- Kodėl nusprendei mesti svorį?

- Nuo pat vaikystės nebuvau itin liekna, tačiau paauglystėje svoris itin padidėjo. Savaime suprantama, dėl mažo fizinio aktyvumo ir netinkamos mitybos. Ėmiau dėl to prastai jaustis, tačiau nieko nedariau, vis pritrūko ryžto. Pokyčiams pribrendau būdama 19-os. Tuomet ankstų vasario rytą pirmąkart išbėgau. Supratau, kad fizinė būklė buvo itin bloga: padusau jau nuo pirmųjų metrų.

Turbūt didžiausia motyvacija buvo noras rasti gražių savo dydžio drabužių. Nuėjus į parduotuvę nerasti savo dydžio rūbų arba išgirsti frazę „jūsų dydžio neturime“, yra velniškai skaudu, o dar ir išėjus pasivaikščioti juntami smerkiantys žmonių žvilgsniai pasitikėjimo savimi ir gerų emocijų tikrai nesuteikia.

- Kokių veiksmų ėmeisi?

- Visuomet skaitydavau straipsnius apie sveiką gyvenseną, tad gan gerai žinojau, ką reikia daryti. Nei į mitybos specialistus, nei į trenerius nesikreipiau.

Visų pirma, pradėjau bėgioti rajono šaligatviais anksti ryte, kai neerzindavo vaikštantys žmonės ir pravažiuojančios mašinos. Kadangi pokyčius pradėjau žiemą, buvo šalta, bet apsirengdavau šiltai, apsivyniodavau veidą kaip kokia ninzė ir pūškuodavau. 2 minutes bėgdavau, 2 eidavau – taip nepadusdavau labai greitai. Man padėjo programėlė „Runtastic“, o vėliau įsigijau „Fitbit“ apyrankę. Iš pradžių bėgimo negalėjau pakęsti… O dabar patinka, bėgu net jei lija ar sninga.. Žavi rytinė ramybė. Jei neprasibėgu, jaučiuosi apsnūdusi. Nemėgstu ilgų distancijų, man užtenka 2-3 km.

Antras žingsnis buvo tai, kad pradėjau skaičiuoti kalorijas. Organizmo gyvybinėms funkcijoms būtina gauti 1200 kcal, todėl aš suvartodavau 1200-1500 kcal ir stengiausi, kad kalorijos būtų gaunamos iš sveikų produktų, pavyzdžiui, grikių, o ne saldainių.

Dabar kalorijų neskaičiuoju, tiesiog žiūriu, ką valgau, nes pavargau gyventi viską sverdama. Saldumynus, vaisius valgau iki 12 val., rytais renkuosi angliavandenių turintį maistą, pavyzdžiui, avižas. Taip pat kartais darausi kokteilius iš banano, špinatų, obuolių, įsimetu čijos sėklų – sotu ir skanu. Pietums – vištiena su salotomis ir grikiais. Dažnai renkuosi salotas arba sriubas. Nevartoju jokių padažų. Vakarienei būna varškė, kiaušiniai arba jogurtas.

Manau, kad svarbu tai, kuo pripildai šaldytuvą. Mano pirkinių sąraše būna daržovės, šaldyti jų mišiniai, kiaušiniai, varškė, natūralūs jogurtai. Visada pasižiūriu, kiek produkto sudėtyje cukraus. Vengiu kvietinių miltų, tad jei noriu blynų, kepu juos iš avižų arba jų miltų, cukraus nevartoju, tik jo pakaitalą – stevijos lašiukus.

Labai mėgstu ledus, tad juos gaminu pati – iš sušaldytų bananų. Sudėtingiau būna svečiuose, kartais tenka sėdėti su arbatos ar kavos puodeliu. Kartais būna sunku atsisakyti saldumynų, tenka kitiems aiškinti, kad nenori, nes ten vien tik cukrus, o naudos visiškai jokios. Būna ir taip, kad labai norisi šokolado ar kokio užkandžio – tada graužiu morkytes, kol noras praeina.

- Ar jau pasiekei savo tikslą?

- Svorį vis dar metu bei siekiu sportiško kūno. Kartais būna nuopuolių, tačiau motyvacija stipri, žinau, ko siekiu, tad greitai grįžtu į ritmą. Daugiausiai esu svėrusi 105 kg, šiandien svoris 73-75 kg. Tiek nukrito per 6 mėnesius. Tai gana daug, tačiau labiau kreipiu dėmesį į besikeičiančias formas, o ne į skaičiukus ant svarstyklių.

- Kas pasikeitė tavo gyvenime?

- Jei atvirai, pasikeitė viskas. Kasryt žvelgdama į veidrodį nebejaučiu pykčio sau, pasibjaurėjimo savo kūnu. Visur randu rūbų. Nebereikia ieškoti 46 dydžio, dabar dėviu 40. Pasikeitė žmonių požiūris į mane, mano pačios požiūris į viską, įgavau pasitikėjimo savimi bei energijos: nebesinori sėdėti vietoje, nuolat ieškau veiklos. Vis dar bėgioju, geriu daug vandens, sveikai maitinuosi. Beje, kartą per savaitę ar dvi leidžiu sau valgyti viską, ko noriu, bet kitą dieną vėl grįžtu į režimą, todėl lieknėju be kančių ir itin didelio ribojimo.

- Ką patartum norintiems pakeisti savo kūną ir gyvenimo būdą?

- Iš pradžių užsibrėžti realius tikslus. Numesti 10 kg per savaitę yra visiška nesąmonė. Net jei numesi daugiau, nei sveika, kilogramai greitai grįš su kaupu. Tinkama mityba ir sportas duoda ilgalaikių rezultatų, tačiau norėdamas juos išlaikyti, turi dėl to stengtis nuolatos. Tai reiškia, kad į senąjį gyvenimo būdą grįžti nebegalėsi, nes visas darbas nueis perniek ir svoris grįš.

Siekite visko dėl savęs, ne dėl noro kažkam patikti. Tai jūsų kūnas, ir tik jūs galite rinktis, kokiame gyvensite.

Nepamirškite, kad būtina keisti mitybą: ji sudaro 70 proc. sėkmės, o tik likę 30 proc. priklauso nuo sporto. Aš nevartojau alkoholio, gazuotų gėrimų, saldumynų, valgiau daugiau daržovių, grūdinių produktų. Taigi, kartoju, svarbiausia yra žiūrėti, ką valgai, o už mažyčius nuklydimus pernelyg nebausti savęs. Juk mokydamiesi vaikščioti taip pat ne kartą suklupote. Linkiu rasti patinkančios veiklos, būdų mėgautis judėjimu ir sėkmingai siekti savo tikslų.

Ačiū už pokalbį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)