Pilvo pūtimas yra gana dažna problema, kurią sukelia susikaupusios dujos, vidurių užkietėjimas, taip pat kai prisiryjame daug oro, jei valgydami kalbame. Tačiau kartais ši problema gali užsitęsti ir nurodyti rimtą ilgalaikę problemą, pavyzdžiui, celiakiją, maisto netoleravimą ar dirglios žarnos sindromą.

Pilvo pūtimas yra rimtas ženklas, parodantis, kad virškinimo sistema išsibalansavo. Mitybos ekspertė Claire Barnes sako, kad egzistuoja daugybė priežasčių, kodėl gali pūsti pilvą, ir daugybė būdų, kaip kovoti su šia nemalonia problema.

Portalui „Daily Mail Online“ ji papasakojo apie septynių dienų planą, kuris padeda įveikti išsipūtusio pilvo problemą.

Pirma diena: pradėkite rašyti mitybos dienoraštį

Norint įveikti užsitęsusį pilvo pūtimą, visų pirma reikia pradėti stebėti, kokių produktų suvalgius atsiranda šie nemalonūs simptomai, pataria C. Barnes.

„Kai mes netoleruojame kažkokio maisto, mūsų organizme ima gamintis antikūniai šiam konkrečiam produktui, o kai ir vėl suvalgome tą konkretų produktą, antikūniai sukelia tokius simptomus, kaip pilvo pūtimas ir diegliai“, – sako ji.

„Jei ir toliau valgome maistą, kurio mūsų organizmas netoleruoja, žarnyne gali atsirasti uždegimo židinių, o tai savo ruožtu gali sukelti viduriavimą ar vidurių užkietėjimą.“

C. Barnes paaiškino, kad kitaip nei alergijų atveju, kai simptomai pasireiškia akimirksniu, maisto netoleravimo simptomai dažnai gali pasireikšti po kelių valandų ar net dienų. Ji pridūrė, kad dažniausiai organizmas netoleruoja pieno produktų, kviečių, mielių, alkoholio ir kiaušinių.

Antra diena: ar jūsų virškinimas normalus?

Su amžiumi mūsų organizme mažėja skrandžio rūgšties ir virškinimo enzimų, tad organizmui vis sunkiau skaidyti maistą ir jį įsisavinti.

C. Barnes paaiškino: „Paprastas ir greitas būdas patikrinti, ar sumažėjo skrandžio enzimų – apžiūrėkite savo išmatas. Jei jose pastebite nesuvirškinto maisto gabaliukų, tai akivaizdus požymis, kad organizme maistas nelabai gerai skaidomas.“

„Nesuskaidyto maisto gabalėliai pradeda rūgti virškinimo trakte, todėl kaupiasi dujos ir ima pūsti pilvą.“

C. Barnes pataria prieš valgant kartumo turintį maistą, pavyzdžiui žalialapes daržoves, išgerti nedidelę stiklinę vandens su valgomuoju šaukštu nefiltruoto organinio obuolių acto.

Ji pridūrė: „Ananasuose ir manguose taip pat yra enzimų, kurie padeda skaidyti maistą, todėl dėkite šių vaisių į salotas ir tirštuosius kokteilius. Arba vartokite maisto papildus su probiotikais.“

Trečia diena: išmokite atsipalaiduoti

Svarbiausias dalykas, kuris padės įveikti pilvo pūtimą – išmokti prieš valgį atsipalaiduoti, o valgio metu nesiblaškyti.

C. Barnes sako: „Kai jaučiame stresą, mūsų organizmas nebesusitelkia į virškinimą, o tai reiškia, kad maistas nėra tinkamai suskaidomas ir suvirškinamas.“ Ji pataria įprasti prieš valgį 10 kartų giliai įkvėpti pro nosį ir iškvėpti pro burną.

„Atsisėskite tiesiai, patogiai, idealiausia – prie lango, kad galėtumėte žiūrėti į tolį, – pataria mitybos ekspertė. – Valgydami neskubėkite, kruopščiai sukramtykite maistą, nes kai kramtome, burnoje gaminasi seilės, o jose yra maistą skaidančių enzimų, be to, smegenims nusiunčiamas signalas gaminti skrandžio rūgštį, kad galima būtų skaidyti maistą.“

Ketvirta diena: kuo daugiau gerųjų bakterijų

Kitas žingsnis pakeliui link gyvenimo, kurio neapsunkina išsipūtusio pilvo problema, – išmokti, kaip didinti gerųjų bakterijų kiekį žarnyne. Labai svarbu valgyti kuo daugiau fermentuoto maisto, pavyzdžiui, raugintų kopūstų, varškės ir jogurto arba kasdien vartoti kelių kultūrų probiotikus.

C. Barnes paaiškino: „Kai kurios gerųjų bakterijų kultūros gamina enzimus, tokius kaip laktazė, kuri padeda mūsų organizmui virškinti piene esančią laktozę.“

„Žmogaus organizmas nevirškina tirpios ląstelienos, bet ja minta mūsų žarnyne gyvenančios gerosios bakterijos. Gerosios bakterijos sukelia ląstelienos rūgimą ir paverčia ją trumpos grandinės riebalų rūgštimis, kurias organizmas gali įsisavinti. Šios riebalų rūgštys naudingos organizmui, nes apsaugo virškinimo traktą, o tai padeda išvengti maisto netoleravimo.“

„Manoma, kad sutrikus žarnyno bakterijų pusiausvyrai atsiranda daugiau patogeninių bakterijų, jos žarnyne paskatina neįsisavinto maisto rūgimą, todėl organizme ir išsiskiria daugiau dujų.“

„Tad atkūrus žarnyno floros pusiausvyrą, sumažės dujų, mažiau pūs pilvą.“

Penkta diena: kuo mažiau perdirbto maisto

Perdirbtas maistas ir apdoroti angliavandeniai, pavyzdžiui, balta duona, kepiniai ir makaronai, gali labai sutrikdyti virškinimo sistemą. Skirtingų rūšių bakterijos mėgsta skirtingą maistą. Gerosios bakterijos minta iš grūdų, daržovių ir vaisių gaunama ląsteliena, o patogeninės bakterijos maitinasi praktiškai viskuo, sako C. Barnes.

„Jei valgysime daug apdoroto ir saldaus maisto, organizme daugės patogeninių bakterijų ir mažės gerųjų“, – sako ji.

„O jei pereisime prie Viduržemio jūros regiono įkvėptos mitybos – tai yra, kasdien suvalgysime bent penkias skirtingų spalvų daržoves ir du vaisius, ir valgysime daugiau riebios žuvies, tokios kaip skumbrė ir lašiša, gausime daug organizmui būtinų maistinių medžiagų, be to, sumažės uždegimas.“

Šešta diena: kaip pagerinti medžiagų apykaitą

Dar vienas labai svarbus dalykas, norint atsikratyti pilvo pūtimo – sureguliuoti tuštinimąsi, valgant daugiau tirpios ląstelienos. Tirpi ląsteliena iš grūdų, pavyzdžiui balkšvojo gysločio sėklų luobelių arba išmirkytų linų sėmenų, žarnyne pavirsta skysta gelinės konsistencijos medžiaga, kuri skatina žarnų susitraukimą ir padeda pašalinti toksinų ir hormonų perteklių iš organizmo, paaiškino C. Barnes.

„Ne tik valgykite daug ląstelienos turinčius produktus, bet ir nepamiškite per dieną išgerti du litrus vandens – taip ląsteliena lengviau taps gelinės konsistencijos ir padės maistui judėti virškinimo traktu“, – sako mitybos ekspertė.

„Daugiausiai vandens gerkite prieš maistą ir tarp valgių, nes geriant daug vandens valgio metu ar iškart po valgio, atskiedžiamos skrandžio sultis.“

Septinta diena: išmokite atsipalaidavimo pratimų

Tokia veikla, kaip joga, pilatesas, meditacija ir įsisąmoninimas, padeda atpalaiduoti kūną ir nervų sistemą, o tai savo ruožtu padeda gerinti virškinimą. Nuo pilvo pūtimo ypač padeda pilvo srities tempimo ir sukimo pratimai, sako C. Barnes.

„Jausitės jaukiau, jei visų pirma šiuos judesius išbandysite namuose, – pridūrė ji. – Jei pradėsite lankyti užsiėmimus, tai labiau padės ilgalaikėje perspektyvoje, be to, galėsite individualiai pasikonsultuoti dėl savo specifinės problemos.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)