Šiandien gydymas šalčiu atlieka kur kas svarbesnę funkciją: juo gydomos odos ligos, jis plačiai naudojamas estetinėje medicinoje. O kuo tokia priemonė gali būti naudinga Jums, pranešime spaudai pasakoja gydytoja dermatovenerologė Laima Gaurilčikaitė.

„Medicinos klinikoje 1005” dirbančios ir konsultuojančios specialistės teigimu gydymas šalčiu – inovatyvus ir labai veiksmingas gydymo būdas skubantiems ir greitų rezultatų norintiems pasiekti žmonėms.

„Pirmosios kriogeninės (šaldančios) medžiagos buvo skystas oras ir angliarūgštė (suspaustas CO2 sniegas). Skystas azotas atsirado 1940 m. ir išlieka plačiausiai naudojama kriogenine priemone. Šiuo metu yra prieinamas ir naujas gydymo šalčiu metodas – „CryoIQ“ naudojant N2O2 dujas. Šis būdas išties plačios paskirties. Dažniausiai pasitaikantys atvejai – įvairūs odos ir kraujagysliniai dariniai, karpos, papilomos, keloidiniai randai, aktininės bei seborėjinės keratozės. Tai yra efektyvi priemonė ir gydant „niežtinčios odos” ligas, pigmentines dėmes, aknę, skatinant žaizdų gijimą.

Atminkite, gydymas šalčiu, mažiausiai skausminga ir greičiausia, lyginant su kitais darinių šalinimo metodais, procedūra. Ypač jei ji atliekama profesionalo rankomis ir su jau anksčiau minėta šių laikų naujiena – „CryoIQ” prietaisu.

Šis tiksliai užšaldo norimą odos darinį, yra saugus naudoti. Be to, yra puikus pasirinkimas tiems, kuriems gydymas lazeriu, elektra nepasiteisino ar buvo negalimas, dėl specifinės odos darinio vietos ar galimų pašalinių reiškinių. Šalčio procedūra yra saugi, neskausminga ir trunka vos kelias ar keliolika sekundžių. Odos nepageidaujamiems dariniams šalinti gali prireikti nuo vienos iki kelių procedūrų”, – dėstė L. Gaurilčikaitė.

Šaltis – naudingas instrumentas ir lyginant randus, teigė L. Gaurilčikaitė. Gydytojos nuomone, šie gali tapti mažiau pastebimi arba bene visai panaikinami.

„Naudojant skysto azoto kontaktinius (aplikacinius) ar purškimo metodus yra lyginami randai. Ciklo trukmė vos 10 ar 20 sekundžių. Tai vienas iš veiksmingiausių hipertrofinių randų gydymo metodų. Keloidiniai ar gilesni, tamsesni randai naikinami kombinuojant krioterapiją ir kortikosteroidų injekcijas. Toks principas išties pasiteisina kuomet gydomas nedidelis odos plotas. Neretai šaltis panaudojamas ne tik gydymo, bet ir kosmetiniais tikslais. Juo atjauninama oda, skatinamas plaukų augimas, mažinamas jų slinkimas, gydoma minėta aknė.

Vienas išties vertinamų būdų – kriomasažas. Jis ypač tinka žmonėms, turintiems riebią odą. Kriomasažo metu suaktyvėja metabolizmas, išsivalo toksinai, poros, sumažėja odos uždegimas. Be to, tokia procedūra paprastai neturi pašalinių reiškinių, jai nereikalingas gijimo periodas. Tokį masažą vertėtų išbandyti ir žmonėms, kuriems paskirtas medikamentinis gydymas. Derindami šias skirtingas priemones: gydymą ir masažą, galite pasiekti gerų rezultatų.

Tiesa, prieš atliekant procedūras šalčiu, reikia pasitarti su gydytoju dermatovenerologu. Jis galės įvertinti odos darinių būklę, jų piktybiškumą, patars kokiu būdu šie gali būti gydomi, kiek ir kokių procedūrų prireiks. Krioterapija atliekama po dermatoskopinio tyrimo, kuris padeda nustatyti odos pažeidimo klinikinę diagnozę.

Nepamirškite, jog veiksmingas gydymas gali būti atliktas tik profesionalo kabinete. O sėkmingas rezultatas pasiekiamas laikantis visų rekomendacijų ”, – pokalbį baigė L. Gaurilčikaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)