Išsiaiškinti, koks tikrasis jų poveikis, DELFI padėjo KILO.LT mitybos specialistė Eglė Šinkevičiūtė. Ji teigia, kad vaisiai, pagardinantys žaliuosius kokteilius neretai juos padaro paprasčiausiai vaisiniais, kuriuose gausu cukraus, o tai suteikia daugiau žalos, nei naudos.

Koks jūsų požiūris į vakarietišką madą plakti žaliuosius kokteilius?

Žalieji kokteiliai yra lapinių augalų, daržovių ir saldžiųjų vaisių mišinys, o visa tai — angliavandeniai, kurie savo sudėtyje turi nemažai cukraus. Vaisiai čia dedami tam, kad suteiktų geresnį žaliojo kokteilio skonį, tačiau neretai plakdami žaliuosius kokteilius į sudėtį dedame ne pusę banano, o visą, ir dar pridedame obuolį, dar kokį apelsiną, tad galiausiai toks kokteilis tampa nebe žaliasis, o paprasčiausiai vaisinis.

Vaisiai savo sudėtyje turi daug cukraus. Bet kuriuo paros metu išgėrus tokį kokteilį gliukozės kiekis kraujyje staigiai šokteli į viršų. Nereikia būti specialistui, kad suprastum, jog tokie staigūs kraujo rodiklių šokinėjimai dėl cukrumi praturtintos mitybos yra žalingi sveikatai, o taip pat ir figūrai.

Tačiau geriant tikruosius žaliuosius kokteilius, kuriuos turėtų sudaryti daržovės, salotų lapai ir sėklos, išvengtume žalos sveikatai, o gautas didžiulis skaidulų kiekis būtų puiki prevencinė priemonė nuo, pavyzdžiui, vidurių užkietėjimo.

Kokių dar privalumų turi žalieji kokteiliai?

Pagrindinis privalumas, geriant žaliuosius kokteilius, yra tai, kad padidinamas žalių lapinių daržovių suvartojimas ir su maistu gaunamų mikroelementų — kalcio, magnio, fosforo — kiekis. Šios medžiagos gerina kaulų struktūrą, juos stiprina.

Tačiau nereiktų pamiršti, kad kuo daugiau prie gryno produkto prisiliečiama, tuo labiau jis nuvertėja ir, pavyzdžiui, trinto špinato maistinė vertė jau nebus tokia gera, kokią gautume jį valgydami nesutrintą.

Gal galėtumėte pasidalinti tinkamo žaliojo kokteilio receptu?

Susiplakti puikų žaliąjį kokteilį labai paprasta, tam tereikia tik fantazijos, šiek tiek sumanumo ir trintuvo.

Pavyzdinis žaliojo kokteilio receptas galėtų būti toks:

100 g. agurko,
100 g. brokolių,
100 g. špinatų,
100 g. saulėgrąžų daigų.

O pagardinimui tinka šlakelis natūraliai spaustų laimo sulčių. Visus ingredientus tereikia suplakti trintuvu, galima atskiesti vandeniu. Į sveikatą!