Specialistai įspėja, kad po tokio poilsio atostogų pabaigą galime pasitikti priaugę keletą nepageidaujamų kilogramų. Ką daryti, kad su draugais smagiai praleistas laikas gamtoje nepakenktų mūsų figūrai?

Matykime, kiek maisto dedamės į lėkštę

„Dažniausiai problemas sukelia ne pats maistas, o jo kiekis. Tarkim, išvažiuojame į gamtą ir kepame šašlykus. Pati kepta mėsa nėra blogai, bet kai ją valgome kartu su dideliais kiekiais ryžių ir dar papildomai kramsnojame užkandžius, skrandyje atsiranda sunkumas, virškinimas sulėtėja, apima mieguistumas, be reikalo apsunkiname organizmą“, – pranešime spaudai cituojamas sveikatingumo klubo „Impuls“ asmeninis treneris Nerijus Špogis.

Anot jo, žmonės iškylų metu suvalgo daugiau nei įprastai, nes nuo mitybos savo dėmesį nukreipia į bendravimą ar kitas veiklas gamtoje, mažiau atsižvelgia į palaipsniui atsirandantį sotumo jausmą.

„Kai nekreipiame dėmesio į valgymą, jis tampa tiesiog mechanišku procesu. Tas pats nutinka ir valgant namuose, kai žmogus žiūri televizorių arba skaito. Reikia matyti, kiek maisto mes dedamės į savo lėkštę. Keli šašlyko gabalėliai, šaukštas ryžių tikrai nepakenks. Geriau suvalgyti mažiau ir po kokios valandos vėl ko nors paskanauti“, – pataria treneris.

Netinkami užkandžiai

Pasak N. Špogio, netinkami užkandžiai taip pat gali tapti rimtu mūsų gražios figūros priešu, tad labai svarbu atsižvelgti į tai, ką kramsnojame tarp pagrindinių valgymų. Specialistai pataria rinktis riešutus, kurie suteikia organizmui itin svarbių polinesočiųjų riebalų rūgščių – šio užkandžio tereikia saujelės per dieną.

„Bėda ta, kad iškylautojai dažnai renkasi riešutus su įvairiais prieskoniais. Juose yra labai didelis kiekis druskos. Tai nėra gerai, nes organizme ji kaupia vandenį. Užkandžiams netinka ir įvairiausi traškučiai. Jiems pagaminti naudojama labai daug riebalų, kuriuos organizmas ilgai skaido. Dažniausiai toks maistas ir „nusėda“ mums ant kūno“, – tikina N. Špogis.

Asmeninis treneris atkreipia dėmesį ir į gėrimus, kuriais gamtoje bandome numalšinti troškulį – dažniausiai jų sudėtyje būna labai daug cukraus.

„Iš vaisių gaunamą natūralų cukrų organizmas pasisavina ir perdirba greitai. O gaiviuosiuose gėrimuose esantis dirbtinis cukrus (jeigu mes neišnaudojame gautos energijos) organizme nėra išskaidomas ir dažniausiai virsta į riebalinį audinį“, – teigia treneris.

Pataria nueiti bent 6 km

Nerijus Špogis
Treneris primena, kad, norint gražaus ir sveiko kūno, nedera pamiršti sporto. Jis teigia, kad vasara – pats tinkamiausias metas kuo daugiau judėti.

„Jei žmogus vasaros metu nelanko sporto treniruočių, patarčiau jam tiesiog kuo daugiau vaikščioti. Rekomenduojama per dieną įveikti apie 10 tūkst. žingsnių. Tai nėra daug – tik apie 6 km. Vasarą tikrai yra labai daug galimybių pasivaikščioti po gamtą, su draugais mieste ar tiesiog vakarais vedžiojant augintinį“, – sako treneris.

Piknikų metu, pasak N. Špogio, labai naudingi lauko žaidimai su kompanija: futbolas, tinklinis, krepšinis, tenisas ir kiti. Jie leidžia ne tik linksmai praleisti laiką su draugais, „pasikrauti“ gerų emocijų ir sudeginti labai daug kalorijų, net to nepastebint.

„O jei žmogus yra pasiryžęs tikslingai sportuoti, patarčiau jam atkreipti dėmesį į intervalines treniruotes. Tai įvairūs pratimai, atliekami naudojant savo kūno svorį. Pavyzdžiui, 30 sekundžių žmogus bėga vietoje aukštai keldamas kelius, o tada 15 sekundžių ilsisi. Tokias pratimų serijas reikėtų atlikti kokius 8 kartus“, – pataria treneris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją