Skrandyje esantis oras – žarnyno mikrofloros mikroorganizmų, arba kitaip virškinimo procese padedančių bakterijų, darbo rezultatas. Kuo sunkiau skrandžiui virškinti maistą, tuo daugiau dujų išsiskiria, rašo brightside.me.

Štai keletas metodų, padėsiančių atsikratyti išpūsto pilvo ir tuo pat metu pagelbėsiančių skrandžiui atlikti sunkų kasdienį darbą.

Pirmas metodas: šio taško masažavimas padeda sumažinti dujų formavimąsi ir nuramina skrandį

Bamba šiuo atveju yra tarsi „išeities taškas“. Horizontaliai virš jos uždėkite keturis pirštus. Pageidaujamas taškas yra virš aukščiausiai esančio piršto. Masažuokite šį tašką pagal laikrodžio rodyklę dvi-tris minutes, paskui tą patį padarykite prieš laikrodžio rodyklę. Jeigu viską darėte teisingai, burnoje pajausite rūgštų skonį, padidės seilių išsiskyrimas.

Antras metodas: šis masažas padės pašalinti vandens sulaikymą ir sumažins skrandžio skausmą

Šis taškas yra antro piršto virš bambos vietoje. Spauskite šį tašką ir masažuokite dvi-tris minutės pagal laikrodžio rodyklę, paskui tiek pat prieš laikrodžio rodyklę.

Trečias metodas: šis masažas suaktyvins žarnyno veiklą ir sumažins sunkumą

Uždėkite keturis pirštus horizontaliai po bamba. Reikiamas taškas yra po mažuoju pirštu. Jį taip pat reikia dvi-tris minutės masažuoti pagal laikrodžio rodyklę, paskui tiek pat prieš laikrodžio rodyklę. Jeigu viską darysite teisingai, tai padės atsikratyti pilvo pūtimo.

Sveikam žmogui pilvą pūsti gali dėl daugybės priežasčių. Tai gali būti susiję su mityba ar skrandžio veikla. Štai keli esminiai patarimai:

Kiekvieną rytą išgerkite stiklinę šilto vandens su citrina

Stiklinė šilto vandens su citrinos sultimis likus 15-30 minučių iki valgio padeda normalizuoti skrandžio rūgšties išsiskyrimą, sumažina rėmens simptomus ir apsaugo nuo raugulio ir dujų formavimosi žarnyne. Be to, citrinoje gausu vitamino C.

Negerkite per pusryčius pieno ir kavos

Pienas stimuliuoja skrandžio rūgšties gamybą ir didina rūgštingumą. Nežiūrėkite į pieną kaip į gėrimą, nes tai yra maistas, ir pakankamai sunkus maistas. Verčiau rinkitės jogurtą ar kefyrą, nes šiuose produktuose yra probiotikų, kurie padės skrandžio bakterijoms virškinimo procesuose. Kalbant apie kavą ar alų, šie gėrimai skrandį veikia beveik taip pat kaip ir pienas.

Neužgerkite maisto

Gėrimai, kuriuos vartojate valgydami, atskiedžia skrandžio rūgštį ir už virškinimą atsakingų fermentų koncentraciją. Todėl maistas virškinamas ilgiau, gali prasidėti fermentacijos procesas. Viso to pasekmė – padidėjęs dujų susidarymas ir pilvo pūtimas.

Negerkite alkoholio tuščiu skrandžiu

Alkoholis stimuliuoja skrandžio rūgšties gamybą, o kai skrandyje nėra maisto dėl to sulėtėja jo veikla ir pradedamos graužti jo sienelės. Jeigu alkoholis vartojamas dažnai, sunaikinama skrandžio ir žarnyno mikroflora. Jeigu negalite rinktis tarp gerti alkoholį ar ne, pasirūpinkite, kad skrandis nebūtų tuo metu tuščias.

Gerkite imbiero arbatą

Imbieras, jo aštrumas nuramina skrandį ir sumažina dujų formavimąsi bei žarnyno aktyvumą. Jis taip pat atskiedžia kraują ir gerina kraujotaką.

Nevalgykite pernelyg daug riebaus maisto

Riebus maistas, greitas maistas ir riebūs saldumynai – visa tai sunkus maistas, pasiliekantis skrandyje virškinimo metu. Kuo sunkiau skrandžiui virškinti maistą, tuo daugiu dujų pasigamina. Jeigu valgysite mažiau riebalų, galite išvengti ir sunkumo, ir diskomforto jausmo.

Nevalgykite „oro“

Kai valgome paskubomis, valgydami kalbame, blogai sukramtome, geriame gazuotus gėrimus, kramtome gumą ar rūkome, visais šiais atvejais nuryjame daugiau oro nei reikia. Tai nėra pavojinga, tačiau skatina pilvo pūtimą ir dujų formavimąsi.

Nevalgykite labai daug ląstelienos turtingo maisto

Tai būtų dideli kiekiai vaisių, daržovių, uogų ir ankštinių kultūrų. Ląstelienos perteklius skatina dujų susidarymą ir trukdo žarnyno veiklai. Todėl su tokiais maisto produktais verčiau nepersistenkite.

Atsipalaiduokite, gerai miegokite ir medituokite

Nerimas ir stresas neigiamai veikia žarnyno peristaltiką. Kad to išvengtumėte, būtina tinkamai atsipalaiduoti. Pavyzdžiui, 15-20 minučių meditacijos nuramina protą, skrandį ir širdį, taip pat normalizuoja kraujotaką.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)