Praėjusių metų gruodžio mėnesį, „Skonio ir kvapo akademijos“ užsakymu, tyrimų bendrovė „Sprinter tyrimai“ atliko visuomenės arbatos vartojimo tyrimą. Apklausos rezultatai atskleidė, kad daugiau nei pusė apklaustųjų arbatą saldina cukrumi, rašoma pranešime spaudai.

„Saldintą ar nesaldintą arbatą rinktis – skonio reikalas. Tik reikėtų nepamiršti sekti, kiek iš viso suvartojate pridėtinio cukraus. Pridėtinis cukrus – tai cukrus, kurio įsidedame į patiekalą ar gėrimą patys, arba kurio yra pridėta į jau pagamintus produktus – nuo saldainių, limonado iki jogurto ar pomidorų padažo“, – pataria „Skonis ir kvapas“ arbatos žinovas Andrius Žilinskas.

Cukrus savo saldumu ne tik užmaskuoja arbatoje ar kavoje ištirpusio kofeino kartumą, bet ir pakeičia kartaus kofeino molekulių išsidėstymą vandenyje, todėl saldinta arbata yra mažiau karti.

Naujaisiais pasaulinės sveikatos organizacijos duomenimis rekomenduojama per dieną ne daugiau nei 10 proc. kalorijų gauti tokio cukraus pavidalu. "Per dieną žmogus, iš viso suvartojantis apie 2000 kilo kalorijų, pridėtinio cukraus turėtų suvartoti ne daugiau nei 12 arbatinius šaukštelius. O vien jau išgėrę skardinę (330 ml) limonado, suvartosite apie 9 šaukštelius cukraus“, – teigia A. Žilinskas.

Tyrimo duomenimis, daugiau nei pusė respondentų, vartojančių arbatą su cukrumi, įsiberia jo į puodelį vieną šaukštelį. 28 proc. įsideda du šaukštelius, o 15 proc. pusę arbatinio šaukštelio. Likę 2 proc. apklaustųjų beria tris, o 1 proc. – daugiau nei tris šaukštelius cukraus.

Trečdalis respondentų teigė vidutiniškai per dieną su kava ar arbata suvartojantys nuo dviejų iki keturių šaukštelių cukraus, 29 proc. – vieną arba du, 10 proc. – nuo keturių iki šešių ir 3 proc. – daugiau nei šešis arbatinius šaukštelius cukraus.

Antrasis pagal populiarumą arbatos priedų sąraše – medus. 40 proc. apklaustųjų saldina arbatą būtent juo. Žinovo teigimu, medus, deja, didžiąja dalimi yra cukrus, todėl juo piktnaudžiauti taip pat nepatariama: „Žinoma, medus turi įvairių organizmui naudingų vitaminų ir mineralų ir liaudies medicinoje vertinamas kaip vaistas, bet piktnaudžiauti juo nevertėtų.“

Dažnas lietuvis neįsivaizduoja arbatos be citrinos. Vienos citrinos sultyse yra apie 30 proc. vitamino C RPN – rekomenduojamos paros normos. Greičiausiai tiek citrinos į savo arbatos puodelį dėti nenorėsite, tačiau jeigu arbatos per dieną išgeriate daugiau, gerti ją su citrina gali tapti sveiku įpročiu.

Pasirodo, su vienu produktu citrinos vartoti nepatartina. „Nedėkite citrinos, jei ketinate pilti į arbatą pieno. Citrinoje esančios rūgštys sutraukia pieną – gausite puodelį arbatos su varške“, – mintimis dalijosi A. Žilinskas.

Pienas – pasaulyje itin populiarus arbatos ingredientas. Arbatą su pienu mėgsta britai, ji populiari Indijoje. Tuo tarpu Lietuvoje tokią arbatą geria vos 5 proc. apklaustųjų. Nors kol kas tyrimų apie pieno ir arbatos sąveiką dar trūksta, tačiau atlikti tyrimai rodo, kad pieno baltymai gali jungtis su arbatoje esančiais polifenoliais ir taip sumažinti teigiamą arbatos antioksidacinį poveikį.

Visgi mėgstantiems arbatą su pienu tai neturėtų būti kliūtis, nes tokia arbata yra maistingas ir kartu nekaloringas gėrimas.

Ne visi apklaustieji linkę arbatą gardinti įvairiais priedais. 15 proc. tyrime dalyvavusių respondentų arbatą gerią be kitų ingredientų. Arbatos žinovas pastebi, kad taip patariama gerti itin kokybiškas arbatas. Cukrus, citrina, pienas ar kiti priedai tik užgožtų pačios arbatos skonio subtilumus.

Reprezentatyvų Lietuvos gyventojų tyrimą „Skonio ir kvapo akademijos“ užsakymu atliko visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Sprinter tyrimai“. Lietuvos gyventojų arbatos vartojimo įpročių tyrimas vykdytas 2016 metų gruodžio 10-17 dienomis visoje šalies teritorijoje. Iš viso apklausti 1007 18–65 metų amžiaus respondentai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)