1 stiklinė raudonų vynuogių sulčių per dieną apsaugo nuo infarkto geriau nei aspirinas.

Iš vynuogių kekių išspaustas gėrimas neleidžia trombams užkimšti kraujagyslių, kurios maitina širdį. Vynuogių sultys 75 procentais sumažina kraujo trombocitais vadinamų kraujo plokštelių aktyvumą, kai šiuo tikslu vartojamo aspirino veiksmingumas siekia tik 45 procentus.

2 stiklinės pieno užkerta kelią širdies ir kraujagyslių ligoms.

Amerikiečių mokslininkai iš Detroito 22 metus stebėjo 3150 imigrantų iš Japonijos, kurių amžius svyruoja nuo 55 iki 68 metų. Palyginti su vietos gyventojais, imigrantus miokardo infarktas ištinka jaunesniame amžiuje ir būna sunkesnės formos. Tyrimo dalyviai, kurie kasdien išgerdavo dvi stiklines neriebaus pieno, sirgo širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis du kartus rečiau nei tie, kurie pieną ignoravo.

3 kartus per dieną širdžiai ir kraujagyslėms reikia produktų, kuriuose gausu vitamino Е (daržovės, sūris, varškė, ankštiniai, aliejus).

Amerikiečiai, kurie laikėsi JAV Nacionalinio kardiologijos instituto parengtos dietos, du kartus rečiau skundėsi širdies problemomis palyginti su tais, kurie maistui nebuvo tokie išrankūs. Tyrime dalyvavo nei daug, nei mažai – 11 tūkstančių žmonių.

4 gabalėliai žuvies per savaitę 44 procentais sumažina riziką mirti nuo miokardo infarkto.

Tai paaiškėjo atlikus Čikagos kompanijos „Western Electric“ administracijos finansuotą didelį medicininį eksperimentą, kuriame dalyvavo du tūkstančiai darbuotojų. Apie jūros gėrybių naudą byloja „Grenlandijos fenomenas“: nepaisant gyvūninės kilmės ir baltymų gausos tradiciniame šios jūrinės šalies gyventojų racione, žmonės širdies ir kraujagyslių ligomis čia serga itin retai. Jų požymiai per 25 stebėjimo metus pasireiškė tik trims tyrimo dalyviams.

5 graikiniai riešutai per dieną gyvenimą prailgina septyneriais metais.

Profesoriaus Harry Fraserio iš Kalifornijos universiteto (JAV) atlikti tyrimai parodė, kad į graikinių riešutų sudėtį įeina medžiagos, nuo neigiamo cholesterino poveikio apsaugančios širdį ir kraujagysles.

6 arbatiniai šaukšteliai aviečių uogienės per savaitę (vietoj cukraus, o ne kartu su juo!) leis per pusmetį sustiprinti vainikines arterijas pustrečio karto.

Avietėse daug vitaminų С ir Р (jie stiprina kraujagyslių sieneles) ir salicilo rūgšties (ji normalizuoja kraujo krešumą). Todėl šios uogos vertos dėmesio ir yra visiškai saugus sintetinio aspirino, kuris vartojamas trombų susiformavimo profilaktikai, pakaitalas net gresiant infarktui ir insultui. Dar avietėse daug kalio, kuris teigiamai veikia širdį, ir vario, apsaugančio ją nuo streso. Tokiu pačiu poveikiu pasižymi ir artimos avietės giminaitės – gervuogės.

7 bananai per savaitę normalizuoja širdies ritmą.

Pulsas viršija normą po nemalonaus pokalbio, užlipus laiptais ar neilgam užlipus ant bėgimo takelio? „Suvalgykite vieną ar du bananus, – pataria Rogeris May iš Argonos nacionalinės laboratorijos (JAV). – Tai puikus maistas, kuris užtikrins nervų sistemai energiją, apsaugos baltymų junginius širdies raumenyje, atkurs jame kalio pusiausvyrą ir nuramins padažnėjusį širdies plakimą.“

8 abrikosai per dieną apsaugos nuo stenokardijos priepuolio.

Švieži ir džiovinti abrikosai dėl didelio juose esančio kalio ir vitaminų kiekio naudingi širdies ir kraujagyslių sistemos ligų profilaktikai, taip pat padeda reguliariai sportuojančių asmenų miokardui adaptuotis prie sportinių krūvių. Būtinai kasdien suvalgykite po 150 gramų džiovintų ar šviežių abrikosų.

9 apelsinai per septynias dienas apsaugos širdį nuo streso ir virusų.

Citrusiniuose vaisiuose gausu vitamino C, taip pat ypatingų medžiagų, vadinamų bioflavonoidais, kurios padeda organizmui jį įsisavinti. Apelsinų minkštime yra daug pektino ir kitų natūralių polisacharidų, surišančių sunkiųjų metalų ir radioaktyvių elementų jonus. Patekę į organizmą su oru ir maistu, jie širdžiai sveikatos neprideda. O du ar trys apelsinai per dieną užtikrina širdies ir kraujagyslių sistemą patikimą apsaugą nuo neigiamų aplinkos veiksnių.

Visa tai galioja ir mandarinams. Juose gausu natūralių cukrų ir mineralinių medžiagų, gerinančių medžiagų apykaitą ir deginančių nereikalingus kilogramus, o širdį apsaugančių nuo bereikalingo krūvio. Ypatingai gerbtini šia prasme – greipfrutai. Už savo kartoką, tačiau gaivinantį ir rafinuotą skonį jie turėtų būti dėkingi argininui. Šis biologiškai aktyvus junginys mažina arterinį spaudimą ir cholesterino kiekį, apsaugo širdį nuo infarkto ir tonizuoja visą organizmą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)