Išgydoma ar amžina liga?

Pasak mitybos ekspertės, diabeto neįmanoma niekaip išgydyti. I tipo diabeto atsiradimui, deja, mes negalime daryti įtakos. Jis diagnozuojamas pakankamai jauname amžiuje.

Kalbant apie II tipo diabetą situacija yra priešinga. Pastarasis gali susiformuoti dėl netinkamo gyvenimo būdo, nesveikos ir perteklinės mitybos, mažo fizinio aktyvumo. Kitaip tariant – dėl meilės ir dėmesio stokos savo sveikatai. Nėštumo metu galintis išsivystyti gestacinio tipo diabetas – laikina būklė, kuri taip pat gali būti kontroliuojama koreguojant mitybos įpročius ir su nėštumu praeina. Tačiau negydant ligos gali kilti įvairių nėštumo komplikacijų.

Mitybos klaidos

Mitybos specialistė V.Kurpienė pabrėžė, kad didžiausia šia liga sergančiųjų klaida – nenorėjimas stengtis pasveikti. Taip pat šia liga segantiesiems yra didesnė tikimybė susirgti kraujagyslių, inkstų, nervinėmis ligomis, išsivystyti net iki aklumo vedančios akių ligos. Dar vienas svarbus aspektas, kurį išskyrė pašnekovė, – tai nesistengti gydytis patiems, o kreiptis į specialistus. Todėl diabetikams būtina kasmet reguliariai lankytis pas gydytoją, kuris stebėtų sveikatos būklę, atliktų reikalingus tyrimus. Pastarieji galės sudaryti veiksmingą ir jūsų organizmui tinkantį mitybos bei prevencinių priemonių priežiūros planą.

Maistas – kas čia kitaip?

Pirma, reikia vartoti kuo mažiau apdorotų maisto produktų. Todėl mitybos ekspertė patarė vengti maisto produktus trinti, pervirti ir sukepinti. Būtina skaičiuoti angliavandenių kiekius. Savo ruožtu šviežių daržovių valgyti būtina ir kiekis nėra ribojamas – kuo daugiau jų suvartojama, tuo geriau. Svarbu žinoti, kad daržovės ne tik nepadidina ir padeda išlaikyti kuo stabilesnį gliukozės kiekį kraujyje, bet ir turi daug uždegimą slopinančių savybių. O diabetikams uždegiminiai procesai atsiranda gana dažnai.

Be to, specialistės nuomone, diabetikams pritaikyta dieta naudinga kiekvienam iš mūsų. Taip gali maitintis visi šeimos nariai – sergantis nejaus diskomforto maitinantis, o kiti šeimos nariai, įpratę prie sveikos mitybos, džiaugsis puikia sveikata, geresne nuotaika ir padidėjusiu energijos kiekiu.

Verta žinoti

I tipo cukrinio diabeto priežastys: imuniteto susilpnėjimas, infekciniai uždegiminiai procesai (virusai, toksinai) ir paveldimumas. II tipo cukrinio diabeto priežastys: nutukimas, kai kūno masės indeksas KMI> ar = 27 kg/m2, vyresniems kaip 45 m., turintiems giminaičių, sergančių diabetu, arterine hipertenzija (AKS > 140/90 mmHg), lipidų apykaitos sutrikimų (didelio tankio lipidų (DTL) < 0,9 mmol/l ir trigliceridų (TG) > 2,2 mmol/l), patyrusiems gliukozės tolerancijos sutrikimų, atsiradus sirgęs širdies ir kraujagyslių ligomis. Dažniausiai diabetas atsiranda susidėjus kelioms priežastims į vieną.

Nėčioms moterims gali būti laikinas diabetas, turintis specialų pavadinimą – gestacinis (nėštumo). Jei moteris turėjo gestacinį diabetą, teigiama, kad ji turi ir didesnę riziką susirgti II tipo diabetu.
Visgi, kiekvienam žmogui diabeto atsiradimo veiksniai yra individualūs. Tačiau būtent II tipo diabetu gali susirgti nesurūpinantys savo sveikata ir mityba, turintys antsvorio žmonės.

Produktų dešimtukas sergant diabetu

Gal jūs arba jūsų artimas giminaitis, draugas sergate cukriniu diabetu? Nuolat susiduriate su ta pačia problema, ką galima valgyti diabetikams? Pateikiame populiariausius maisto produktus, kurie būtini kiekvieno, turinčio problemų dėl padidėjusio cukraus kiekio kraujyje, maisto racione.

Nr. 1 – svogūnas, ši daržovė mažina cukraus kiekį kraujyje.

Nr. 2 – vaistinė ožragė, šis prieskoninis augalas padeda subalansuoti svorį ir mažinti cholesterolio kiekį kraujyje.

Nr. 3 – cinamonas gali blokuoti laisvuosius radikalus ir padeda sumažinti cukraus kiekį organizme.

Nr. 4 – mėlynių lapai, šios vaistažolės mažina gliukozės kiekį kraujyje.

Nr. 5 – kario lapai mažina tikimybę susirgti glikozurija arba hiperglikemija, kurios padeda išvengti nutukimo – esminės diabeto atsiradimo priežasties.

Nr. 6 – graikiniai riešutai mažina rūgštingumą, normalizuoja rūgštinę terpę. Maža to, turi daug magnio ir cinko, todėl naudingi norint sumažinti cukraus kiekį kraujyje.

Nr. 7 – avokadas, nes jo sudėtyje yra mannoheptulozės, kuri padės atsikratyti nereikalingo gliukozės kiekio.

Nr. 8 – žuvis turi aminorūgščių, ypač reikalingų diabetikams. Todėl padeda sumažinti svorį ir išvengti širdies ir kraujagyslių ligų.

Nr. 9 – ankštiniai augalai turi daug baltymų ir skaidulų, kurie būtini diabeto problemų turintiems žmonėms.

Nr. 10 – vyšnios turi mažai kalorijų ir daug naudingų medžiagų – cinko, geležies, kalio, mangano, vario. Be to, vyšniose esantys antioksidantų junginiai padeda organizmui kovoti su senėjimo procesais.