Medžiagų apykaita atrodo savaime suprantamas dalykas, kai ji puikiai funkcionuoja. Tačiau jai sutrikus, galima pasijusti tikrai prastai. Normalu, kad su amžiumi medžiagų apykaita lėtėja, todėl žmonės gali priaugti antsvorio, jei netinkamai maitinasi, be to, sulieknėjus jiems sunkiau būna išsaugoti esamą svorį, teigia daktaras Scottas Keatley iš „Keatley Medical Nutrition Therapy“ klinikos.

Tačiau jei jūs pastebėjote vieną iš žemiau paminėtų simptomų, tai gali reikšti, kad su jūsų medžiagų apykaita vyksta kažkas neįprasta, rašo womenshealthmag.com. Štai keli ženklai, kad laikas kreiptis į gydytoją ir išsiaiškinti, kas vyksta.

Jus kankina nuolatinis nuovargis

Jūs galite nuvargti dėl daugybės dalykų, įskaitant miego trūkumą ir intensyvų sportą. „Tačiau jei nuovargį juntate itin dažnai, tai gali būti, kad jūs medžiagų apykaita yra pernelyg lėta ir jūsų organizmas nepakankamai greitai paverčia maistą energija“, - sako daktarė ir Niujorko Mitybos grupės generalinė direktorė Lisa Moskovitz.

Staiga išsausėjo jūsų oda ir plaukai

Kai medžiagų apykaita vyksta netinkamai, organizmas nespėja atnaujinti ląstelių, saugančių odą ir plaukus, pažymi S. Keatley. Tačiau reikia pastebėti, kad tokią būklę gali sukelti ir virtinė kitų priežasčių, pavyzdžiui, prasta mityba.

Jums norisi saldumynų ir krakmolingo maisto

Didžiulis noras suvalgyti ką nors saldaus dažnai būna jūsų organizmo bandymas parodyti, kad jam trūksta energijos, sako L. Moskovitz. Jei gerai valgote ir pakankamai miegate, bet vis tiek jaučiate nenumaldomą potraukį saldumynams, gali būti, kad jūsų medžiagų apykaita neefektyviai paverčia maistą energija, kurios reikia jūsų organizmui, sako ji.

Priaugate antsvorio, nors ir sveikai maitinatės

Pakartosime, kad su amžiumi būna sunkiau išsaugoti gerą svorį. Tačiau jei sveikai maitinatės ir stebite suvartojamas kalorijas, o jūsų svoris vis tiek didėja, jums reikėtų pasikalbėti su gydytoju ar dietologu, kad jie išsiaiškintų, kas vyksta, teigia S. Keatley.

Jums visą laiką šalta

Medžiagų apykaita taip pat išskiria šilumą, ir jei ji vyksta pernelyg lėtai, jums gali būti šalta, aiškina S. Keatley. Taigi jums norisi šilčiau apsirengti ar lovoje užsikloti dar viena antklode.

Būnate itin prastos nuotaikos

Tai nėra tiesiogiai susiję su lėtesne medžiagų apykaita, bet nuovargis, kurį kelia sutrikusi apykaita, jus išsekina, o tai nulemia prastą nuotaiką, sako L. Moskovitz.

Laimė, yra keli tyrimai, kuriuos gali paskirti gydytojas, kad išsiaiškintų jūsų būklę. Lengviausias būdas yra atlikti netiesioginį kalorimetrijos tyrimą. Jo metu vienai dienai šiek tiek pakoreguojamas paciento maistas ir jis turi ilsėtis, dėvėdamas vieną kaukę. Šį gana paprastą tyrimą gali atlikti daug lieknėjimo klinikų ir dietologų, nurodo S. Keatley. Kitas būdas yra paprašyti gydytojo ar endokrinologo atlikti skyliaukės tyrimus – kraujo testą, kuris gali parodyti, ko jums trūksta.

Jei įtariate, kad jūsų medžiagų apykaita yra sutrikusi, nedelskite – kreipkitės į gydytoją. Jis tikrai galės kažkuo padėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)