Varžybų iniciatorių Vytenį Benetį toks kaimyninės šalies susidomėjimas ir stebina, ir džiugina: dalyviai iš Minsko kiekiu gerokai lenkia Kauno atstovus, o stiprūs Baltarusijos sportininkai varžyboms suteikia papildomos intrigos, rašoma pranešime spaudai. Tiesa, baltarusius Lietuva traukia ne vien sporto renginiais.

Vakarų pasaulį jau nuplovusi sporto bei sveikos gyvensenos mados banga nusirito ir į rytų Europos šalis. Tai patvirtina „Vilnius Challenge 2017“ besitreniruojantis dalyvis Vladislovas: „Baltarusijoje tampa madinga būti sportišku, miestuose daugėja dviratininkų. Tuo pačiu populiarėja ir sporto turizmas – aš kartu su draugais treniruojuosi multisporto varžyboms „Vilnius Challenge“. Šiemet dalyvausiu jau ketvirtą kartą, tad tai tampa kasmetine tradicija“.

Baltarusis Konstantinas taip pat ruošiasi startuoti „Vilnius Challenge“ – čia jis varžysis pirmą kartą. Apie renginį vyras sužinojo iš savo draugų. Pasak jo, apie Lietuvos sostinėje organizuojamas multisporto varžybas jau sklinda legendos. Nors Baltarusijoje taip pat organizuojami įvairūs sporto renginiai, Konstantinas pripažįsta, kad savo masteliu jiems dar toli iki varžybų lygio Lietuvoje.
36 metų Ilja Lietuvoje atranda vakarų pasaulio skonį: „Lietuva yra Europa. Tik atvykęs pajauti, kad lietuviai gyvena ir galvoja europietiškai. Nieko nestebina jei rytinės kavos puodeliui į kavinę užsuki kartu su augintiniu. Tikras laisvės pojūtis“.

Panašiai jaučiasi ir Olga, pastebėdama, kad jai Lietuvoje tiesiog lengviau kvėpuoti. 27 metų Mariją į Lietuvą traukia renginiai.

„Lietuva tikrai europietiška – čia draugiška atmosfera, gausu įdomių lankytinų objektų, kavinių bei mažų krautuvėlių. Lietuvoje pasikraunu teigiamos energijos, stengiuosi aplankyti sporto, kultūros renginius bei populiarius festivalius“, – sako moteris.

Baltarusijos ir Lietuvos sostines skiria vos 189 kilometrai. Minsko gyventojams Vilnius yra pats artimiausias ir lengviausiai pasiekiamas didmiestis. Tiesa, kelionę jiems kiek apsunkina daugelio lietuvių jau pamiršti pasienio punktai ir neretai prie jų nusidriekiančios eilės.

Dažnai baltarusius galima sutikti Vilniaus prekybos centruose – čia jie atvyksta apsipirkti ne vien dėl didesnio prekių pasirinkimo, tačiau dažnai ir mažesnių kainų. Baltarusija priklauso Eurazijos ekonominei sąjungai (buvusi Muitų sąjunga), tad dauguma mums įprastų prekių vietinėje rinkoje yra apmokestintos muito mokesčiais.

Baltarusiams Lietuva kartais tėra tarpinė stotelė. Anot Aleksejaus, pasiekti daugumą Europos valstybių skrendant iš Vilniaus oro uosto yra pigiau nei tiesioginiu skrydžiu iš Minsko. To priežastis labai paprasta – Lietuvoje paslaugas teikia pigių skrydžių bendrovės, o Minsko oro uoste netūpia „Ryanair“ bei „Wizz Air“ lėktuvai.

„Kuršių Nerija yra tikras rojaus kampelis žemėje: nuostabi gamta, smėlis, jūra“, – teigia Alena. Lietuvos pajūrį, kaip išskirtinį traukos objektą, mini dauguma kalbintų baltarusių – pajūris jiems tikra egzotika, o Lietuvos pakrantė yra viena patogiausiai pasiekiamų bei populiariausių vasaros atostogų krypčių. Pašnekovai vertina ne vien jūrą, saulę bei smėlį, bet ir Klaipėdos senamiestį, Juodkrantės Raganų kalną, Nidos kopas, galimybę pajūryje keliauti dviračiais, įvairių pramogų gausą.

„Baltarusijoje tikriausiai niekas nepamiršo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) galybės. Buvome viena stipriausių Europos valstybių – Lietuva yra didelė mūsų istorijos dalis, tad norisi šį kraštą pažinti“, – savo motyvacija aplankyti Lietuvą dalinasi Aleksejus. Dalis kalbintų pašnekovų mini ir Lietuvoje gyvenančius giminaičius, kuriuos nori aplankyti kuo dažniau, tačiau nuogąstauja, kad kiekvienai išvykai reikia gauti vizą, o dažnai tenka ir pastovėti eilėje prie valstybinės sienos.

Kol mes dažnai pastebime savo šalies trūkumus, svečiai iš Baltarusijos mėgaujasi pas mus tvyrančia atmosfera, tvarkingais keliais, plačiais šaligatviais. Dauguma pastebi, kokie jaukūs ir švarūs Lietuvos miestai. Pro akis jiems neprasprūsta įvairios detalės – net tai, kad gatvėse nesišlaisto beglobiai, alkani šunys.

Baltarusiai stengiasi pažinti mūsų kultūrą, ragauja tradicinių patiekalų, lanko ne vien turistų traukos objektus, bet ir įvairius renginius, koncertus bei festivalius. Bendraujant su „Vilniaus Challenge“ dalyviais, planuojančius kasmetinę kelionę į Lietuvą, susidaro įspūdis, kad, kad jiems Lietuva – svajonių šalis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją