Atėjo laikas sužinoti, kurios arbatos iš tiesų pasižymi nepageidaujamus kilogramus tirpdančiomis savybėmis, rašo womenshealthmag.com.

Neseniai moksliniame leidinyje „The European Journal of Nutrition“ publikuoti su gyvūnais atlikto tyrimo rezultatai, liudijantys, kad nutukimą skatinančių bakterijų kiekį žarnyne mažinanti ir liesąją masę didinanti juodoji arbata gali suteikti galimybę sumažinti svorį sveikai.

„Kai kurie juodosios arbatos komponentai lieka žarnyne ir tampa gerųjų bakterijų degalais, - paaiškino tyrime dalyvavusi Jennifer McDaniel iš Mitybos ir dietologijos akademijos. – Šie žarnyno bakterijų pokyčiai daro įtaką energijos metabolizmui ir galimai skatina nedidelį svorio mažėjimą.“

Svarbu akcentuoti, kad gerosiomis savybėmis pasižymi toli gražu ne vien tik juodoji arbata.

„Nors arbatos ar žolelių gėrimo, suteikiančių galimybę numesti daug svorio, paprasčiausiai nėra, vis tik arbatose ar žolelių gėrimuose gali būti ingredientų, tiesiogiai ar netiesiogiai prisidedančių prie svorio mažėjimo, jei tuo pačiu tinkamai maitinamasi ir mankštinamasi.“ – patikino J. McDaniel.

Štai 7 rūšių arbatos, taip pat galinčios padėti tais atvejais, kai norima šiek tiek sumažinti svorį.

Žalioji arbata

Egzistuoja įrodymų, kad žalioji arbata gali padėti tiems, kurie nori atsikratyti nepageidaujamų kilogramų. Džiovintuose šios rūšies arbatos lapeliuose yra antioksiduojamuoju poveikiu pasižyminčių junginių – katechinų.

„Žaliojoje arbatoje esantys katechinai gali stimuliuoti simpatinę nervų sistemą, didinti išeikvojamos energijos kiekį ir tokiu būdu skatinti riebalų oksidaciją, t. y. skaidymą. – teigė kūno rengybos ir mitybos specialistė Stefanie Mendez. – Egzistuoja tyrimų, patvirtinančių, kad ilgalaikis katechinų vartojimas netgi gali sumažinti širdies ligų riziką užkirsdamas kelią mažo tankio lipoproteinų – blogojo cholesterolio – susidarymui, o juk būtent tai ir yra pagrindinė aterosklerozės (arterijų nepraeinamumo) ir kūne esančių riebalų sankaupų didėjimo priežastis.“

J. McDaniel rekomenduoja norintiems pasiekti gerų rezultatų per dieną išgerti mažiausiai keturis puodelius žaliosios arbatos.

Baltoji arbata

„Skirtingai nuo žaliosios ir juodosios arbatų baltosios arbatos lapeliai nėra oksiduoti, todėl juose išsaugoma didelė katechinų koncentracija, - teigė J. McDaniel. – Baltojoje arbatoje esantys katechinai gali suaktyvinti medžiagų apykaitą ir paskatinti pilvo srities riebalų ir kūno svorio mažėjimą.

Kaip ir žaliosios arbatos atveju, katechinų ir kofeino derinys veikia sinergiškai ir skatina svorio mažėjimą.“ Taigi ir vėl rekomenduojama rinktis kofeino turintį įprastinį arbatos variantą. Tiesa, svarbu nevartoti arbatos prieš einant miegoti.

Ramunėlių arbata

„Ramunėlių arbatos sudėtyje esantys flavonoidai gali skatinti atsipalaidavimą ir padėti užmigti greičiau, - teigė J. McDaniel. – Kuo puikiausiai žinoma, kad miego trūkumas aktyvina svorio augimo procesą. Taigi ramunėlių arbatos puodelis prieš miegą gali daryti tiesioginį poveikį tiems, kurie nori atsikratyti nepageidaujamų kilogramų.“ Visi dalykai, susiję su miegu, taip pat susiję ir su rutina, todėl patartina ramunėlių arbatą paversti maloniu vakaro ritualu.

Ulongo arbata

Kaip ir žaliojoje bei juodojoje arbatoje ulongo rūšyje yra polifenolių, galinčių pagerinti sveikatą. „Kaip ir žalioji arbata ulongo variantas gali sumažinti kūno riebalų kiekį ir koreguoti svorį į mažąją pusę dėl pagerėjusio riebalų metabolizmo. – teigė S. Mendez. – Keli nedidelės apimties tyrimai rodo, kad ulongo arbata gali 3 proc. paspartinti metabolizmą. Vis dėlto būtina tęsti tyrimus, siekiant išsiaiškinti, ar tai yra trumpalaikis metabolizmo suaktyvėjimas, ar vis tik ilgalaikio poveikio atvejis.“ Be to, mokslininkai nėra tikri, ar toks metabolizmo suaktyvėjimas susijęs su ulongo arbatos sudėtyje esančiais antioksidantais, ar vis tik su kofeinu. Dėl šios priežasties rekomenduojama rinktis kofeino sudėtyje turinčią šios rūšies arbatą.

Pipirmėčių arbata

Pipirmėtės siejamos su sveika viršinamojo trakto būkle, nes jos padeda atpalaiduoti žarnyno raumenis. „Dar manoma, kad mėtos ir pipirmėtės gali padėti tiems, kurie nori sumažinti svorį, nes šis augalas pasižymi apetitą slopinančiu poveikiu.“ – sakė S. Mendez. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad kas dvi valandas pipirmėčių pauostę tiriamieji per savaitę be papildomų pastangų suvartodavo 2 tūkst. mažiau kalorijų.

Kiaulpienių arbata

Jei jaučiate poreikį sumažinti organizme susikaupusių skysčių kiekį, jums gali padėti kiaulpienių arbata, nes, kaip teigia J. McDaniel, tokioje arbatoje esantys junginiai pasižymi šlapimą varančiu poveikiu.

„Kiaulpienių arbata gali būti naudinga, kai jaučiatės patinę dėl suvartoto itin sūraus maisto, nes šlapimą varančios savybės gali padėti organizmui atsikratyti skysčių ir druskos.“ Taigi nieko keisto, kad atsistojus ant svarstyklių džiugins skaičius, kurį išvysite. Deja, toks poveikis nėra ilgalaikis ir neatspindi iš tiesų atsikratyto svorio ar riebalų.

Raudonoji „Rooibos“ arbata

Šio augalo iš Pietų Afrikos sudėtyje gausu aspalatino – flavonoidų, galinčių prisidėti prie jau dedamų pastangų, skirtų svoriui sumažinti. „Aspalatinas gali padėti subalansuoti cukraus lygį kraujyje ir pagerinti situaciją dėl atsparumo insulinui, - aiškino J. McDaniel. – Kai situacija dėl atsparumo insulinui gerėja, angliavandeniai metabolizuojami efektyviau ir jie panaudojami energijai, o ne riebalams kaupti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)