Cukraus „blogybės“

Saldumynai ne tik prisideda prie staigaus kilogramų augimo, tingumo jausmo, bet kartu gali sukelti ir rimtesnių sveikatos problemų. Didelis cukraus kiekis kraujyje sukelia lėtinį diabetą, nutukimą, kuris prisideda prie žmogaus organizmo silpnėjimo: paveikiama širdis, inkstai, anksčiau atsiranda raukšlės.

Organizmas nori tonizuotis

Nors saldumynai nėra sveikiausias maistas, visgi mažas jų kiekis galimas. „Svarbu suprasti, ar užkandžiaudami saldumynais, mes valgome juos dėl malonumo ar fiziologinio poreikio“, – sako sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė.

Norint nustoti nesaikingai valgyti saldumynus, pirmas žingsnis – rasti jų poreikio priežastis. „Kūnas reikalauja cukraus, kai trūksta miego, netinkamai subalansuota mityba (per ilgi tarpai tarp valgymų, nepilnaverčiai užkandžiai). Tokiomis sąlygomis organizmas nori tonizuotis kava, saldumynais. Todėl rekomenduoju rasti priežastis, kurios skatina valgyti saldumynus, ir jas spręsti“, – sako specialistė.

Kiti užkandžiai

Organizmas yra pripratęs prie tam tikro cukraus kiekio kraujyje. Todėl patartina saldumynus pakeisti kitais kur kas sveikesniais užkandžiais: šviežiais arba džiovintais vaisiais (tačiau jų kiekį patartina riboti), varške, becukre guma, sūriu, natūraliu jogurtu, šviežiomis uogos ir pan.

Verta prisiminti ir tai, jog cukrus slypi ne vien saldumynuose. Jo galima rasti ir alkoholiniuose bei gaiviuosiuose gėrimuose. Tiesa, dažnas cukraus negaili ir arbatoje, kavoje. Pasak mitybos specialistės, cukrų yra ir pervirtuose grūduose, daržovėse, duonoje ar sultyse.

Jūsų tikslas

Žmonės dažniausiai atsisako saldumynų, nes nori numesti svorio. Kilogramai užauga kur kas greičiau, nei nukrenta. Todėl tik pradėjus keisti mitybos įpročius, nereikia tikėtis, jog svoris sumažės: tam reikia laiko, būkite kantrūs.

Motyvuokite save tuo, jog tampate gyvybingesni, aktyvesni, darbingesni, lengviau susikaupiate. Jūsų tikslas turėtų būti ne ideali figūra, o geresnė savijauta tiek dabar, tiek vėliau.

Saldumynai per šventes

Gimtadieniai, Kalėdos, Velykos – šventės, kai ant stalo gausu saldžių patiekalų. Mažas pyrago gabaliukas, saldainis ar šokolado plytelė visgi vilioja. Be abejo, galite sau leisti pasmaližiauti. Anot mitybos ekspertės, atsisakius saldumynų, galima kartais pasilepinti šiuo malonumu. Nuo nedaug cukraus niekas dar nesusirgo ir nenumirė: svarbiausias yra saldumynų kiekis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)