Treneris teigia, kad moterys be reikalo stengiasi valgyti kuo mažiau ir atskleidžia, kad net kūno rengybos sportininkai, prieš varžybas ribojantys maistą, po pasirodymo scenoje priauga 10–15 kilogramų vos per savaitę. Jis paaiškina, kaip valgyti daugiau ir pasiekti gražias kūno linijas nepatiriant alkio, nealinant sveikatos ir nesusigrąžinant numesto svorio su kaupu, rašoma pranešime spaudai.

– Ar dažnai klientės sako, kad joms mitybos plane maisto daugiau, nei tikėjosi?

– Projekte „Final Fit Ladies“, tiek pirmame, tiek antrame sezone, visos be išimties merginos iš pat pradžių sako, kad maisto joms yra per daug, kad per sunku suvalgyti visą dienos normą. Panašiai reaguoja ir kiti mano klientai.

Taip yra dėl todėl, kad prieš pradėdami sveikai maitintis ir sportuoti žmonės valgo visiškai kitaip, todėl pats pokytis kartais lemia norą valgyti arba nevalgyti, pasiruošto maisto kiekis gali gąsdinti, lygiai taip pat maisto paruošimas iš pat pradžių būna labai primityvus, klientai nemoka, nežino kaip galima skaniai pasigaminti, todėl taupydami laiką ir skubėdami maistą pasigamina ne itin skanų, kas pasunkina tikslo siekimą, juk neskaniai valgyti nieks nenori. Kai kurie pasiduoda net neatradę, kad galima valgyti ir sveikai, ir skaniai.

– Ar prie valgymo didesniais kiekiais ir kitokio maisto greitai priprantama?

– Merginos dažniausiai tą pasako po pirmosios savaitės. Aš visada atsakau: palaukite ir prasimaitinkite taip tris savaites ir tada pasakykite, ar jums maisto vis dar per daug. Pritaikę valgymo „daug, bet sveikai“ techniką jau po pirmojo mėnesio turime aiškius kiekvienos dalyvės rezultatus. O svarbiausia – visos sočios, energingos ir laimingos.

– Kodėl neveiksminga valgyti per mažai?

– Dauguma merginų, iš tikrųjų beveik visos, yra įsikalusios į galvą, kad mažai valgydamos arba išvis nevalgydamos sulieknės. Drastiškai ir trumpam sumažinti kalorijų normą gali nebent profesionalūs „fitneso“ sportininkai viename iš pasiruošimo varžyboms etapų, tačiau jis būna pačioje pasiruošimo pabaigoje ir tokio savęs alinimo pasekmė dažniausiai būna 10–15 kilogramų prieaugis jau kitą savaitę po varžybų. Aš pats per savaitę priaugau net 16 kilogramų! Po kiekvieno ribojimo jūsų kūnas kompensuoja tą savęs alinimą arba „dietą“. Nepamirškite, kad visos dietos pasibaigia svorio padidėjimu ir žala sveikatai, tai ar jums to reikia? Manau, kad ne.

– Kas vyksta organizme, kai negaunama pakankamai kalorijų?

– Valgant nepakankamai bei nežinant, kaip maitintis tam tikru laiku organizme vyksta daug kenksmingų procesų, be to, kalorijų trūkumas kūne lemia nuolatinį medžiagų kaupimą ir nenorą eikvoti sukauptų angliavandenių ir riebalų.

Taip pat kūnas reaguoja ir apribojus vandenį. Tikriausiai nemažai kam teko girdėti posakį iš trenerių „atrodai prikaupęs daug vandens“. Taip atsitinka tada, kai pamirštame gerti vandenį dienos metu. Kuo mažiau vandens išgeriate, tuo daugiau jūsų kūnas jo užlaiko.

– Nuo ko pradėti keisti mitybą, norint tapti sveikesniam ir lieknesniam?

– Visų pirma, reikia į racioną įtraukti daug nekaloringo ir ląstelienos turinčio maisto. Ląstelienos turintys produktai sumažina apetitą ir padidina sotumo jausmą, o tai padeda mažinti svorį. Turintiems problemų dėl viršsvorio patartina nebevartoti miltinių patiekalų, druską, jeigu įmanoma pakeisti į himalajų, kuri neužsilaiko organizme.

Patariu atsisakyti ir pieno produktų – jie yra riebūs ir taip pat kaupia vandenį, todėl mano, kaip sportininko ir trenerio, nuomonė šiuo klausimu yra griežta. Ne kartą esu su savim tai išbandęs ir pats puikiai matau, kaip patinsta kūnas, kai žmogus sveikai maitinasi ir staiga suvalgo kažko iš šių produktų. Atsisakę šių išvardintų produktų jau po keleto dienų, net ir valgydami ne pagal kažkokį mitybos planą, pamatysite akivaizdų rezultatą – mano praktikoje tai pasiteisina visada.

– Koks turėtų būti idealus mitybos planas?

– Pradėsiu nuo to, kad mitybos planas nėra dieta. Planas turi būti sudarytas pagal jūsų valgymo įpročius. Jis turi būti toks, kurio laikytis galėtumėte ilgą laiką. Prieš sudarant planą žmogui treneris turėtų užduoti nemažai klausimų: kaip maitinotės iki šiol, kam esate alergiškas, arba kokių produktų jūsų kūnas netoleruoja, kokiais kiekiais valgėte iki šiol, gaminotės ar valgydavote restoranuose ar kavinėse.

Visi atsakymai palengvins darbą sudarant jūsų naująją mitybą, todėl kažko slėpti nepatariu.

– Ar projekto dalyvėms ir savo kitiems klientams rekomenduoji „užkrovos dienas“, kai galima valgyti, ką tik norisi?

– Taip, projekto dalyvės turi užkrovos dienas, kurios, kaip aš sakau, labiau reikalingesnės mums, treneriams, nei merginoms. Aišku, iš pradžių joms atrodo, kad štai, pagaliau galės suvalgyti ką nors skanaus ir pasiilgto, bet paslaptis slypi ne pasimėgavime saldumynais ar riebiu maistu.

Reguliarios užkrovos dienos reikalingos todėl, kad organizmas patirtų šoką, gautų sočiųjų riebalų, greitųjų angliavandenių, ir po šios dienos grįžus prie plano galėtų toliau sėkmingai mesti svorį ar auginti liesą raumeninę masę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)