Populiarėjant bėgimo renginiams lietuviai žvalgosi naujų unikalių patirčių. Tuo tarpu mūsų šalis tampa vis patrauklesnė sporto turistams. Kviečiame pasižvalgyti po pasaulį ir maratonus, vykstančius netradicinėse vietose. Kuriuose iš jų esate dalyvavę jūs?

Inkų bekelės maratonas

Tai galimybė bėgti Andų kalnyno takais, kuriais prieš kone pusę tūkstančio metų vaikščiojo paslaptingos inkų imperijos gyventojai. Pietų Amerikos valstybėje Peru vykstančiame bėgime laukia ne tik kvapą gniaužiantis kraštovaizdis, bet ir nemenkas fizinis iššūkis – šis neoficialus maratonas tituluojamas vienu sudėtingiausių tokio tipo išbandymų.

Prieš kelerius metus pasiektas 6 val. ir 24 min. ir 32 sek. trasos įveikimo rekordas atrodo kaip įspėjimas apie sudėtingus šios trasos siurprizus – permainingas oro sąlygas (nuo lietaus iki sniego), daugybę pasikėlimų, iš kurių didžiausias siekia net 4 km aukštį, siaurus ir akmenimis grįstus kalnų takelius, kur tenka prasilenkti su vietos ūkininkų karvėmis ar lamomis. Finišo linijos, esančios senoviniame inkų mieste Maču Pikču, kirtimas jau pats savaime yra apdovanojimas.

Rengiama birželį ir rugpjūtį
Maču Pikču, Peru, Pietų Amerika

Didžiosios kinų sienos maratonas

Bėgikui tai dviguba galimybė – apžiūrėti vieną iš įspūdingiausių pasaulyje žmogaus rankų darbo kūrinių ir tikrąja to žodžio prasme ant jo įveikti maratoną. Pirmą kartą surengtas prieš 15 metų, šis neoficialus bėgimas pastaraisiais metais sutraukia kelis tūkstančius entuziastų iš viso pasaulio. Aišku, 42 km distancija yra tik nedidelis lopinėlis daugiau kaip 20 tūkst. km ilgio sienoje. Bet nesijaudinkite dėl to.

Dalyvaudami Didžiosios kinų sienos maratone vienu kartu apžiūrėsite ir patirsite kur kas daugiau už absoliučią daugumą ten apsilankančių paprastų turistų. Ir kaip rodo šį maratoną įveikusių dalyvių patirtis, tai nebus tik nerūpestingas pasivaikščiojimas. Teks bėgti ne tik per akmeninį grindinį, bet ir šalia jos esančiais kaimo keliukais, taip pat prireiks įkopti ir nusileisti maždaug 5 tūkst. laiptelių.

Vyksta gegužę
Tiandzinas, Šiaurės Kinija, Azija

Poliarinio rato maratonas
Poliarinio rato maratonas

Visi, kurie pasiryžo įveikti šį maratoną, liko gyvi. Toks šio maratono organizatorių teiginys turėtų skambėti įkvepiančiai. Tiesa, temperatūra tuo metu, kai vyksta šis maratonas, siekia apie - 10 laipsnių pagal Celsijų ir prie lietuviškos žiemos pripratusių bėgikų neturėtų nustebinti. Vis dėlto stiprus vėjas jutiminę temperatūrą gali sumažinti papildomais 15 laipsnių ir daugiau, tada kyla nušalimo rizika.

Organizatoriai rekomenduoja bent trijų sluoksnių aprangą ir griežtai įspėja nesirinkti medvilninių drabužių. Trasos danga iš žvyro, sniego ir leido. Kartais apgaulinga – plonas sniego sluoksnis kloja ledą ar jo įtrūkimus. Kai kam bėgimas vietovėje, kur žemę sunku atskirti nuo dangaus, gali pasirodyti gana monotoniškas. Tačiau įspūdis, kad bėgi prie paties pasaulio krašto, vaizdų stygių turėtų atpirkti su kaupu.

Vyksta spalį
Kangerlusuakas, Grenlandija

Didžiojo penketo maratonas

Didžiuoju penketu vadinami šie Afrikoje gyvenantys gyvūnai: dramblys, raganosis, buivolas, liūtas ir leopardas. Būtent šie gyvūnai sunkiausiai sumedžiojami. Kadangi laikai pasikeitė ir medžioklė tapo netoleruojama, susipažinti su Afrikos penketuku šiandien galima kitaip – naudojantis savo kojomis. Nusprendę įveikti šį Afrikos savanoje rengiamą maratoną, turėsite galimybę pajusti itin tiesioginį santykį su laukine ir egzotiška gamta.

Kadangi tarp jūsų ir vietinės faunos čia nėra jokios apsauginės tvoros, tam tikrais atvejais tas santykis gali atrodyti bauginančiai artimas. Įprastose varžybose greitį padidinate girdėdami palaikančius šūksnius ar vydamiesi varžovą, o čia papildomos motyvacijos gali suteikti liūto riaumojimas ar nepalankiai į jus šnairuojantis raganosis. Todėl gebėjimas greitai sprintuoti šiame maratone gali būti itin pravartus.

Vyksta birželį
Limpopo, Pietų Afrikos Respublika, Afrika

Medoko maratonas

Siekis šiame maratone įveikti distanciją per kuo trumpesnį laiką čia gali būti palaikytas prasto tono ženklu. Kodėl? Ogi todėl, kad Medoko maratono trasa aprėpia kelis tuzinus Bordo regiono vynuogynų, maitinimo stotelės čia įrengtos maždaug kas 2 km ir, kaip jau įspėjote, jose tiekiamas ne vien vanduo. Varžybų dalyviai čia gali rasti vyno ir tokių gurmaniškų dalykų kaip vietos gamybos sūris, austrės, anties kepenėlių paštetas ar jautienos kumpis.

Tiesa, visiškai pamiršti žiūrėti į laikrodį nereikėtų, nes varžybos baigiamos ir visi maitinimo punktai uždaromi po 6 val. ir 30 min. nuo starto. Beje, šiame maratone bėgti su kuo įspūdingesniu kostiumu ar akį rėžiančiais aprangos elementais tikrai nebus palaikyta išsišokimu.

Vyksta rugsėjį
Le Pianas-Medokas, Prancūzija, Europa

Tradicinis maratonas Vilniuje

Taip, Vilniuje! Nors savas kraštas niekada neatrodo toks egzotiškas, užsienio sporto turistams Lietuva tampa vis patrauklesnė. Kuo mes ypatingi? Žvelgiame jų akimis: ideali rudens temperatūra, vingiuotos istorinio miesto gatvelės ir medžių apglėbti Vingio parko takai. Tai rodo kasmet didėjantis užsienio bėgikų skaičius. O mums patiems, norint visu tuo pasimėgauti, nereikia planuoti tolimos kelionės ir vykti tūkstančius kilometrų į kitą žemyną. Užtenka vieną rugsėjo savaitgalį apsiauti sportinius batelius ir ateiti iki Katedros aikštės, o sulaukus startinio šūvio pasileisti bėgti į UNESCO pasaulinio paveldo sąrašą įtrauktomis Vilniaus Senamiesčio gatvėmis.

Kasmet vis didesnį bėgimo entuziastų būrį pritraukiantis maratonas yra geriausias būdas susipažinti su miestu arba iš naujo atrasti ir pasigėrėti jo įvairiapusiškumu. Tiesa, kadangi Lietuvos sostinė yra gana kalvota, bėgikams demonstruoti gerą rezultatą nėra taip paprasta, todėl tinkamas išankstinis pasiruošimas yra pravartus.

Vyksta rugsėjį
Vilnius, Lietuva, Europa
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją