Greitas maistas yra ne tik „kalorijų bomba“, tačiau praturtintas dideliu kiekiu riebalų, sintetinių priedų, druskos ir net cukraus. Maistas dažnai kepamas tuose pačiuose riebaluose. Kaip žinia, kaitinant aliejų kelis kartus, jame susidaro kenksmingų dalelių, kurios sukelia vėžinius susirgimus.

Greito maisto daroma žala mūsų organizmui:

Nutukimas. Tai viena dažniausiai pasitaikanti liga žmonių tarpe, kurie nuolatos valgo greitą maistą. Esant šiai ligai, žmonės greit pavargsta turėdami menkiausią fizinį krūvį, jiems yra sunku jį atlikti, taip pat patiria dusulį fizinio krūvio metu. Žinoma, nutukimas gali atsirasti ir dėl kitų veiksnių, pavyzdžiui, genetinis polinkis ar kitos ligos. Tačiau šiandieną kalbame apie greito maisto poveikį sveikatai.

Širdies ir kraujagyslių sistema. Greitas maistas yra prisotintas trans-riebalų, kurie didina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje. Cholesterolis nusėda ant kraujagyslių sienelių, formuojasi aterosklerotinės plokštelės, kurios mažina kraujagyslės spindį. Tuomet sutrinka normali kraujotaka, kuri gali iššaukti insultą bei infarktą.

Kvėpavimo sistema. Nutukimas yra susijęs su kvėpavimo problemų padidėjimu. Net ir nesant diagnozuotoms kvėpavimo sistemos ligoms, nutukimas gali sukelti tokius simptomus, kaip dusulį bei švokštimą esant net minimaliam fiziniam krūviui. Buvo atlikti tyrimai, kurių metu paaiškėjo, kad žmonėms, kurie valgo mažiausiai 3 kartus per savaitę greitą maistą, yra padidėjusi rizika susirgti astma.

Centrinė nervų sistema. Atlikti tyrimai rodo, kad žmonės, kurie dažnai valgo greitą maistą yra yra net 51 proc labiau linkę į depresiją, nei žmonės, kurie sveikai maitinasi. Taip pat, buvo nustatyta, kad greitas maistas turi įtakos ir smegenims. Valgant tokį maistą silpnėja atmintis, žmonėms yra sunkiau įsiminti įvairius dalykus.

Daugelis žino greito maisto neigiamas savybes bei sukeliamas ligas, tačiau vis tiek jį valgo taip kenkdami savo sveikatai. Rekomenduoju užkandžiams rinktis vaisius, daržoves, riešutus, džiovintus vaisius, trapučius, liesius natūralius jogurtus, uogas. Šie užkandžiai turi labai mažai riebalų, o šie nėra „blogieji“. Vaisiai, uogos ir daržovės suteiks organizmui reikalingų vitaminų, mineralinių medžiagų bei skaidulų. Šie užkandžiai ne tik, kad nereikalauja gaminimo, bet ir gerina sveikatą.

Dažnas gali pasakyti, kad daržovės jiems yra neskanu. Tačiau ilgai valgant greitą maistą mūsų skonio receptoriai atpranta nuo natūralaus maisto skonio ir jis tampa nebeskanus. Pradėjus valgyti sveiką, natūralų maistą skonio receptoriai vėl pasikeičia ir natūralus maisto skonis tampa skanus.

Taip, greitas maistas yra pigesnis nei natūralus ir sveikas, tačiau prieš valgydami greitą maistą susimąstykite: ar norite dabar mokėti pigiau ir kenkti savo sveikatai, ar verčiau išleisti šiek tiek daugiau sveikiems produktams, kad ateityje nereiktų leisti pinigų vaistams.