Šia tema kalbiname KILO.LT mitybos specialistę Ievą Savicką, kuri išskyrė ir aprašė kelis pasirinktus superproduktus.

Chia

Chia sėklos pasižymi itin maistinga sudėtimi bei ypač dideliu skaidulinių medžiagų kiekiu. Chia sėklose gausu magnio, fosforo, kalcio ir žinoma nepakeičiamųjų riebiųjų rūgščių – omega-3. Rekomenduojama per parą šių sėklų suvalgyti iki 15 gramų, kas sudarytų visą reikiamą paros normą omega-3. Šios sėklos padeda gerinti imuninę sistemą bei puikiai praverčia žmonėms, kamuojamiems tokių virškinimo sutrikimų, kaip vidurių užkietėjimas.

Kanapių sėklos

Lukštentose kanapių sėklose gausu magnio, cinko, geležies ir kiek mažesniais kiekiais kitų vitaminų bei mineralų. Šios sėklos taip pat yra labai baltymingos. Baltymai sudaro beveik du penktadalius visos sėklos, jos kupinos naudingų riebalų, iš kurių dauguma yra būtent nepakeičiamieji polinesotieji riebalai. Su vienu arbatiniu šaukšteliu šių sėklų galima gauti rekomenduojamą omega-3 paros normą.

Pastarosios yra glaudžiai susijusios su širdies ir kraujagyslių veikla, atminties, imuniteto gerinimu. 2013 m. profesoriaus Timočio Mikleburgo tai pat įrodyta, kad šios rūgštys siejamos ir su bronchine astma. Tyrimo duomenimis, žmonėms, kurie praturtino savo racioną omega-3, plaučių funkciniai rodikliai pagerėjo net iki 59 procentų.

Spirulina

Tai ypač maistingas vienaląstis melsvai žalias dumblis. Šiame dumblyje gausu geležies, cinko, magnio ir ypač daug jame randama vario, kuris yra atsakingas už odos elastingumą, audinių tamprumą ir tvirtumą, siejamas su senatvinių procesų stabdymu. Šis dumblis taip pat pasižymi virškinamojo trakto veiklos stabilizavimu, išmatų koregavimo bei maistinių medžiagų pasisavinimo gerinimu.

Spirulinos maistinė vertė taip pat turtinga B grupės vitaminais, tokiais kaip B1, B2, B3, kurie pasižymi nervų sistemos stabilizavimu, streso mažinimu, atmintį gerinančiu poveikiu. Vitaminas B2 taip pat būtinas raumeninio audinio atsistatymui, raumenų augimui.

Be to, spirulinoje esančios vertingos medžiagos yra itin lengvai pasisavinamos, nes dumblis neturi kieto celiuliozės apvalkalo, tad ir virškinamasis procesas vyksta kur kas paprasčiau ir greičiau.

„Dauguma vadinamųjų super produktų yra atvežtiniai, tačiau ne ką prastesnių galime surasti augančių ir mūsų šalyje, Lietuvoje. Dalį galima jų rasti ir savo daržuose,o maistingumu šie produktai nenusileidžia aukščiau paminėtiems atvežtiniams super produktams. Iš mūsų kraštų super produktų, išskirčiau linų sėmenis ir serbentus“, – teigia specialistė.

Linų sėmenys

Linų sėmenys jau nuo seno branginami ir garbinami dėl savo itin maistingos sudėties. Juose yra ypač daug vitamino B1 ir mažesni kiekiai B3, B6 ir folio rūgšties. Linų sėmenyse taip pat randami dideli kiekiai magnio, fosforo, vario, mangano ir mažesniais kiekiais kalcio, geležies, kalio, cinko, seleno.

Linų sėklos yra vertinamos ne vien dėl unikalios sudėties skaičiuojant vitaminų ir mineralų kiekius jose, bet ir dėl naudingųjų riebalų. Užtenka vos arbatinio šaukštelio sėmenų aliejaus, kad būtų gauta reikiama omega-3 norma. Visgi, nepaisant turtingos sudėties, iš žuvies omega-3 pasisavinimas yra geresnis, nei iš augalinių kultūrų.

Serbentai

Juodieji serbentai savo maistingumu pralenkia net tokias uogas, kaip gervuogės, spanguolės bei vaisius kaip citrina ir kivis. Su 100 gramų serbentų gauname net 181 miligramą vitamino C, kai lyginant su citrina, gautumėme vos 77 miligramus, kivio vaisiu – 92 miligramus.

Vitaminas C yra siejamas su imuninės sistemos stiprinimu bei tinkamu virškinamojo trakto funkcionavimu. Šis antioksidantas padeda kovoti su laisvaisiais radikalais, stabdo senėjimo procesus, didina darbingumą ir gerina geležies pasisavinimą.

Vitaminas C yra taip pat siejamas su riebalų absorbcijos gerinimu bei riebalų deginimo skatinimu, tad norint tobulinti kūno linijas, šios uogos gali iš ties pasitarnauti.

I. Savicka taip pat pabrėžia, kad nereikėtų pamiršti ir tinkamos mitybos: „Vadinamieji superproduktai yra labai maistingi, tačiau jei šalia jų nėra tinkamai subalansuotos mitybos, iš jų teigiamo poveikio tikėtis taip pat nevertėtų. Visko pagrindas yra įvairus ir subalansuotas maistas, praturtinant kasdienį racioną šviežiomis daržovėmis, vaisiais, uogomis, kruopomis, grūdais, kokybiškais baltymais bei naudingais riebalais.

Tinkamai valgant organizmas yra aprūpinamas visomis reikiamomis maistinėmis medžiagomis, o super produktų įtraukimas gali nebent dar labiau praturtinti kasdienį racioną. Kas dieną valgant pusfabrikačius, greitą maistą, nevalgant šviežių daržovių bei vaisių, nereikia tikėtis, kad pavyzdžiui vartojant kokias chia sėklas, iškart tapsime sveikesni.“