Šiandien su „Goodlife” akademijos vadovu bei asmeniniu treneriu Donatu Klimašausku aiškinamės, kaip kūno funkcionalumą veikia sumažėjęs klubų paslankumas.

Ar yra matas ar būdas klubų mobilumui pamatuoti? Kas signalizuoja apie problemas klubuose?

Yra ne vienas būdas nustatyti, klubų mobilumo laipsniui, vienas iš jų – matuoti klubų lenkimo kampą. Vyrų ir moterų šis rodmuo skirtingas. Optimalus vyrų klubų lenkimo kampas svyruoja tarp 4 ir 7 laipsnių, o moterų – tarp 7 ir 10. Moterų klubų lenkimo kampas didesnis ir tai susiję su kūno prisitaikymu nėštumui bei gimdymui.

Klubų lenkimo kampas labai glaudžiai susijęs su juosmeniniu linkiu, lordoze arba taip vadinama plokščia nugara. Kuo klubų lenkimo kampas didesnis, tuo didesnis ir linkis juosmeninėje dalyje. O padidėjusi lordozė yra viena dažniausių varginančio nugaros skausmo priežastimi. Tarpslanksteliniai diskai stumiami viena kryptimi, o tai sukelia skausmą. Tad būtent skausmas yra vienas iš signalų, pranešančių apie problemas klubų srityje.

Tokį linkį dar labiau provokuoja neaktyvus gyvenimo būdas, ypač jei jis leidžiamas ilgai sėdint. Kūnas prisitaiko, judesių apmplitudė tampa ribota, tad klubų paslankumas taip pat sumažėja.

Ką daryti? Kaip atstatyti klubų mobilumą?

Pats paprasčiausias ir veiksmingiausias receptas – judėjimas. Taip pat naujų judesių mokymasis.

O jei kalbėtume apie konkrečius judesius, norėčiau rekomenduoti gana veiksmingą pratimą „miegantiems” klubams pažadinti. Tai įstrižinis tempimas. Šis judesys gana greitai grąžina klubams laisvumą, paslankumą.

Dar vienas „vaistas” gydantis sustabarėjusius klubus – tupėjimas
Donatas Klimašauskas, tempimo pratimai

Karts nuo karto sėdėjimą ant kėdės ar sofos rekomenduoju pakeisti į elementarų tupėjimą. Ši pozicija neleis klubams užmigti. Tai taip pat puikus tempimo pratimas – tik svarbu tupėti teisingoje pozicijoje. Jūsų kulnai turi būti prispausti prie žemės, nepasvirkite į priekį tegul klubai laisvai tįsta žemyn. Pradžioje tupėkite tiek, kiek galite, t.y., kol jaučiatės patogiai. Palaipsniui ilginkite tupėjimo trukmę. Būtų idealu jei per visą dieną pavyktų „surinkti” 30 minučių tupėjimo. Žinoma, vienu kartu tiek pratupėti nepavyks, tad „tupėjimo pertraukėlės” turėtų tapti reguliarios.

Paverskite šiuos tempimo pratimus kasdieniu įpročiu ir netrukus pajausite teigiamus rezultatus.