Specialistų rekomenduojama cinko paros norma – 8 mg moterims ir 11 mg vyrams, o maksimalus kiekis, kuris nekenkia organizmui, – 40 mg.

Organizmą aprūpinsite reikalingu cinko kiekiu įtraukę į mitybos racioną šiais laikais itin populiarių superproduktų.

Nerekomenduojama iš karto griebtis nenatūralios kilmės papildų, nes jie gali būti netgi toksiški. Kur kas geriau rinktis maisto produktus, kuriuose gausu cinko, rašo fitnessmagazine.com.

1. Jautiena, kiauliena ir aviena

Gyvūninės kilmės baltymai – vienas geriausių cinko šaltinių. Žinoma, nevertėtų pamiršti apie maisto kaloringumą ir rinktis liesą jautieną, paukštieną, kiaulieną ar avieną. 85 g jautienos porcijoje yra 4,9 mg, tokio pat svorio kiaulines gabalėlyje – 2,8 mg, avienos – 5,5 mg cinko.

2. Krabai ir omarai

Vėžiagyviai – tobulas cinko šaltinis. Ar žinojote, kad suvalgę 100 g omaro organizmą praturtinate 7,27 mg cinko, o tokiame pat virto krabo mėsos kiekyje cinko yra 4,27 mg? Štai dar viena priežastis vasarą drąsiai rinktis papildomą vėžiagyvių porciją.

3. Valgomieji moliuskai ir austrės

Ne ką nuo vėžiagyvių teatsilieka ir moliuskai. Suvalgę 85 g austrių organizmui suteiksite per 67 mg cinko, o tokiame pat valgomųjų moliuskų kiekyje yra 2,32 mg šios medžiagos.

4. Moliūgų sėklos ir saulėgrąžos

Vegetarams rekomenduojama dėmesį atkreipti į moliūgų sėklas ir saulėgrąžas. 28 g moliūgų sėklų yra 2,13 mg, o 2 šaukštuose saulėgrąžų sviesto – 1,56 mg cinko.

5. Grybai ir špinatai

Grybuose itin gausu vitaminų ir mineralų. Suvartoję vieną stiklinę baltųjų grybų organizmą praturtinsite 1,4 mg cinko. Tokį pat šios medžiagos kiekį gausite suvalgę stiklinę termiškai apdorotų špinatų.

6. Konservuotos pupelės

Organizmui suteiksite itin svarbaus cinko pagriebę skardinę mėgstamų pupelių. Vienoje konservuotų pupelių skardinėje cinko yra 2,5 mg.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)