Kilo.lt mitybos specialistė Greta Bučnytė išskiria 6 produktų grupes sveikai vakarienei pasiruošti.

Liesa varškė ir jos patiekalai

Varškė puikiai tinka vakarienės metu, nes yra baltymų bei kalcio šaltinis, o kaip žinia, baltymai nevirsta organizme riebalais. Taip pat, varškėje gausu mineralinių medžiagų ir vitaminų kaip: vitaminas A, fosforo, cholino, kuris padeda palaikyti normalią kepenų veiklą, taip pat, fosforo, kalio bei natrio. Tačiau žmonės, kurie serga anemija, turėtų vengti varškės ir kitų pieno produktų, nes pieno produktai stabdo geležies pasisavinimą organizme.

Liesa mėsa

Liesa mėsa turi mažai kalorijų ir taip pat yra baltyminis produktas, kuris puikiai tinka vakarienės metu. Norint išvengti nereikalingų riebalų, prieš apdorojant mėsą reiktų nulupti odelę ir nuimti matomus riebalus. Taip ji taps žymiai sveikesnė ir liesesnė. Be to, kartu su mėsa galite valgyti ir daržoves. Gaminant stenkitės vengti įvairių padažų, kurie yra labai kaloringi.

Liesa žuvis

Kaip ir liesa mėsa yra baltyminis produktas bei omega 3 riebalų rūgščių šaltinis. Savo sudėtyje turi vitamino A, D, cholino, magnio bei natrio. Patariama vakarienės metu rinktis su įvairiomis daržovėmis, o ne kruopomis. Kadangi kruopose gausu kompleksinių angliavandenių, valgant juos antroje dienos pusėje ir ypač prieš miegą, organizmas nespės išnaudoti iš jų gaunamos energijos ir ji gali virsti riebalais, kurie kaupsis organizme.

Daržovės

Tai puikus pasirinkimas vakarienės metu, nes daugelis daržovių turi labai mažai kalorijų bei yra ląstelienos šaltinis. Daržovės turi mažiau kalorijų, nei jų reikia tam, kad organizmas jas suvirškintų, o ko nereikia – pašalintų. Taigi, taip sukuriamas kalorijų deficitas. Todėl valgant daržoves, kad ir naktį nuo jų nenutuksite.

Kiaušiniai ir jų patiekalai

Kiaušinis yra praturtintas baltymais ir ypač vertingas, yra trynys, kuriame gausu B grupės vitaminų, vitaminų A, D, folatų, kalcio, magnio, fosforo ir kitų mineralinių medžiagų.

Jūros gėrybės

Tai yra taip pat daug baltymų turintys produktai, kurie puikiai tinka vakarienės metu. Valgant jūros gėrybes aprūpinsite organizmą vitaminų A ir D kiekiu. Taip pat juose gausu cholino, kalcio, magnio, fosforo ir kitų mineralinių medžiagų. Jūros gėrybėse yra gan didelis kiekis jodo, tad žmonėms, kurie turi skydliaukės sutrikimų reiktų riboti jūros gėrybių suvartojamą kiekį.

Ar galima valgyti po šešių?

Kartais galima išgirsti mitą, kad vakarienė negali būti valgoma vėliau nei 18 valandą. Tačiau mitybos specialistė teigia, jog šiuo metu nereiktų tikėti.

„Jei miegoti einate 20 – 21 valandą, tuomet taip, 18 valandą turite valgyti vakarienę. Tačiau jei einate miegoti vėliau, vakarienė turi būti valgoma iki miego likus 2-3 valandoms. Todėl nepamirškite jos pavalgyti ir pasirinkti tinkamus produktus, kad išvengtumėte riebalų kaupimosi bei alkio, kuris dažnai numalšinamas renkantis didelį kiekį ir netinkamo maisto“, – pataria G. Bučnytė.