Savaime suprantama, dalis sveikų asmenų gali pasigirti plokščiu pilvuku, dailiu tarpeliu tarp šlaunų ar stangriu kūnu. Vis tik tai tikrai nereiškia, kad šie požymiai – privalomi geros sveikatos atributai.

Tiesą pasakius, oficialiame sveikatos apibrėžime, bent jau tame, kurį naudoja Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), nė neužsimenama apie išvaizdą. Remiantis PSO pateikiamu apibrėžimu, sveikata – tai bendra fizinė, psichinė ir socialinė gerovė, tai nėra vien tik ligų ar negalių nebuvimas.

Kaip gi būtų galima įvertinti savo būklę taikant šį apibrėžimą? Geriausia atsakymo į šį klausimą ieškoti konsultuojantis su gydytoju, turinčiu kompetencijos įvertinti kiekvieną jūsų organizmo būklės aspektą. Vis tik, kaip rašo „Business Insider“, konsultuodamasis su gydytojais, egzistuoja tam tikri bendrieji požymiai, kurie liudija apie gerą asmens fizinę būklę.

Štai ženklai, liudijantys, kad esate visiškai sveiki.

1. Tinkamas su maistu susijęs elgesys

Nors ši elementari tiesa skamba kiek primityviai, daugeliui iš mūsų ji negali būti taikoma. Pamirštame pavalgyti, todėl jaučiamės beprotiškai išalkę, tada suvalgome per daug, valgome nemąstydami ir sėdėdami priešais televizoriaus ekraną, įninkame į emocinį valgymą, norėdami nusiraminti.

Mitybos specialistai linkę pabrėžti įsiklausymo į savo organizmą svarbą. Sveiki santykiai su maistu – pasitikėjimas ne išoriniais, o vidiniais organizmo siunčiamais signalais, kurie lemia, ką ir kiek valgome. Taigi rekomenduojama valgyti tol, kol pajuntamas pasitenkinimas, bet ne apsunkimas.

2. Valgote įvairų maistą, daug neperdirbtų produktų

Nors laikantis dietų neretai tenka atsisakyti tam tikro maisto, vis tik specialistai rekomenduoja vartoti kuo įvairesnį maistą. Jei mitybos racione yra įvairių produktų, tikėtina, kad organizmą aprūpinsite visais būtinais vitaminais ir maistingosiomis medžiagomis. Dar labai svarbu vartoti kuo daugiau neperdirbtų ir neapdorotų produktų, kurių maistinė vertė didesnė.

3. Valgote pakankamai

Neretai klaidingai manoma, kad sveikai maitinantis būtina stengtis suvartoti kuo mažiau kalorijų. Vis dėlto iš tikrųjų žmonės turėtų valgyti pakankamai. Specialistų manymu, skirtingų žmonių kalorijų poreikis nėra vienodas, o įtakos turi amžius, lytis ir aktyvumo lygmuo.

Svarbu nepamiršti, kad kalorijos nėra jūsų priešas ar blogio jėga, su kuria vertėtų kovoti visomis įmanomomis priemonėmis. Kalorijos – tai energijos šaltinis, suteikiantis gyvybės ir jėgų daryti tai, ką mėgstate. Jei valgysite per mažai, jausite silpnumą, vargins prasta nuotaika ir pan.

4. Pakanka energijos fiziniam aktyvumui

Jei svajojate apie labai ištreniruotą kūną ar norite tapti maratonus įveikiančiu bėgiku, turite galimybę drąsiai siekti užsibrėžtų tikslų. Vis tik svarbu suprasti, kad visiškai normalu nesvajoti apie tokius iššūkius, nes tikrai nebūtina būti itin sportiškais tam, kad būtumėte sveiki.

Specialistai per savaitę rekomenduojama 150 minučių skirti vidutiniam fiziniam aktyvumui – kuo puikiausiai tiks pasivaikščiojimas spartesniu tempu. Gydytojai linkę fizinę būklę vertinti naudodami šiek tiek netikėtą metodiką: jei galite pakankamai greitai užpilti į antrą pastato aukštą laiptais ir tai padarę jaučiatės gerai ir jums netenka panaudoti itin daug pastangų, galima teigti, kad jūsų kūnas gali įveikti didelio intensyvumo užduotį, o tai ir yra vienas iš fizinės būklės vertinimo kriterijų.

5. Patiriate pačių įvairiausių emocijų

Emocinė sveikata tiek pat svarbi kiek ir fizinė – tai akivaizdu. Taigi žmogaus emocinė gerovė – tai sugebėjimas patirti visą emocijų spektrą suvokiant, kad tai yra normalu. Visiškai normalu, jei kartais jaučiate pyktį, liūdesį, normalu jausti nerimą ar pasimetimą. Kitaip tariant, emocinės gerovės patvirtinimas – tai gebėjimas patirti visas šias emocijas suvokiant, kad nė viena iš jų nėra nuolatinė.

6. Suvokiate ir valdote stresą

Visiškai normalu patirti stresą, svarbu jį atpažinti ir numatyti strategiją jam numalšinti ir judėti pirmyn. Būtina suvokti, kad stresinė būsena yra suvaldoma taikant daugybę specialistų rekomenduojamų būdų ir metodikų.

7. Galite atsikelti be žadintuvo

Šis sveiko žmogaus požymis neturėtų stebinti, nes miego ir poilsio trūkumas neabejotinai kūną ir smegenis veikia neigiamai. Mokslininkai linkę sieti miego trūkumą su didėjančia Alzheimerio ligos, nutukimo, insulto ir diabeto rizika. Štai kodėl taip svarbu kiekvieną naktį miegoti 8 valandas.

Taigi jei reguliariai rytais nubundate be žadintuvo, jaučiatės pailsėję ir guvūs, tikėtina, kad miegate pakankamai ir pailsite kokybiškai. Deja, daugeliui kėlimasis ryte be žadintuvo atrodo nepasiekiama svajonė. Remiantis JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro pateikiamais duomenimis, daugiau nei trečdaliui suaugusių amerikiečių trūksta miego.

8. Užmiegate ne per greitai

Jei pasinėrimo į miego karalystę procesas trunka 10-20 min., turite dar vieną progą nuoširdžiai pasidžiaugti savo sveikata. Jei vis tik užmiegate itin greitai, tikėtina, kad jums trūksta poilsio.

Specialistai mano, kad žmogus, užmiegantis greičiau nei rekomenduojamas vidurkis, t. y. vos tik galva atsiduria ant pagalvės, jaučia miego trūkumą.

Dar daugiau nerimo kelia atvejai, kai žmogus užmiega viešoje vietoje, transporto priemonėse. Taigi jei vos tik atsidūrę ant keleivio sėdynės automobilyje ar lėktuve užmiegate nepriklausomai nuo paros meto, turėtumėte ne juokais susirūpinti dėl savo būklės ir miego trūkumo.

9. Turite energijos daryti tai, ką norite

Esminis žodis, vis ateinantis į galvą galvojant apie gerą sveikatą, yra energija. Taigi nors tokia išvada skamba ne itin moksliškai, vis tik tai, kad turite energijos imtis dalykų, kurių norite ir kuriuos mėgstate, dažniausiai yra ženklas, liudijantis apie gerą sveikatą. Dar svarbu įsidėmėti, kad energija gali būti tiek fizinė, tiek ir emocinė.

Galiausiai svarbu nepamiršti, kad sveikatos klausimas itin individualus, o jaučiant nerimą dėl sveikatos būklės ar susidomėjimą, kokia gi jūsų asmeninė su sveikata susijusi situacija, svarbu kreiptis į gydytoją, kuris padės atsakyti į visus rūpimus klausimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)