Tačiau kokią naudą bei žalą šis gėrimas suteikia organizmui? Apie tai kalbame su kilo.lt mitybos konsultante Greta Bučnyte.

Kava negali pakeisti vandens

Visi, kurie nors kiek domisi sveika gyvensena, yra girdėję, kad gerti pakankamai skysčių yra būtina. Pasak G. Bučnytės, kava, kaip ir saldinta arbata, į per dieną rekomenduojamą suvartoti skysčių kiekį neįskaičiuojama, nes šie gėrimai turi kalorijų, kurių virškinimui organizmas sunaudoja energijos.

Taip pat specialistė pataria geriant kavą padidinti suvartojamo vandens kiekį santykiu 1:1.

Neviršykite rekomenduojamos kofeino normos

Viršijus rekomenduojamą normą, kava kenkia organizmui. „Medikų teigimu, per dieną suaugęs žmogus gali suvartoti iki 300 mg kofeino, t. y. apie 2-3 puodelius kavos, ir tai priklauso nuo organizmo reakcijos bei pajėgumo.

Vieni kavą gali gerti tarsi vandenį, o kitiems viršijus normą atsiranda galvos svaigimas bei skausmai, skrandžio rūgštingumo padidėjimas, nemalonus pojūtis širdies plote ir kiti simptomai“, – teigia G. Bučnytė.

Cukrų keiskite natūraliais priedais

Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, rekomenduojama maksimali cukraus paros dozė suaugusiam žmogui yra 25 gramai. Tai maždaug 5 arbatiniai šaukšteliai.

„Atrodo, kad tiek cukraus suvartoti negalime per dieną, bet, pažiūrėję į etiketes, visur matome nurodytą gan nemažą cukraus kiekį. O tai skatina nutukimą, širdies ir kraujagyslių ligas, II tipo cukrinio diabeto vystymąsi.

Tad daug geriau kavą paskaninti būtų natūraliais priedais, kaip kardamonas ar cinamonas, o balindami kavą rinkitės liesą 1 proc. riebumo pieną“, – pataria mitybos konsultantė.

Rinkitės žaliają arbatą

Reikia nepamiršti, kad kava turi ne tik teigiamą, bet ir neigiamą poveikį mūsų organizmui. Dėl kofeino jaučiamas jėgų atsiradimas, nuotaikos pakilimas. Žalioje arbatoje esantis taurinas atlieka tokias pat funkcijas kaip ir kofeinas, tad specialistė pataria žmonėms, kurie per dieną išgeria didesnį kavos kiekį nei yra rekomenduojama, rinktis žaliąją arbatą.

Joje esančio taurino poveikis veikia ilgiau, todėl žvalesni ir energingesni būsite ilgesnį laiką. Geriant arbatą be cukraus, ji bus įskaičiuojama į per dieną suvartojamų skysčių kiekį, kurie yra labai svarbūs mūsų organizmo veiklai.

Kada gerti kavą?

Esame įpratę rytą pradėti su kavos puodeliu ir dažnas dar nepusryčiavęs išgeria kavos ir tik tuomet valgo pusryčius. Specialistė pataria, kad pirma reikia papusryčiauti. Pusryčius rekomenduojama valgyti ne vėliau kaip praėjus 30 min. nuo pabudimo, nes tuomet organizmas geriausiai įsisavina maistines medžiagas. Tada, praėjus pusvalandžiui po valgio, jau galima gerti kavą ar bet kokius kitus skysčius.

Valgio metu nerekomenduojama gerti skysčių, nes taip yra sutrikdomas virškinimas. Išimtis yra senyvo amžiaus žmonėms, kuriems yra sutrikusi seilių gamyba ir jų gaminasi per mažai.

Kavos negalima gerti tuščiu skrandžiu, nes ji yra rūgšti ir taip gali sudirginti skrandį bei padidinti rūgštingumą. Negerkite jos ir prieš miegą.

Daugelis teigia, kad kavoje esantis kofeinas netrikdo jų miego kokybei, tačiau yra atlikti nauji moksliniai tyrimai, kurie nustatė, kad kofeinas yra labai susijęs su miegu ir nerekomenduojama kavos gerti po 17 valandos.

Teigiamas kavos poveikis:

1. Didina darbo efektyvumą. Kava mažina mieguistumą, leidžia lengviau susikaupti bei teikia žvalumo.
2. Apsaugo nuo kepenų cirozės, mažina tikimybę susirgti Parkinsono liga, II tipo cukriniu diabetu, Alzhaimeriu, taip pat mažina akmenų susidarymo tulžyje bei inkstuose riziką.
3. Kavoje esantys antioksidantai slopina kenksmingų medžiagų poveikį ir sumažina širdies ligų atsiradimo riziką bei mažą kraujo spaudimą turintiems žmonėms jį pakelia.

Neigiamas kavos poveikis:

1. Geriant kavą iš organizmo yra pašalinamas kalcis, tad vyresnio amžiaus moterims (dėl menopauzės) reiktų neviršyti rekomenduojamo per dieną suvartoti kavos kiekio.
2. Kava organizme sutraukia geležį, tad nerekomenduojama viršyti normos sergantiems anemija (mažakraujyste).
3. Geriant nefiltruotą kavą, tirščiai yra linkę didinti cholesterolio kiekį organizme.
4. Kava didina kraujo spaudimą, tad, viršijant rekomenduojamą kiekį, gali lemti širdies bei kraujagyslių ligų vystymąsi.
5. Ji veikia kaip diuretikas, šalina iš organizmo skysčius, todėl išgėrus puodelį kavos rekomenduojama išgerti ir stiklinę vandens.