K. Čiginsko teigimu, pradėjus sportuoti daug žinoti nereikia. Užtenka susirasti gerą specialistą ir pasikliauti jo žiniomis.

„Turi būti padaryti šiokie tokie lengvi tyrimai, kaip jūsų kūnas veikia, kaip reaguoja į vienokį ar kitokį krūvį, o galbūt jūsų viena raumenų grupė silpnesnė, o kita stipresnė? Labai daug yra dalykų, tad visų pirma reikia tiesiog kreiptis į specialistą“, – teigė treneris.

K. Čiginskas griežtai nepatarė pradėti sportuoti savarankiškai.

„Iš praktikos galiu pasakyti, kad toje pačioje treniruotėje yra daug žmonių ir jie tą patį daro skirtingais būdais. Vieni taisyklingai, kiti ne. Žmogus, kuris negauna specialisto informacijos, nežino ir nemato, ar jis taisyklingai atlieka pratimus, ar ne.

Galbūt jam vizualiai gerai atrodo, bet iš tiesų sportuojama netaisyklingai. Tada kam save žaloti, jei gali pasiteirauti specialisto? Žinoma, specialistą irgi reikėtų rasti tinkamą“, – kalbėjo K. Čiginskas.

Paklaustas apie dažniausiai pasitaikančias pradedančiųjų klaidas, treneris teigė nerekomenduojantis rinktis treniruočių, kuriose atliekami šuoliukai: „Neparuošti jūsų sąnariai ir raumenynas, tad vėliau galite susilaukti sąnarių problemų, skausmų. Šuoliavimų pradžiai reikėtų atsisakyti.“

Pradėjus sportuoti, privalu laikytis disciplinos ir nepraleisti treniruočių. K. Čiginskas rekomenduoja sportuoti bent jau 2 kartus per savaitę, o norint pasiekti geresnių rezultatų ir gerokai pagerinti savo formą – sportuokite 3-4 kartus per savaitę. Pasak trenerio, aktyviai sportuoti kartą per savaitę yra netgi žalinga.

„Organizmui suteikiamas stresas. Dažniausiai sukeliamas sunkus stresas, nes „varoma“ iki galo ir atiduodamos visos jėgos, tuomet pradeda skaudėti visą raumenyną, per treniruotę pasidaro bloga ir sakoma „ai ne, man per sunku“.

Visuomet reikia pradėti po truputį, niekad nereikia plėšytis. Tuomet raumenis skauda 2-3 dienas, o jei gavosi uždegimas – skauda apie 4 dienas ir taip praeina savaitė, o po jos vėl nusprendžiama pabandyti ir vėl tas pats iš naujo. Todėl reikėtų iš karto pradėti sportuoti reguliariai“, – teigė K. Čiginskas.

Ar galima sportuoti, jei vis dar skauda raumenis?

„Jeigu skausmas praeina po dviejų dienų, tai po jų ir gali eiti, bet skaudant raumenims negalima daryti tempimo pratimų, nes raumenynas suplėšytas – yra mikro įtrūkimai, o jei mes dar darome tempimo pratimus, tai tiesiog juos išplėšiame dar labiau.

Tempimo pratimai nėra labai geras pasirinkimas, nors daugelis sako „ai, prasitampysiu“. Tai nėra gerai, reiktų kūną palikti ramybėje ir po 2 dienų vėl grįžti į ritmą“, – patarė treneris.

Pasidomėjus, kaip sumažinti po treniruotės juntamą raumenų skausmą, K. Čiginskas šypsojosi – nedarykite nieko.

„Tai yra tik 2 dienos, kam save apsikrauti šaldant ir šildant? Jokio skirtumo, juk vis tiek skaudės kokią dieną, tai tikrai. Svarbiausia pasirinkti atitinkamą krūvį, kad neskaudėtų ir nebūtų uždegimo ilgesniam laikui, o ta viena ar dvi dienos, manau, nesukelia labai didelio diskomforto“, – sakė jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)