„Žmonės labai dažnai imasi drastiškų priemonių – pradeda badauti ir labai daug sportuoti, bet tam mes iš kažkur turime gauti energijos. Per daug intensyvios treniruotės labai apkrauna sąnarius, atsiranda didesnė traumų tikimybė, organizmas pradedamas alinti“, – tikina Antanas Sakalauskas, sveikatingumo klubo „Impuls“ sporto dalies vadovas.

Tokius žmones, kurie nori vos per kelis mėnesius pasiekti labai gerų rezultatų, A. Sakalauskas vadina Naivuoliais. Jis taip pat išskiria dar tris sportuojančiųjų tipus: Pažadukus, Sezoninius sportuotojus ir Veteranus. Kuriems iš jų priklausote jūs?

Naivuoliai. A. Sakalausko, šiai kategorijai priskiriami žmonės sportuoti pradeda tada, kai pasirodo pirmieji saulės spinduliai – kovo pabaigoje ar balandžio mėn. Tuo metu jie nusprendžia pradėti ruoštis paplūdimio sezonui.

„Iš tikrųjų per kelis mėnesius yra labai sunku tai padaryti, bet jie naiviai tiki, kad jiems pavyks. Mūsų treneriai dažnai sako: mes galime pažadėti, kad jau kitam vasaros sezonui jūs tikrai pasiruošite, bet tik ne šiam. Nes tam reikėtų labai drastiškų priemonių“, – teigia A. Sakalauskas ir priduria, kad vien sportuti neužtenka – reikia pradėti tinkamai maitintis.

Kalbėdamas apie šio sportuotojų tipo silpnybes, jis tikina, kad šios kategorijos žmonės daro labai didelę žalą savo organizmui, kai pradeda laikytis dietos ir imasi labai intensyvaus sportavimo. Anot jo, imdamiesi kritinių veiksmų, tokie žmonės savo kūną pradeda kankinti – dėl to atsiranda įvairios ligos ir negalavimai.

„Pavyzdžiui, jei žmogus nori staiga užsiauginti raumenų masę, jis ima kilnoti labai didelius svorius. Taip per daug apkraunami sąnariai ir nedirba būtent tas raumuo, kurį norima treniruoti. Žmogui atsiranda labai didelė rizika susižeisti“, – sako A. Sakalauskas.

Pažadukai. Šiai sportuojančiųjų kategorijai priskiriami žmonės, kurie nuo Naujųjų metų (ar nuo kito užsibrėžto termino) pasižada sau mesti rūkyti, pradėti sveikai maitintis ar sportuoti.

„Tačiau tik nedidelis procentas pažadukų tęsia savo veiklas. Dažniausiai po kelių mėnesių jie viską meta“, – teigia sveikatingumo klubo atstovas.

A. Sakalauskas sako, kad pagrindinė šių žmonių silpnybė yra tai, kad jie taip ir nepasiekia savo norimų rezultatų.

„Jei tie žmonės niekada nėra sportavę, jie nemoka sau nusistatyti tinkamų tikslų. Jie ateina į sporto klubą ir sako: man reikia atsikratyti 5 kg. Bet ar jam tikrai to reikia? Pradėję sportuoti, tokie žmonės nekeičia savo mitybos, nors ji daro labai didelę įtaką visam procesui. Pažadukai nežino, kaip teisingai siekti savo tikslo, nemato rezultato, todėl ilgainiui viską meta“, – pastebi A. Sakalauskas.

Sezoniniai sportuotojai. Yra dalis žmonių, kurie sportuoja tik tam tikro sezono metu, pavyzdžiui, nuo rugsėjo 1 d. iki birželio mėn. Vasarą jie skiria atostogoms, tačiau nuo rudens pradžios jie vėl sugrįžta į sporto sales.

„Kadangi Lietuvoje vasara trumpa, tokie sportuotojai nori ja pasidžiaugti. Be to, atsiranda galimybė aktyviai leisti laiką lauke: galima bėgioti, žaisti tinklinį, važinėti dviračiu ir pan.“, – teigia A. Sakalauskas.

Tačiau rudenį grįžę į sporto salę, tokie žmonės daro vieną labai didelę klaidą – jie bando išlaikyti tokį fizinį krūvį, koks buvo birželį.

„Blogai yra tai, kad jie nebando „įsivažiuoti“ palaipsniui. Tada atsiranda didesnė traumų tikimybė, galima save sužaloti, ima labiau skaudėti raumenis. Gali netgi iš viso dingti motyvacija, nes tokie sportuotojai neapšildo raumenų, nepadaro tempimo pratimų ir persistengia sportuodami“, – tikina sveikatingumo klubo atstovas.

Veteranai. Tai tokie žmonės, kurie sportuoja visus metus ir yra visiškai atsidavę sportui – tai yra jų hobis ir gyvenimo dalis. Dažniausiai, anot A. Sakalausko, šie sportuotojai būna sveiko gyvenimo būdo propaguotojai. Jie visada kryptingai siekia savo tikslo.

„Daugelis galvoja, kad veteranams nereikia jokios pagalbos. Kartais būna, kad jie, nors ir daug sportuoja, tačiau nebeprogresuoja. Raumuo pripranta prie krūvio, ir, jei metodika nekeičiama, jis nebetobulėja. Tokiu atveju labai gerai, jei įsikiša treneris, kuris pasiūlo naują metodiką ir paskatina progresą“, – teigia A. Sakalauskas.

Kaip paskatinti visų tipų sportuojančius žmones? Sveikatingumo klubo „Impuls“ sporto dalies vadovas A. Sakalauskas rekomenduoja sportuoti kartu su treneriu – jis gali ne tik motyvuoti, bet ir racionaliai įvertinti sportuojančio žmogaus kūno masės sudėtį, kūno masės indeksą ir išsiaiškinti kliento poreikius.

„Kartais net pats klientas nežino, ko jam iš tikrųjų reikia. O treneris gali parodyti kelią, kaip siekti savo tikslų ir kada galima jau tikėtis rezultato. Jis parodys, kaip teisingai sportuoti, nuolatos stebės ir fiksuos progresą“, – sako A. Sakalauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)