Lašiša

Jei norite padidinti suvartojamų baltymų kiekį, lašiša ir kitos riebios žuvys (tunas ar skumbrė) tiks kuo puikiausiai. Šiose žuvyse gausu omega-3 riebalų rūgščių, pasižyminčių uždegimą visame organizme, įskaitant ir sąnarius mažinančiomis savybėmis, rašo lifehack.org.

Citrusiniai vaisiai

Jei sąnarių būklė jums tikrai rūpi, valgykite citrusinių vaisių: apelsinų, greipfrutų, paprastų ir žaliųjų citrinų. Šiuose vaisiuose gausu vitamino C, kuris ne tik pasižymi uždegimą malšinančiomis savybėmis, bet ir naudojamas kolageno gamybai. Kolagenas – tai junginys, kurį žmogaus organizmas naudoja sąnarių audiniui gaminti ir jų apsaugai užtikrinti. Taigi vartodami daug vitamino C sudėtyje turinčių produktų pasirūpinsite sąnariais ir juos apsaugosite.

Graikiniai riešutai

Galbūt norėtumėte išnaudoti omega-3 riebalų rūgščių teigiamą poveikį, tačiau nenorite valgyti mėsos ir žuvies? Valgykite graikinių riešutų. Tai puikus pasirinkimas vegetarams ir veganams, nes juose ne tik gausu sąnarių uždegimą slopinančių riebalų rūgščių, bet dar graikiniai riešutai – tai ir puikus augalinių baltymų šaltinis.

Agurkai

Nors daugeliui agurkai gali pasirodyti ganėtinai paprastas produktas, vis dėlto jų sudėtyje gausu skaidulų ir vandens, vitaminų ir mineralų, o svarbiausias yra agurkuose esantis sąnarių būklę gerinantis silicis.

Patiekalai su kariu

Tailandiečių, indų virtuvėse ir kitose pietrytinėse Azijos teritorijose jau daugiau nei tūkstantį metų kariu gardinami įvairūs daržovių, skirtingų mėsos rūšių ir netgi tropinių vaisių, pavyzdžiui, mangų patiekalai.

Kariu gardinti patiekalai kuo puikiausiai tiks sąnarių sveikata besirūpinančių asmenų mitybai papildyti, nes tokiame maiste gausu ciberžolių – Indijoje augančio auksinės spalvos prieskonio, kuriame esanti veiklioji medžiaga kurkuminas pasižymi priešuždegiminiu poveikiu, mažina artrito kamuojamų sąnarių sustingimą, skausmą ir tinimą.

Indiška prieskonių arbata „Chai“

Ši arbata – tai tradicinis gėrimas Indijoje, kuris dėl itin malonaus skonio sparčiai populiarėja ir Vakaruose. Kaip gi indiška prieskonių arbata padės pasirūpinti sąnariais? Šiame gėrime daug imbiero – augalo, turinčio botatinių sąsajų su ciberžole, todėl jam būdingos tos pačios priešuždegiminės savybės. Imbieruose gausu gingerolio, kuris taip pat pasižymi uždegimus sąnariuose slopinančiomis, jų lankstumą ir mobilumą didinančiomis savybėmis.

Taigi jei norite, kad jūsų sąnariai būtų lankstūs ir tvirti ne tik jaunystėje, bet ir antroje gyvenimo pusėje, papildykite savo racioną šiais produktais. Kurkumino, silicio ir vitamino C savo sudėtyje turintys produktai pagerins sąnarių būklę nepriklausomai nuo jūsų amžiaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)