„Bright Side“ korespondentai nutarė pasiaiškinti, kurie iš sveikų įpročių iš tiesų ne tik neduoda rezultatų, bet netgi gali pakenkti.

1. Burnos skalavimas vandeniu

Atrodytų, natūralus įprotis, tačiau dalis odontologų jį kritikuoja. Valantis dantis pasta, jie pasidengia apsauginiu fluoro sluoksniu, o skalaujant vandeniu, apsauginis sluoksnis nuplaunamas.

Kad liktų apsauginis poveikis po dantų valymo, skalaukite burną specialiu skysčiu be alkoholio.

2. Treniruotės ant bėgimo takelio

Bėgimo takelis – vienas populiariausių treniruoklių, ant jo daugelis degina kalorijas. Bet ilgas bėgimas ant šio treniruoklio gali būti žalingas sąnariams. Pasaugokite sąnarius, įtraukite ir jėgos pratimų, kurie didina raumenų masę – tada ne tik sulieknėsite, bet ir turėsite tvirtesnius raumenis.

3. Pokaičio miegas

Atrodytų – kas gali būti smagiau ir sveikiau už pokaičio miegą. Deja, mokslininkų nuomone, jis gali būti širdies ligų priežastis, be to, ilgas miegas neigiamai veikia smegenų veiklą, silpnina atmintį.

4. Rankų dezinfekavimas

Reklamos mus praktiškai įtikino, kad tik antiseptiniai ir antibakteriniai muilai apsaugo mus nuo ligų. Tačiau dažnai naudojant tokius produktus gali atsirasti naujų atsparesnių mikrobų.

Mokslininkų teigimu, kasdienai įprastas muilas tinka ne mažiau nei antibakterinis.

5. Vitaminų vartojimas

Reklamos skelbia, kad organizmui būtini vitaminai, o jų trūkumas sukelia įvairių nepageidaujamų reakcijų. Ko reklamos neskelbia – kad kai kuriais atvejais vitaminų vartojimas gali būti pavojingas.

Mokslininkai ištyrė, kad vartojantiems vitaminus ir turintiems žalingų įpročių žmonėms iki 46 proc. didesnė tikimybė susirgti sunkiomis ligomis nei tiems, kurie nevartoja vitaminų. Todėl prieš vartojant vitaminus, visada reikia pasitarti su gydytoju.

6. Dietiniai gazuoti gėrimai

Dietinių gazuotų gėrimų gamintojai siekia mus įtikinti, kad šie gėrimai turi mažiau kalorijų, taigi yra mažiau žalingi sveikatai ir figūrai.

Anot mokslininkų, vos vienas dietinis gazuotas gėrimas per dieną gali sukelti širdies ligą, padidinti kraujospūdį ir netgi kilogramų.

7. Lieknėjimo tendencijos

Tyrėjai įspėja, kad lieknumas nėra sveikatos požymis. Pavyzdžiui, tiems, kurie daug valgo, bet nestorėja, riebalai gali kauptis ant širdies ir kepenų, o tai gali baigtis sunkiomis ligomis.
Liesam žmogui didesnis pavojus žiemą susirgti peršalimo ligomis. Be to, išanalizavus apie 100 tyrimų paaiškėjo, kad liekniems žmonėms mirties rizika ne mažesnė nei stambesniems žmonėms.

8. Kasdienis tvarkymasis

Palaikyti namuose tvarką ir švarą – puikus įprotis. Deja, to nepasakysi apie ploviklių ir cheminių valiklių naudojimą. Valymo priemonėse yra daug cheminių komponentų, kurie gali dirginti akis, sukelti galvos skausmą, kvėpavimo ligų.

9. Šlepetės su virvele tarp pirštų

Daugeliui atrodo, kad šlepetės su virvele tarp pirštų ilsina pėdas po dienos vaikščiojimo. Bet „National Foot Health Institute“ tyrėjai paneigė šį mitą.

Anot specialistų, tokios šlepetės nesuteikia pėdoms reikiamos atramos, vaikštant kietu paviršiumi.

Tokias šlepetes ir sandalus gerai dėvėti tik vaikštant žole ar paplūdimio smėliu.

10. Pastangos gerti DAUG vandens

Kas nėra girdėjęs – gerkite DAUG vandens, mažiausiai aštuonias stiklines per dieną. Nėra abejonių, kad organizmui reikalingas vanduo, tačiau nereikia persistengti.

Keli tyrimai parodė – geriant per daug vandens apkraunami inkstai, netgi patinsta smegenys. Be to, geriant per daug vandens, organizmas netenka elektrolitų, o tada galima hiponatremija (vandens ir elektrolitų pusiausvyros sutrikimas).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)