Mintis, kad net storuliai gali būti sveiki, visada buvo ir tebėra prieštaringa. Sveikatos ekspertai nuolat tvirtina, kad fizinė veikla žmogui naudinga, o daugelis gydytojų teigia abejojantys, ar žmogus gali būti ir aptukęs, ir sveikas.

Naujo tyrimo – bene didžiausios apimties iš visų iki šiol atliktų šioje srityje – duomenimis, net jei antsvorio turintys ar nutukę žmonės nesiskundžia jokiais sveikatos sutrikimais, rizika susirgti širdies ligomis jiems vis tiek yra didesnė negu tiems, kurie antsvorio neturi.

Išanalizuoti 3,5 mln. pacientų duomenys

Visai nesvarbu, kad dalis į tyrimą įtrauktų nutukusių žmonių nesirgo diabetu, nesiskundė aukštu kraujospūdžiu, o jų cholesterolio kiekis buvo normalus (tai vadinamasis metaboliškai sveikas nutukimas): jei žmogus yra nutukęs, širdies smūgio rizika jam yra didesnė. Be to, lyginant su panašios metabolinės sveikatos nenutukusiais žmonėmis, rizika nutukusiems žmonėms susirgti koronarine širdies liga yra beveik 50 proc. didesnė, ir beveik dvigubai labiau tikėtina, kad jiems išsivystys širdies nepakankamumas.

„Esmė ta, kad metaboliškai sveikas nutukimas neegzistuoja, – sako Birmingamo universiteto (Jungtinė Karalystė) Medicinos ir odontologijos koledžo tyrėjas, aptariamo tyrimo vadovas dr. Rishi Caleyachetty. – Nutukimas nėra gera būklė.“

Tyrimo metu atlikta išsami 3,5 mln. Britanijos sveikatos priežiūros įstaigų pacientų elektroninių sveikatos duomenų, sukauptų 1995–2015 m., analizė. Vis dėlto kritikai įsitikinę, kad atliekant šią analizę neatsižvelgta į kai kuriuos svarbius aspektus. Pacientų ligos istorijose paprastai nerašoma nieko apie jų gyvenimo įpročius, taigi analizuojant duomenis neatsižvelgta, pavyzdžiui, į pacientų mitybos režimą, nors jo poveikis labai platus. Svarbu ir tai, kad į svorio grupes pacientai suskirstyti taikant kūno masės indeksą, kurį nustatant svarbu tik ūgis ir svoris, tačiau nepaisoma raumenų ir riebalų santykio. Tačiau svarbiausia, pasak kritikų, kad atliekant šią analizę nebuvo vertinamas nei dalyvių fizinis pasirengimas, nei fizinis aktyvumas.

Svarbiau būti fiziškai aktyviems, negu mesti svorį

Kaip teigia Johno Ochsnerio širdies ir kraujagyslių instituto (JAV) specialistas dr. Carlas Lavie, tyrimai rodo, kad nutukusiems asmenims širdies nepakankamumas išsivysto dažniau. Tačiau kalbėdamas apie koronarinės širdies ligos riziką jis pabrėžia, jog tyrimai, kuriuos atliekant vertintas ne tik svoris, bet ir fizinis pasirengimas, rodo, kad vis dėlto – bent jau saikingai nutukusių žmonių sveikatai – „fizinis pasirengimas turi daugiau įtakos negu nutukimas“, rašoma straipsnyje.

„Manau, kad daugybei žmonių, kurie turi antsvorio arba yra šiek tiek nutukę, bet stengiasi išlaikyti pakankamai gerą fizinę formą, pernelyg baimintis nereikėtų“, – sako dr. C. Lavie.

Tyrimo autorius dr. R. Caleyachetty pripažįsta, kad pastaba dėl informacijos apie tiriamųjų fizinį pasirengimą ir fizinį aktyvumą trūkumo – išties verta dėmesio. „Gali būti, kad tie žmonės, kurie yra nutukę, bet metaboliškai sveiki ir dar fiziškai aktyvūs, mažiau rizikuoja susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis“, – sako jis.

Kritikų teigimu, tai yra labai svarbu, nes daugeliui žmonių paprasčiau yra įprasti nuolat būti fiziškai aktyviems, negu mesti svorį ir paskui jį išlaikyti.

„Manau, tai kur kas geriau, negu nurodyti žmogui nepriaugti svorio, – sako dr. C. Lavie. – Žmonės nesistengia priaugti svorio. Jie nesistengia nutukti. Būtų kur kas tikslingiau jiems pasakyti, kad jei jie prisivers būti fiziškai aktyvesni, jų sveikatos perspektyvos gali pagerėti, nepaisant tų kelių papildomų kilogramų.“

Svoris nulemia ne viską

Viena iš aptariamo tyrimo pratarmės autorių, Arizonos universiteto (JAV) Vėžio tyrimų centro profesorė Jennifer W. Bea sako, kad „į klausimą dar galutinai neatsakyta“. Ji abejoja, ar žmogus gali būti nutukęs, bet metaboliškai sveikas.

„Nutukimas jau savaime yra metabolinis sutrikimas“, – sako ji. Specialistė pažymi, kad antsvoris ir nutukimas dažnai siejami su nežymaus uždegimo procesais, kurie gali paspartinti širdies ir kraujagyslių ligų vystymąsi, kad ir kokios būtų metabolinės funkcijos.

Vis dėlto tai dar nereiškia, kad svoris nulemia viską, rašo R. C. Rabin. Atliekant tyrimą nustatyta, kad asmenys, kurių svoris normalus, tačiau kuriems būdingas bent vienas iš rizikos veiksnių, kaip antai diabetas, aukštas kraujospūdis ar per didelis cholesterolio kiekis, labiau rizikuoja susirgti koronarine širdies liga negu tie, kurie nutukę, bet kitais atžvilgiais sveiki.

„Visada sakoma, kad pirmiausia būtina mesti svorį, – sako Kalifornijos universiteto Berklyje (JAV) Visuomenės sveikatos mokyklos epidemiologas Patrickas Bradshaw. – Tačiau jei jūsų svoris normalus, gyvenimo būdo patarimų jums bus suteikta nedaug. Gydytojas galbūt nurodys mankštintis ir sveikai maitintis. Bet jei turite minėtų metabolinių sutrikimų, susirgti rizikuojate labiau. Taigi gali būti, kad jums reikia intensyvesnių gyvenimo būdo pokyčių – ne mesti svorį, o taisyti sveikatą.“

Tyrimo medžiagoje teigiama, kad „metabolinė sveikata yra svarbi nepriklausomai nuo to, koks žmogaus svoris“. Tai aktualu ir tiems, kieno svoris per mažas. Tyrimas atskleidė, kad, pavyzdžiui, metabolinių problemų neturintys, tačiau per mažai sveriantys asmenys labiau rizikuoja patirti širdies smūgį negu tie, kurie neturi metabolinių problemų, nesvarbu, ar jų svoris normalus, ar jie turi antsvorio, ar yra nutukę. Pažymėtina, kad jei žmogus ne tik per mažai sveria, bet ir turi metabolinių sutrikimų, rizika susirgti minėtomis ligomis – dar didesnė. R. C. Rabin pastebi, kad gydytojai gali labai greitai išvardyti, kokie pavojai tyko su antsvoriu kovojančio ar nutukusio žmogaus, tačiau kuo rizikuoja sveriantys per mažai, dažniausiai nepamini.