Jau kelis dešimtmečius ši daržovė naudojama kaip naminė priemonė gyvenimo ir sveikatos problemoms spręsti, rašo homeremediesgarden.com.

Svogūnai turtingi kvercetino. Kvercetinas yra yra polifenolio flavanoidas, kuris veikia kaip puikus natūralus priešuždegiminis, antihistamininis preparatas. Taip pat tai puikus antioksidantas. Taigi, pjaustant svogūną išties nėra dėl ko verkti – jį būtina įtraukti į kasdienę savo mitybą, jeigu norite gyventi gerai, ilgai ir sveikai.

Štai keletas puikių svogūno panaudojimo būdų.

Širdies ligas kur kas lengviau įveiksite, jeigu pasitelksite svogūną

Polifenolio flavonoido kvarcetinas, kurio gausiai aptinkama svogūnuose, atlieka svarbų vaidmenį mažinant kraujo spaudimą. Be to, svogūnas taip pat padeda išsaugoti sveikas širdies arterijas, nes neleidžia joms užsikimšti. Taigi, sumažėjęs kraujo spaudimas ir širdies arterijų elastingumas padės išvengti jums infarkto ir kitų širdies ligų.

Kaip panaudoti svogūną? Paprasčiausiai jį smulkiai supjaustykite ir dėkite į įvairius namuose ruošiamus patiekalus.

Užkardo vėžį

Svogūnai pasižymi neįtikėtinu antioksidaciniu poveikiu. Moksliškai įrodyta, kad svogūnus naudojant kasdieniuose patiekaluose jie netgi padeda įveikti vėžį. Ypač veiksmingai jie kovoja prieš gaubtinės žarnos vėžį, smegenų vėžį ir kaklo vėžį. Laisvieji radikalai, sukeliantys didelius DNR pažeidimus organizmo ląstelėse, vartojant svogūnus drastiškai sumažėja. Taip pat įrodyta, kad svogūnų vartojimas sumažina mirtinų piktybinių auglių dydį, o kartais netgi visiškai sunaikina naviko ląstelę.

Neįtikėtina detoksikuojanti priemonė

Svogūnai puikliai detoksikuoja. Juose gausu įvairių organinių sieros junginių. Šie junginiai labai naudingi sveikatai. Be to, svogūnai dar turi metionino ir cisteino. Abi šios amino rūgštys atlieka svarbų vaidmenį organizmo detoksikacijoje. Metionas ir cisteinas padeda iš organizmo išvalyti mirtinas chemines medžiagas, tokias kaip kadmis ir gyvsidabris.

Slopina astmą

Svogūnuose gausu polifenolio flavanoido kvarcetino, pasižyminčio puikiu antihistamininiu poveikiu. Be to, svogūnai nuo seno garsėja savo priešuždegiminėmis savybėmis. Abu šie veiksniai padeda užkirsti kelią histamino išsiskyrimui. Histaminą išskiria imuninės ląstelės, dėl ko kyla sunkios alerginės reakcijos. Taigi, svogūnas pajėgus sumažinti histamino lygį ir taip slopinti astmą.

Sumažina dantų ėduonį

Svogūnai veiksmingai gerina burnos sveikatos būklę ir palaiko dantų higieną. Nesileiskite kvailinami ne itin malonaus svogūnų kvapo, kuris sklis iš burnos, suvalgius žalią svogūną. Žali svogūnai pašalina burnoje esančias bakterijas ir stiprina dantis. Jeigu kasdien kelias minutes kramtysite žalius svogūnus, tai pražudys visas burnoje esančias bakterijas, kurios sukelia ėduonį ir kitas burnos bei dantų problemas.

Kovoja su diabetu

Svogūnuose esantis eterinis aliejus vaidina svarbų vaidmenį mažinant gliukozės kiekį organizme. Todėl vartojant svogūnus padidinamas organizme esančio laisvo insulino kiekis. Padidėjęs insulino kiekis, savo ruožtu, mažina kraujyje esančio cukraus kiekį ir taip kovoja su diabetu. Taigi, žmonės, kurių šeimoje būta diabeto atvejų, turėtų kasdien vartoti svogūnus – tai padės kontroliuoti cukraus kraujyje ir gliukozės kiekį.

Aprūpina vitaminu C

Svogūnuose labai daug vitamino C. Kaip žinia, vitaminas C stiprina imunitetą. Kai organizmo imunitetas stipresnis, jis geriau kovoja su infekcijomis ir ligomis. Be to, vitaminas C puikiai kovoja su peršalimu ir kosuliu. Jeigu kenčiate nuo peršalimo, pabandykite išgerti kelis arbatinius šaukštelius svogūnų sulčių ir medaus mišinio. Didesnis vitamino C kiekis moters organizme padeda palaikyti sveiką menstruacinį ciklą.

Kovoja su virškinimo sutrikimais

Kai nuryjame svogūną, išsiskiria daugiau virškinimo sulčių. Šios sultys užtikrina tinkamą maisto virškinimą ir taip sumažina virškinimo sutrikimų tikimybę. Todėl labai rekomenduojama svogūnus kasdien vartoti tiems, kurie susiduria su tokiais virškinimo sutrikimais, kaip pilvo pūtimas, rūgštingumas, sudirgusios žarnos sindromas, gastroezofaginio refliukso liga ir panašiai. Vėl gi, tereikia keletą svogūnų smulkiai supjaustyti ir jais pagardinti kasdienius savo patiekalus.

Užkardo osteoporozę

Svogūnuose daug ląstelienos, kalio, vitamino C, vitamino B ir sieros. Šie vitaminai ir mineralai padeda įveikti ar užkirsti kelią osteoporozei. Jie pasirūpina, kad kaulai būtų stiprūs ir sveiki, raumenys – tvirti, o sąnariai – lankstūs. Jeigu jus kankina osteoporozė ar kitos raumenų, sąnarių ar kaulų ligos, jums būtina valgyti svogūnus. Geriausia tokiu atveju tinka svogūnų sulčių ir medaus mišinys.

Švytinti oda

Svogūnuose itin daug vitaminų C, A ir E. Be to, svogūnai pasižymi antioksidacinėmis savybėmis. Antioksidantų ir daugybės vitaminų derinys padeda išsaugoti švytinčią odą. Svogūnus gali naudoti lokaliai arba juos valgyti – abiem atvejais poveikis sveikatai bus akivaizdus.

Kaip tai daryti? Sumaišykite svogūnų sultis su medumi ir šiuo mišiniu tepkite odą. Taip pat valite valgyti žalius svogūnus ar gerti jų sultis.

Naikina apgamus

Svogūnų sultys veiksmingai mažina ar visiškai pašalina apgamus. Kai kurių rūšių apgamus labai greitai ir veiksmingai pašalinsite kasdien tą vietą patepdami svogūnų sultimis. Kartokite tai kelias dienas iš eilės, kol apgamas sumažės ar visiškai išnyks.

Kovoja su neurogeneraciniais sutrikimais

Svogūnuose esantys vitaminai ir mineralai, taip pat jų antioksidacinės savybės užkerta kelią neurogeneraciniams sutrikimams.

Padeda įkandus bitei, vapsvai ar blakei, tai pat naikina mėlynes

Dar vienas svogūnų panaudojimo būdas – jis veiksmingai padeda gydant bitės, vapsvos ar blakės įkandimus. Taip pat naikina mėlynes. Tam tiesiog reikia perpjauti svogūną ir kelioms minutėms pridėti jį prie mėlynės ar įkandimo. Tai automatiškai sumažins skausmą ir patinimą.

Taigi, turbūt jau spėjote įsitikinti, kad svogūnai neabejotinai naudingi organizmui ir gerai sveikatai palaikyti. Svogūnų nauda sveikatai – tai ne kaimo bobučių pasakojimai, o moksliškai įrodyta tiesa. Jeigu norite išbandyti jų naudą savo kailiu, per dieną turite suvartoti mažiausiai vieną svogūną. Juos galima dėti į keptus ar virtus patiekalus, taip pat smulkiai pjaustytus į salotas, jų sultis galima gerti ar jomis tepti odą. Nevenkite svogūnų dėl jų kvapo ir jūsų apsilankymai pas gydytojus retės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)