Deja, tačiau prekybos centruose esanti žuvis ne visuomet būna tokia sveika ir ekologiška, kaip mums gali atrodyti.

Žuvys – skanios ir sveikos. Bet ar tikrai?

Dauguma iš mūsų mėgstame pasilepinti žuvimi: ar tai būtų brangios lašišos, kurios pas mus ant stalo dažnai atsiduria įvairių švenčių metu, ar paprasčiausios šaldytos lydekos, kurių labai nesunkiai galima „susižvejoti“ įvairiose prekybos centruose.

Lydekas dažnai ruošiame savo šeimai. Šios žuvys – ir nebrangios, ir skanios žuvys, tad perkame jas net nesusimąstydami, jog jos, galbūt, nėra jau toks sveikas maisto produktas. Kodėl? Todėl, jog yra žinoma, kad Europinės lydekos yra linkę kaupti didesnius gyvsidabrio kiekius nei kitos žuvys.

Industrinė tarša ir žuvys. Kaip visa tai jas paveikia?

Dėl industrinės taršos žuvys (ir ne tik jos, bet ir didelė dalis kitų jūros produktų) šiais laikais yra užterštos sunkiaisiais metalais, pavyzdžiui, gyvsidabriu arba įvairiais cheminiais junginiais.

Sunkieji metalai, tokie kaip gyvsidabris, patekę į mūsų kūną su maistu gali pažeisti inkstus ir plaučius. Manoma, kad daugiau nei 75 proc. gyvsidabrio, kuris patenka į žmogaus organizmą, yra gaunama būtent iš žuvų.

„Vieno tyrimo metu buvo nustatyta, kad net apie 40 proc. užterštų Atlanto vandenyno tunų turi gyvsidabrio – galingo neurotoksino.“

Vieno tyrimo metu buvo nustatyta, kad net apie 40 proc. užterštų Atlanto vandenyno tunų turi gyvsidabrio – galingo neurotoksino.

Iš kur atsiranda ši nuodinga medžiaga – neurotoksinas? Manoma, jog daugiausiai gyvsidabrio kyla deginant iškastinį kurą, kuris su vėjo pagalba patenka į vandenyną.

Prieš renkantis žuvis yra svarbu žinoti, jog didelėse žuvyse gyvsidabrio yra daug daugiau, nei mažose žuvyse.

Ar vertėtų atsisakyti lašišos?

Lašiša yra labai naudinga žuvis mūsų organizmui – joje gausu omega-3 nesočiųjų riebalų rūgščių, tačiau šios žuvys taip pat gali būti, jog yra labai užterštos.

Kuo būtų galima pakeisti lašišas ir jose randamas maistingas, žmogui reikalingas medžiagas? Mitybos specialistai siūlo valgyti krilių taukų. Krilių taukai yra gaunami iš mažų, į krevetes panašių gyvių ir yra pranašesni už žuvų taukus. Juose antioksidantų yra bent 47 kartus daugiau nei žuvų taukuose.

Gera žinia ta, kad kriliai auga palyginti švariuose antarktiniuose vandenyse, tad gauti iš šių žuvų gyvsidabrio yra maža tikimybė.

Kokių dar žuvų geriau nevalgyti ir į ką jas iškeisti?

Yra tam tikros žuvų rūšys, kurias geriau reikėtų valgyti retai arba jas iškeisti į kitokio tipo rūšies žuvis. Taigi, kas tos žuvys ir į ką jas reikėtų iškeisti?

Paltusus reikėtų iškeisti į ančiuvius – mažas žuveles, kurios toksiškai bus neužterštos taip stipriai, kaip paltusai.

Didžiaodžiai ešeriai taip pat nėra pats geriausias pasirinkimas, juos geriau pakeisti į kuprius.

Dirbtinai auginamas arba Atlanto lašišas drąsiai keiskite į Ramiojo vandenyno arba Aliaskos lašišas, sardines arba vasarines plekšnes.