinis, jose yra kalio, vario, vitamino C, fosforo, niacino, daug maistinių skaidulų ir pantoteno rūgšties.

Bulvėse taip pat yra fitoprotezinių – medžiagų, turinčių antioksidacinį poveikį. Tarp šių svarbių sveikatingumą skatinančių junginių yra karotinoidų ir flavonoidų bei patatino, kuris veikia laisvųjų radikalų aktyvumą. Vadinasi bulvės – labai naudinga daržovė.

Tačiau svarbu aptarti bulvių įtaką kūno linijoms. Pasirodo, bulvės tikrai gali tukinti, bet gali to ir nedaryti. Visa tai priklauso nuo jų paruošimo būdo.

Harvardo universiteto tyrimuose nurodoma, kad 150 gramų baltų keptų bulvių glikeminis indeksas siekia 85. Tuo tarpu 150 gramų baltų virtų bulvių indeksas tik 50. Glikemijos indeksas (toliau GI) rodo suvalgyto maisto įtaką cukraus kiekiui kraujyje po valgio. Aukšto GI produktai, patekę į organizmą, yra greitai virškinami ir staigiai pakelia cukraus kiekį kraujyje. Dėl to išsiskiria daug insulino, kurio perdirbtas cukrus paverčiamas riebalų atsargomis audiniuose.

Glikeminis indeksas skirstomas taip: žemo GI – iki 49, vidutinio – nuo 50 iki 70 ir aukšto – nuo 70 iki 100.

Vadinasi, virtų baltų bulvių glikeminis indeksas yra vidutinis (apie 50), o keptų – aukštas (apie 85). Įdomus tyrimas, atliktas 2005 metais Amerikoje, publikuotas Diabeto asociacijos žurnale (angl. „Journal of the Diabetic Association“), nurodo, kad bulves geriausia virti ir valgyti ne karštas, bet atvėsusias. Karštų virtų raudonųjų bulvių GI siekia 89, o atvėsusių – tik 56.

Bulvės – vertinga daržovė, turinti daug vitaminų, mineralų ir skaidulų. Ar bulvės kenks figūrai, priklauso nuo jų paruošimo būdo. Keptos bulvės, bulvių traškučiai ar bulvytės fri pasižymi aukštu glikeminiu indeksu. Nuolat valgomos taip paruoštos bulvės gali atsiliepti papildomais apimčių centimetrais.

Bulves rekomenduojama rinktis ne kaip garnyrą, o kaip pagrindinį patiekalą. Valgyti su įvairiomis daržovėmis ar salotomis.