Technologiškai pažangiuose sporto klubuose į vieną erdvę susirenka daug savarankiškai sportuojančių žmonių. Tai reiškia, kad tenka įgusti laikytis gero tono taisyklių, kurios leidžia geranoriškai dalintis sportavimo vieta ir įranga. Pranešime spaudai sporto klubų „Lemon Gym“ sporto programų vadovė Neringa Jermalaitė pasakoja, kaip sporto klube tinkamai įsilieti į sportuojančiųjų gretas.

„Kiekvienam lankytojui pravartu susipažinti su nerašytomis sporto klubo taisyklėmis, kurios numato bendradarbiavimo su kitais klubo lankytojais principus. Klubo nariams bendradarbiauti tenka susitikus prie to paties treniruoklio ir treniruojantis pakaitomis, užleidžiant vienas kitam reikalingą vietą, pasirūpinant panaudoto treniruoklio švara. Nors darbuotojai prižiūri bendrą sporto erdvės tvarką, geranoriškas sporto klubo lankytojų nusiteikimas visiems pakelia nuotaiką“, – pasakoja N. Jermalaitė.

Realybėje pasitaiko įvairiausių sporto klubo lankytojų tipažų, kuriuos patyrę klubo nariai atpažįsta iš tolo. Nutinka ir komiškų, ir ne tokių smagių situacijų, kuriose geriausia išeitis – tolerancija ir gera nuotaika. Daugeliui atpažįstamus tipažus apibūdino ir sporto programų vadovė:

Savimi besigėrintis sporto klubo lankytojas nemažai laiko praleidžia prie veidrodžio, detaliai nagrinėdamas tobulą veidrodyje atsispindintį atvaizdą. Gera raumenų forma ir puiki apranga – papildoma motyvacija. Grožis šiam lankytojui ar lankytojai svarbiausia, tad sportinę aprangą išpuoselėja iki detalių. Pasitaiko, kad puošni apranga ne visuomet atitinka paskirtį.

Technologijos išugdė dar vieną sportuojančiųjų tipą – „socialinių tinklų sportininkus“. Atvykę į sporto klubą ar išeidami iš jo, visuomet apie tai palieka įrašą socialiniuose tinkluose. Neretai daro tiesiogines savo treniruotės transliacijas draugams. Aplinkinių palaikymas šiems sportuojantiesiems suteikia papildomą stimulą per ilgai neapleisti sporto.

Šūksniais svorių kilnojimo pratimus dažniausiai linkę palydėti sporto klubų „triukšmadariai“. Šūksniu ne tik amortizuoja kūno jėgą, bet ir sulaukia šiek tiek papildomo aplinkinių dėmesio.

Kaip ir visur, taip ir sporto klubuose, galima sutikti žmonių, kurie bičiuliaujasi pasitaikius pirmai progai. Kitiems sportuojantiesiems šie bičiuliai savo šnekomis prailgina sporto klube praleidžiama laiką ir sutrumpina treniruotę. Ypač išsiskiria tie, kurie noriai ir dažnai dalija patarimus. Jie linkę komentuoti ir taisyti kitų sporto klubo narių naudojimąsi treniruokliais. Verčiau tai patikėti profesionalams.

Sporto klube labai aktuali treniruoklių užlaikytojų problema. Vis dar pasitaiko, kad ne visi klubo nariai linkę dalytis treniruokliu ir pakaitomis atlikti pratimų serijas. Kai kurie lankytojai mėgsta susirinkti visą reikiamą įrangą – svarmenis, gumas ar mankštos kamuolius, taip priversdami kitus laukti, kol juos atlaisvins. Visi sutaupytų laiko ir patirtų daugiau gerų emocijų, jei geranoriškai susitartų, kaip pasidalinti tuo pačiu treniruokliu ar įranga.

Nepaisant nerašytų sporto klubo taisyklių, reikėtų nepamiršti ir bendrųjų, kurios padeda palaikyti tvarką klube ir visiems jausti gerai. Principai panašūs daugelyje sporto klubų – atsakingai ir pagal paskirtį naudotis sporto klubo inventoriumi, vandenį atsinešti tik nedūžtančiuose induose, avėti švarią ir sportui pritaikytą avalynę, sportuojant naudotis rankšluosčiu. Antra – gerbti kitus sportuojančius ir jų privatumą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)