Avižos

Norint sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje, pradėkite pokyčius jau nuo pusryčių. Jei rytais valgysite avižų kruopų košes, tuomet blogojo cholesterolio kiekis kraujyje gali sumažėti. Avižose yra beta-gliukano, kuris kaip tik ir yra atsakingas už reikiamą cholesterolio normos palaikymą.

Lašiša ir riebios žuvys

Omega-3 riebalai yra vienas iš gamtos stebuklų. Omega-3 ne tik padeda palaikyti sveiką širdį ar kraujagyslių sistemą, bet ir apsaugo nuo blogojo cholesterolio. Šių riebalų gausu silkėse, sardinėse, skumbrėse, lašišose.

Riešutai

Jei ieškote užkandžių, kurie mažina cholesterolio kiekį, tuomet nepraeikite pro graikinius riešutus. Taip pat nepamirškite migdolų ir anakardžių. Tik prisiminkite, kad nors ir riešutai yra sveika širdžiai – jie taip pat turi ir daug kalorijų, todėl jų nederėtų valgyti daugiau nei saujelės per dieną.

Arbata

Žaliojoje arbatoje yra antioksidantų, kurie apsaugo nuo laisvųjų radikalų įtakos, todėl ją gerti yra sveika ir naudinga. Šis gėrimas yra puiki antsvorio profilaktikos priemonė, kadangi teigiamai veikia medžiagų apykaitą. Dar žalioji arbata padeda mažinti cholesterolio kiekį bei pagerina santykį tarp gerojo (HDL) ir blogojo (LDL) cholesterolio.

Pupos

Pupelės, pupos – jos dar vienas raktas į sveiką širdį. Šios ankštinės daržovės padeda kovojant su bloguoju cholesteroliu tuo atveju, jei jų į racioną įtraukiama kasdien. Jų paslaptis slypi skaidulose, dėl kurių sudėtingesnio virškinimo yra surišamas ir gautas cholesterolis.

Česnakai

Česnakas nėra tik prieskonis. Česnakai mažina arterijų užsikimšimo tikimybę, kaip tik dėl to, kad jie turi savybę skystinti kraują. Taip pat česnakai mažina kraujospūdį ir apsaugo nuo infekcijų.

Špinatai

Špinatų lapuose yra daug liuteino, o liuteinas susijęs su gera rega. Taip pat liuteinas gerai veikia ir širdies kraujagyslių sistemą. Jei kasdien suvalgysime ryšulėlį špinatų lapų – tai bus kaip natūrali prevencija nuo širdies ligų. Kaip tai veikia? Liuteinas padeda išstumti blogąjį cholesterolį nuo arterijų sienelių.

Avokadas

Avokadas yra vaisius, kuris gali padėti ne tik mažinti blogojo cholesterolio kiekį, bet ir didinti gerojo cholesterolio kiekį! Tiesa, avokadai yra tikrai kaloringi, tačiau jų kaloringumą sudaro gerieji riebalai. 300 gramų avokado turi apie 30 gramų gerųjų riebalų, todėl juos įtraukus į racioną, reikia nepamiršti saiko!