Galimos komplikacijos – labai pavojingos

Paviršinių venų varikozė arba lėtinis venų nepakankamumas – liga, kuri atsiranda dėl paviršinių venų vožtuvų nesandarumo. Kitaip tariant, šią ligą turinčiam žmogui išsiplėčia paviršinės kraujagyslės, o per odą matosi išsiplėtusios ir iššokusios venos, nes kraujas į kojas priteka gerai, tačiau laiku nebesugrįžta atgal į širdį.

Pasak specialistų, net jei nemaža dalis žmonių pirmiausia jaudinasi dėl neestetiškai atrodančių kojų, svarbu suprasti, kad ši liga labai kenkia sveikatai. „Tai nėra tik estetinė problema, tai ir fizinis diskomfortas. Liga sukelia kojų sunkumą, greitą nuovargį, mėšlungio tipo skausmus. Progresuojant ligai, kai žmogus serga kelis metus, išplonėja blauzdų oda, atsiranda rudų dėmių, gali atsiverti žaizdos – trofinės opos. Prisidėjus infekcijai, prasideda pažeistų audinių uždegimas, dėl kurio dar labiau blogėja kraujotaka“, – sako „Ortopedijos technikos“ kraujagyslių chirurgė dr. Žana Kavaliauskienė.

Specialistai perspėja, kad itin svarbu šią ligą atpažinti kuo greičiau ir imtis gydymo. Maždaug kas ketvirtas žmogus nuo kojų venų varikozės patiria komplikacijų, o negydant ligos baigtis gali būti liūdna. „Pavojinga varikozinės venų ligos komplikacija yra ūmus tromboflebitas, kai paviršinės venos spindyje susidaro trombas. Laiku nepradėjus jo gydyti, šis plinta ir gali pereiti į giliąją veną sukeldamas giliųjų venų trombozę. Tai labai pavojinga komplikacija, kuri gali baigtis ir staigia paciento mirtimi“, – tvirtina dr. Ž. Kavaliauskienė.

Moterys ligą paveldi dažniau

Specialistai sako, kad svarbiausia vos tik pastebėjus pirmuosius simptomus – patinimus, išryškėjusias venas, kojų skausmus – prašyti medikų pagalbos. Ypač atkreipti dėmesį turėtų moterys. Skaičiuojama, kad moteris ši liga kankina keturis kartus dažniau nei vyrus nepriklausomai nuo amžiaus.

Didelę reikšmę šiai ligai atsirasti turi paveldimumas. „Jei vienas iš tėvų sirgo šia liga, tai tikimybė mergaitei paveldėti venų varikozę yra apie 60 proc., o berniukui – 40 proc. Toks žmogus gimsta turėdamas sveikus ir normaliai funkcionuojančius venų vožtuvus, bet genetiškai nulemta, kad jie yra šiek tiek silpnesni", – perspėja Ž. Kavaliauskienė.

Venų varikozė taip pat gali atsirasti ir dėl kasdienės žmogaus veiklos. „Jeigu žmogus daug stovi darbe arba jam tenka kilnoti sunkius daiktus, taip pat, pavyzdžiui, užsiima sunkiąja atletika arba kilnoja sunkumus, rizika turėti šią ligą padidėja“, – pasakoja „Ortopedijos technikos“ kraujagyslių chirurgė.

Žana Kavaliauskienė

Gydymas padės net sunkiais atvejais

Pastebima, kad pacientai neretai kompleksuoja dėl šios ligos sukuriamo neestetinio vaizdo. Pavyzdžiui, moterys vengia dėvėti trumpesnius ir kojų nedengiančius sijonus ar sukneles. Visgi, kojų venų varikozė nėra nuosprendis visam gyvenimui.

Specialistai dalijasi keletu būdų, kaip galima šią ligą išgydyti:

Kompresinių kojinių mūvėjimas

Nors pacientai vis dar įtariai žiūri į tokį gydymo metodą, mat netiki, jog kojinės gali padėti gydyti, specialistai tikina priešingai. „Tai yra efektyvi priemonė, nes kojinės yra kintamosios kompresijos, apspaudžia raumenis ir paviršines venas, pagerina venų vožtuvų darbą ir kraujotaką. Tiesiog svarbu, kad gydytojas konsultacijos metu parinktų tinkamiausią kompresinių kojinių klasę, o pacientas jas mūvėtų nuo ryto iki vakaro kasdien. Kompresinių kojinių terapija gali būti taikoma, esant bet kurios stadijos venų nepakankamumui“, – sako Ž. Kavaliauskienė.

Pirmos klasės kompresinės kojinės skiriamos profilaktiniais tikslais – žmonėms, kurie dirba sėdimą ar stovimą darbą, daug ir ilgai keliauja. Kompresinės kojinės suaktyvina kraujotaką ir sumažina nuovargį bei tinimą. Antros, trečios ir ketvirtos klasės kompresinės kojinės jau skirtos rimtesniam gydymui ir gali padėti net pacientui, kuriam išsivysčiusios trofinės opos.

Venų tyrimas ultragarsu

Putų skleroterapija

Šis gydymas skirtas nedideliems venų pažeidimams gydyti. Procedūros metu į pažeistą veną sušvirkščiamos specialios putos, kurių poveikyje vena per kelias savaites pilnai užanka ir išnyksta.

Lazerinės venų operacijos

Tai ypač populiarus gydymo būdas, nes išvengiama įprastinių chirurginių pjūvių. „Didelis privalumas, kad operacija atliekama nuskausminant tik operuojamą koją. Po lazerinių operacijų yra mažiau komplikacijų, mėlynių, mažesnis pooperacinis skausmas, nelieka randų. Pooperacinis laikotarpis trunka vos kelias valandas, o po jo pacientai gali grįžti prie įprastų veiklų“, – pasakoja Ž. Kavaliauskienė.

Klasikinė venų operacija

Klasikinė venų operacija atliekama taikant epidūrinę nejautrą, šalinant poodinės venos kamieną specialiu zondu per kirkšnies arba pakinklio pjūvį. Varikoziniai mazgai šalinami atskirai, atliekant mažus pjūvelius.

Nors nemažai žmonių į gydytojus nesikreipia iki paskutinės minutės, specialistai pataria atidžiai rūpintis savimi ir savo sveikata. Kelią venų varikozei užkirsti gali padėti aktyvus gyvenimo būdas – vaikščiojimas, bėgiojimas, plaukimas ar važinėjimas dviračiu. O jau turintiems įtarimų dėl galimos paviršinių venų varikozės medikai pataria profilaktiškai mūvėti kompresines kojines.

Užsakymo nr.: PT_77529083