Mitybos specialistas Artūras Sujeta paaiškino DELFI, kodėl sportas tik sustiprina alkoholio žalą bei kaip svaigieji gėrimai kenkia sporto rezultatams.

- Ar sportas sumažina alkoholio žalą?

- Atvirkščiai. Nei sporto salėje išprakaituosi su kokteiliais gautas kalorijas, nei toksinus. Alkoholio žala yra negrįžtama: padidėja rizika susirgti cukriniu diabetu, kepenų, gerklės, krūties, prostatos vėžio formomis, hipertenzija. Su kiekviena taure pažeidžiamos tiek nervų, tiek lytinės ląstelės. Kūnas pavargsta šalindamas kenksmingas medžiagas, netenka daug skysčių ir mineralų. Po vakarėlio negalima jo varginti dar ir treniruotėmis, reikia duoti poilsio ir gero maisto.

- Gal užtektų gerti pakankamai daug vandens?

- Kad reikia gerti daug vandens – faktas. Po alkoholio vartojimo apie dehidrataciją praneša didesnis nei įprastai troškulys. Bet skysčiai tiesiog praskiedžia gautą alkoholį.

- Kaip alkoholis veikia sporto rezultatus?

- Po svaigiųjų gėrimų vartojimo tą pačią ar kitą dieną sportuoti negalima jokiais būdais. Ilsėtis reikėtų maždaug 2-3 paras, nes treniruotės, kol kraujyje dar yra alkoholio, sudaro didelę apkrovą širdžiai, žmogus silpna širdimi gali save net privesti prie infarkto. Taip pat alkoholio vartojimas 20 proc. sumažina raumens atsistatymą. Raumenys dehidratuoja. Stipriai paveikiama ir hormoninė sistema: alkoholis sumažina testosterono kiekį, o šis atsakingas už jėgą, raumenų atsistatymą. Tad kuo daugiau kraujyje alkoholio, tuo mažiau testosterono, o tai lemia žymiai prastesnius sporto rezultatus.

- Svaigiuosiuose gėrimuose daug kalorijų. Kuriuose daugiausia?

- Visas alkoholis turi vienodai kalorijų. 1 g alkoholio turi net 7 kalorijas. Kuo stipresnis gėrimas, tuo kaloringesnis. O įvairiuose kokteiliuose gausu ir papildomo cukraus bei druskos. Svarbu tai, kad tos kalorijos visiškai tuščios. Jei išgeriame 1 stikliuką degtinės, gauname apie 100 kalorijų, tad vieno vakarėlio metu galima smarkiai viršyti dienos normą.

- Kaip užauga vadinamasis „alaus pilvukas“?

- Visų pirma, pilvą augina jau minėtos kalorijos. Taip pat norėčiau atkreipti dėmesį, kad alkoholis naikina mūsų raumenis. Pilve kaupiasi vidiniai riebalai. Nuo svaigiųjų gėrimų gali padidėti vidaus organai: širdis, kepenys. Be to, kadangi nuo alkoholio mažėja testosterono ir didėja estrogeno kiekis, tai ilgainiui sukelia netipinį nutukimą. Todėl ir iššoka pilvas.

- Kodėl dar alkoholis kenkia figūrai?

- Yra dar keletas svarbių priežasčių. Visų pirma, padidėjęs apetitas. Alkoholis slopina centrinę nervų sistemą, kurioje yra alkio ir sotumo centrai, todėl griežto mitybos plano besilaikantis žmogus išgėręs pradės užkandžiauti, o jo pasirinkimas tikrai nebus morkos ar kiaušiniai.

Svaiginantis eikvojami A,B,C vitaminų, kalcio, cinko, fosforo rezervai organizme, todėl ilgainiui silpsta imunitetas ir žmogus pradeda vis dažniau sirgti, o tai itin kenkia tiek mitybos, tiek sporto režimo laikymuisi.

Taip pat sveikam, gražiam kūnui bei gerai savijautai būtina gerai išsimiegoti. Alkoholis užmigti padeda, tačiau neleidžia giliai įmigti, todėl pati miego kokybė labai suprastėja. Žmogus po vakarėlio gali lovoje praleisti 12-14 val., tačiau jausis pavargęs kaip miegojęs ne daugiau 6 valandas.

- Ar egzistuoja nekenksmingas kiekis?

- Ne. Kenkia net maža taurė vyno. Netgi nealkoholinis alus yra žalingas. Viena taurė raudono vyno didelės žalos kūnui nepadaro, tačiau jei ji tampa kasdienybe, lemia tolerancijos, savikontrolės praradimą, judesių valdymo, fukcinės organizmo būklės ir jo gyvybiškai svarbių sistemų sutrikimus, visas žinomas ir nežinomas ligas. Todėl toleruoti alkoholio vartojimo tiesiog negalima. Juolab, kad, remiantis Centers for Disease Control and Prevention analize, 51,5 % 18-mečių amerikiečių save įvardija kaip reguliarius alkoholio vartotojus. O Lietuva, kaip žinia, yra viena daugiausiai alkoholio suvartojančių šalių pasaulyje.

- Ar žmonėms, kuriems sudarote mitybos programas, leidžiate išgerti taurę vyno?

- Žmonės visada klausia, ar siekdami kūno pokyčių, galės gerti svaigiuosius gėrimus. Pirmą mėnesį liepiu visiškai jų atsisakyti. O vėliau kartais leidžiu atsipalaiduoti, bet ne daugiau porą taurių raudono vyno, ir, žinoma, ne kiekvieną dieną. O po to į sporto salę leidžiu eiti tik po 2 dienų.

- O kaip padėti kūnui atsigauti po gero vakarėlio?

- Gerai išsimiegoti, išgerti porą litrų vandens, valgyti baltyminį maistą, nes jis pristabdo katabolizmą (irimo procesus). Pusryčiams siūlau vaisius (citrusinius, bananus, obuolius), ir, pavyzdžiui, jogurto,varškės ar sūrio. Svarbu, kad maiste būtų gausu vitaminų, kalio, kalcio, natrio, magnio, geležies, mat šios medžiagos išstumiamos vartojant alkoholį. Ypač svarbus kalis, o jo netenkama prakaituojant, geriant kavą ar svaigiuosius gėrimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)