Kita vertus, valgant vaisius irgi reikalingas saikas. Amerikiečių dietologė, mitybos specialistė Martha McKittrick primena, kad vaisiai turi kalorijų ir natūralaus cukraus ir pataria per dieną apsiriboti dviem porcijomis vaisių.

Vaisiai gali atstoti desertą. „Jei norisi kažko saldaus, verčiau suvalgykite vaisių nei saldainį ar šokolado“, – sako M. McKittrick. Jos teigimu, vaisių nereikia bijoti, tik juos valgant reikia nepamiršti saiko. Štai todėl geriau žinoti, kokie vaisiai patys kaloringiausi. Jų nereikėtų išbraukti iš savo raciono, jei tik nepadauginate.

Kaloringiausių vaisių sąrašas:

Avokadai

Vienas avokadas turi 322 kalorijas

Avokadai kaloringi, nes juose yra širdžiai ypač naudingų mononesočiųjų riebalų. Viename avokade yra nebeik 30 g riebalų, todėl kartais vertėtų pasitenkinti puse avokado. Šiuose vaisiuose yra ne tik riebalų, bet ir virškinimą skatinančios ląstelienos.

Figos

5 nedidelės figos turi 150 kalorijų

Prasidėjus figų sezonui, jų mėgėjai džiaugiasi. Figų dedama ant skrebučių, dosniai įpjaustoma į jogurtą dėl vienos priežasties – jos saldžios lyg saldainiai. Net ir nedidelėje figoje yra keli gramai cukraus, todėl šie vaisiai tokie kaloringi. Tiesa, organizmas gauna ne tik cukraus, bet ir vertingų maistinių medžiagų – kaulams reikalingo vitamino K ir magnio.

Datulės

100 g džiovintų datulių be kauliukų yra 277 kalorijos

Žaliųjų kokteilių mėgėjai ypač vertina džiovintas datules – jos suteikia kokteiliui saldumo. 100-ą kalorijų turinčiame pakelyje džiovintų datulių yra apie 25 g natūralaus vaisių cukraus. Taip pat jose yra virškinimą lėtinančios ląstelienos.

Kokosų drožlės

Stiklinėje kokosų drožlių yra 466 kalorijos

Šis tropikų vaisius suteikia traškumo ir saldumo avižinei košei ar jogurtui, bet ir nemažai kalorijų. Didžioji kalorijų dalis kokosų drožlėse – iš riebalų. Pirkite kokosų drožles be pridėtinio cukraus.

Razinos

Stiklinėje razinų – 429 kalorijos

„Išgaravus vandeniui, džiovinti vaisiai tampa labiau koncentruotu cukraus šaltiniu. Kalorijų sparčiai padaugėja“, – sako dietologė M. McKittrick. Beje, stiklinėje šviežių vynuogių – tik 62 kalorijos, tad vynuogių galima suvalgyti kur kas daugiau.

Bananai

Didelis bananas turi 121 kaloriją

Bananų būna iš tiesų didelių, o tai reiškia, kad vienas bananas prilygsta dviem porcijoms. Bananuose yra daug vertingų medžiagų – širdžiai naudingo kalio, imunitetą stiprinančio vitamino C – tiesiog rinkitės mažesnius bananus.

Džiovintos slyvos

Stiklinėje džiovintų slyvų be kauliukų yra 418 kalorijų

Džiovintose slyvose, kaip ir džiovintose datulėse, razinose, cukraus ir kalorijų daugiau nei šviežiose slyvose. Kita vertus, džiovintose slyvose daug ląstelienos, be to, įrodyta, kad jos padeda lieknėti, taigi neišbraukite jų iš pirkinių sąrašo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)