Neabejotinai žinote, kaip atrodo celiulitas (kaip minkštas sūris ar apelsino žievelė), bet galbūt nežinote, kas tai yra.

„Po oda susikaupia riebalų ląstelių, jos didėja, stumia odą, todėl ir atsiranda nelygų, įprastai matomų ant klubų, ant sėdmenų ir ant rankų“, – aiškina osteopatas Robertas Kominiarekas.

Įtraukus į mitybos racioną tam tikrų maisto produktų ir gėrimų, celiulitą galima sumažinti. Tad valgykite vertingų maisto produktų ir džiaukitės dailia figūra, rašoma womansday.com.

1. Lašiša

Lašiša – tikras laimikis sveikatos požiūriu. Joje gausu antioksidantų, kurie skaido celiulito riebalų ląsteles, aiškina Niujorko M. Sinajaus ligoninės Kosmetikos ir klinikinių dermatologijos tyrimų skyriaus direktorius, daktaras Joshua Zeichneris.

„Lašišoje esančios omega trys riebalų rūgštys „mažina apetitą, malšina uždegimą, atkuria ir stiprina odos audinius bei skaidulas“, – teigia diplomuota mitybos konsultantė Dalase, daktarė Lori Shemek. Nuo omega trys riebalų rūgščių mažėja toksinų sankaupos kraujagyslėse, gerėja kraujotaka, taigi toksinai per odos filtrus išsivalo.

2. Saulėgrąžos

Saulėgrąžos – naujieji riešutai, teigia mitybos specialistė, būsimos knygos „The One One One Diet“ autorė Rania Batayneh. Taip yra todėl, kad saulėgrąžos – puikus vitamino E, kalio, cinko, vitamino B6 šaltinis.

„B6 ne tik padeda įsisavinti baltymus, kurie stiprina ir atstato jungiamąjį audinį, tai ir natūralus diuretikas, šalinantis skysčių perteklių, mažinantis tinimą, kuris gali dar labiau išryškinti celiulitą“, – aiškino R. Batayneh.

3. Čili ir Kajeno pipirai

Neškite čionai aštrų padažą. Šie pipirai, kuriuose gausu vitamino B6, stiprina jungiamąjį audinį, o tai – patikimas ginklas, kovojant su nepageidaujamu nudribimu, pabrėžia R. Batayneh.

Tyrimai rodo, kad pipiruose esanti medžiaga – kapsaicinas 25 proc. paspartina medžiagų apykaitą ištisas tris valandas po to, kai jų suvalgote. Organizmas efektyviai degina kalorijas, tad mažėja riebalų. Pagerėja ir kraujotaka, išvalomi toksinai, mažėja riebalų sankaupų po jungiamuoju audiniu, oda darosi mažiau gruoblėta.

4. Mėlynos uogos

Mėlynės ir šilauogės skatina kolageno gamybą, taip susidaro naujas odos audinys, sako L. Shemek. Būtent todėl gerėja odos spalva ir tekstūra. Ir tai dar ne viskas – mėlynose uogose yra antioksidantų, kurie skaido prie jungiamojo audinio prilipusius riebalus.

„Taip riebalai būna giliau po oda, neišstumiami į paviršių ir neišryškėja gumbeliais“, – aiškina J. Zeichneris.

5. Obuolių sidro actas

Obuolių sidro actas tinka salotų užpilams, jo galima įpilti į sultis. Obuolių sidro acte esantis kalis, magnis ir kalcis „išplauna toksinus, mažina skysčių sankaupą ant klubų ir ant pilvo“, teigia L. Shemek. Rezultatas – mažesnis pabrinkimas ir mažiau celiulito. „Toksinų išvalymas taip pat padeda išvalyti streso hormoną, detoksikuoti kepenis ir subalansuoti estrogeno gamybą, na o dėl to sumažėja ar išnyksta celiulitas“, – pridūrė ji. Galiausiai obuolių sidro actas padeda lieknėti. Mažiau riebalų – mažiau gumbelių.

6. Žalioji ir žolelių arbata

Pienių, imbiero arbatoje esantis aktyvusis komponentas – medžiaga EGCG – spartina medžiagų apykaitą ir riebalų deginimą, sako L. Shemek. Todėl ląstelėms neleidžiama plėstis ir suformuoti celiulito. Be to, nedidelis arbatoje esantis kofeino kiekis kartu su EGCG išstumia toksinus ir dehidratuoja riebalus, todėl riebalų ląstelės mažiau stumia odą ir mažiau išryškėja, aiškino Vankuveryje praktikuojanti dietologė Karlene Karst. O kodėl ne kava? Didelis kiekis kofeino pašalina per daug vandens, todėl organizmas neleidžia šalintis skysčiams, dėl kurių išryškėja riebalai po oda.

7. Alyvuogių aliejus

„Viena iš didžiausių moterų daromų klaidų – bijoti riebalų“, – pabrėžia Kalifornijoje dirbanti mitybos specialistė Stella Metsov. Iš alyvuogių aliejaus organizmas gauna ne taip stipriai apdorotų mononesočiųjų riebalų ir polifenolių, kurie reikalingi skydliaukei. Tinkamai funkcionuolant skydliaukei užtikrinama sparti medžiagų apykaita, deginami riebalai, skatinamas ir odos ląstelių atsinaujinimas – visa tai mažina celiulito ląstelių plėtimąsi, stangrina odą ir tvirčiau padengia nelygumus.

„Kaitinkite alyvuogių aliejų žemoje temperatūroje, užšlakstykite jo ant daug ląstelienos turinčių daržovių, kad maksimaliai gautumėte naudos“, – sako S. Metsovas.

8. Juodasis šokoladas

Dėmesio, šokolado mėgėjos! Nebereikia atsisakyti savo mėgstamiausio gardėsio vardan stangrios odos. Natūralioje kakavoje gausu antioksidantų, kurie skaido celiulito riebalus ir gerina visų ląstelių funkcijas, taip pat ir odos ląstelių, aiškina K. Karst. Kofeinas šalina nedidelį kiekį skysčių iš riebalų ląstelių po oda, lygina paviršių. K. Karst pataria leisti sau per dieną po plytelę 80 proc. juodojo šokolado, kad paspartėtų medžiagų apykaita, o oda būtų lygesnė.

9. Avinžirnių užtepas

Daugelio mėgstamo avinžirnių užtepo žemas glikemijos indeksas, o tai reiškia, kad organizmas gali veiksmingai jį naudoti, perdirbdamas į energiją, aiškina R. Kominiarekas. Avinžirnių užtepe nėra konkretaus su celiulitu veiksmingai kovojančio komponento, tačiau šis valgis išskiria tik nedidelį gliukozės kiekį kraują, todėl pasigamina nedaug insulino. Kadangi insulinas – riebalus kaupiantis hormonas, valgant mažą glikemijos indeksą turinčių produktų ląstelės nesiplečia ir nesuformuoja celiulito.

10. Šafranas

Pagardinkite valgius šafranu ir tuo pačiu deginkite riebalus.

„Šafrane yra antiuždegiminių komponentų, kurie neleidžia riebalų ląstelėms plėstis“, – sako daktaras Alanas Robertsas.

Vos keli gramai šafrano biria ar skysta forma sumažins apetitą ir suaktyvins kraujotaką tarp audinių.

„Pagerinus kraujotaką celiulito gali sumažėti, nes gerinamas raumenų po oda tonusas“, nelieka duobelių, oda pasidaro stangresnė, lygesnė, teigia A. Robertsas. Užberkite įafrano ant avokado riekelių – štai jums sveikas užkandis. Galite įberti į mėgstamas salotas, padažą, užpilą, pataria medikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)