Niujorko universitete dėstanti mitybos specialistė, mokslų daktarė Lisa Young teigia: „Per stiprus kalorijų apribojimas beveik visada duoda priešingą rezultatą.“

Taip yra todėl, kad organizmui reikia kalorijų, kad jis turėtų ką deginti. Tai labai panašu į laužo uždeginimą – kad jis įsiliepsnotų, reikia mesti į jį prakurus.

Galvokite apie maistą kaip apie organizmo uždegimą. Jis įžiebia mūsų medžiagų apykaitą, dėl ko tampa įmanomas svorio metimas. Kai valgote pakankamai, organizmas pirmiausia sunaudoja maistą kaip kurą, o paskui griebiasi riebalų, kurie buvo kaupiami energijai palaikyti. Jeigu kalorijas labai griežtai apribojame ir organizmas persijungia į „bado režimą“, tausodamas energijos atsargas jis pradeda skaidyti liesus raumenų audinius. Galų gale, tai gali sulėtinti medžiagų apykaitos procesus, dėl ko svorį mesti darosi sunkiau.

Be to, laikytis itin mažo kaloringumo mitybos plano labai sunku. Pavyzdžiui, jeigu valgote nepakankamai pusryčiams, kankins alkio jausmas ir bus sunku atsispirti bandelei su cinamonu per rytinį susirinkimą, ar nepersivalgyti per pietus.

Nacionalinio sveikatos instituto duomenimis, nors kalorijų poreikis priklauso nuo aktyvumo lygio, tikslų ir lyties, dauguma moterų turėtų suvartoti mažiausiai 1200-1500 kilokalorijų per dieną. Kai gaunama mažiau kalorijų, organizmui darosi sunku atlikti savo pagrindines biologines funkcijas, kurios užtikrina sveikatą.

Nesate tikri, ar suvartojate reikiamą kalorijų skaičių? Štai keletas požymių, kurie rodo, kad valgote nepakankamai, ir dėl to negalite džiaugtis svarstyklių rodmenimis.

Visą laiką galvojate apie maistą

Negalite įveikti popietei numatytų darbų, nes nuolat mintis atitraukia svajonės apie vakarienę? Gali būti, kad valgote nepakankamai. Dienos kalorijų normą papildyti gali sveiki užkandžiai tarp valgymų – tai padėtų jums sukoncentruoti dėmesį į kitus dalykus nei maistas. Pasak L. Young, alkio ir persivalgymo išvengti gali padėti baltymų ir ląstelienos derinys. Mitybos specialistai įsitikinę, kad tokiu atveju geriausiai tiktų gabalėlis varškės sūrio ar nedidelė saujelė riešutų su pjaustytais vaisiais.

Atsisakote valgymų ar užkandžiavimų

Pusryčių atsisakymas (ar jų pakeitimas juoda kava) ir badavimas iki pietų tikrai nepadės numesti svorio. Niekas nesiginčija, kad būtina skaičiuoti kalorijas, jeigu norite sulieknėti, tačiau jeigu jų skaičių sumažinsite pernelyg stipriai, psichologiškai nuolat jausitės tarsi apvogti. Ir būtent dėl šios priežasties išauga tikimybė, kad jums norėsis mesti dietą.

Jeigu esate įpratę valgyti pakankamai reguliariai, vos tris nedidelius patiekalus per dieną leidžiantis mitybos planas vers jus nuolat norėti daugiau maisto. Kad neišklystumėte iš svorio metimo kelio ir toliau siektumėte savo tikslų, mitybos specialistė L. Young pataria per dieną tris kartus valgyti ir du kartus lengvai užkąsti, visą laiką renkantis sveikus kalorijų šaltinius, tokius kaip švieži produktai, liesa mėsa, sveiki riebalai ir pilno grūdo gaminiai.

Dingsta mėnesinės

L. Young atkreipia dėmesį, kad sveikai metant svorį didelių menstruacijų ciklo pakitimų neturėtų būti. Tačiau jeigu suvartojate per mažai kalorijų, jūsų mėnesinės gali prarasti reguliarumą. Jos gali netgi išnykti, nes jūsų organizmas negauna užtektinai riebalų, kad galėtų gaminti lytinius hormonus, kurie ir suaktyvina menstruacijų ciklą.

Kankina siaubingi galvos skausmai

Jūsų smegenų veiklą palaiko kraujyje esanti gliukozė, kuri čia atsiranda iš jūsų suvalgytų angliavandenių. Jeigu kalorijas ir angliavandenių kiekį per stipriai apribosite, smegenims ims stigti energijos.

Jeigu jaučiatės netvirtai, svaigsta galva ar negalite susikaupti – dar blogiau, jaučiate nepaaiškinamus galvos skausmus – visa tai yra požymiai, kad valgote nepakankamai ir jūsų cukraus kiekis kraujyje nukrito per žemai. Tiesiog padidinkite kalorijų ir angliavandenių kiekį mityboje ir galvos svaigimas bei skausmas turėtų praeiti. O ir kilogramai ims kristi greičiau.

Mintis apie mankštą verčia norėti miego

Kai tik pagalvojate apie treniruotę, netrukus užsinorite kuo greičiau padėti galvą ant pagalvės. L. Young tikina, kad gaunant nepakankamai energijos užvaldo nuolatinis nuovargis, kuris iščiulpia visą motyvaciją.

Esate itin irzlūs

Jeigu kada nors teko labai ilgai laukti vakarienės, žinote, kad apima ne tik nemalonus alkio, bet ir nemažiau bjaurus pykčio jausmas. Tas pats nutinka ir per stipriai sumažinus kalorijas, tikina L. Young.

Tiesą, sakant, kai kurie tyrimai rodo, kad savikontrolės veiksmai (tokie kaip griežtos dietos laikymasis) siejami su piktesniu elgesiu. Jeigu stengiatės numesti svorį, nepamirškite, kad kalorijas reikia apriboti tik tiek, kad kirstų kilogramai, bet ne pasikeistų nuotaika.

Valgymas visiškai nekelia jums pasitenkinimo

Jeigu apribosite save tiek, kad ant vakarienės stalo bus tik nedidelė salotų porcija, nuolat jausitės alkani ir norėsite daugiau. Tačiau jeigu likusią lėkštės dalį pridėsite pilno grūdo produktų, sveikų riebalų ir liesų baltymų, deserto norėjimo tikimybė gerokai sumažės. Be to, jūsų organizmas gaus maistines medžiagas, kurios jam yra būtinos.

L. Young primena, kad porcijų kontrolė nereiškia mažų porcijų. Tai reiškia, kad sveiką maistą reikia valgyti didesnėmis porcijomis, o ne tokius sveikus produktus – mažesnėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)