Būtent šis klausimas ir bus mūsų pokalbio objektu. Kaip sveikai ir, svarbiausia, skaniai gardinti žaliąjį maistą teiraujamės „Goodlife” mitybos specialisto Artūro Sujetos.

- Ar būtina iš vis kuo nors gardinti šviežių daržovių bei žalumynų salotas?

- Žalumynuose bei šviežiose daržovėse apstu vitaminų, o kaip žinia, dalis vitaminų yra tirpūs riebaluose ir jie taip vadinami ne be pagrindo. Įvairių tyrimų duomenimis būtent vartojant riebiąsias rūgštis (aliejus) tokie riebaluose tirpūs vitaminai geriau ir lengviau įsisavinami mūsų organizmo.

- O ar tinka salotų pagardui grietinė ir jogurtas? Ar yra tiesos teiginyje, kad pieno produktai trukdo organizmui pasisavinti geležį?

- Tokiu atveju, špinatus valgydami su grietine galime nepasisavinti taip geidžiamos geležies. Geležies iš tokių salotų tikrai gausime, tačiau tikėtina mažiau. Pieno produktai gali turėti įtakos geležies kokybei – sudaryti netirpius junginius, kurie organizme nesirezorbuoja. O štai tikrai vertėtų paminėti, kad daržovės ir mėsa – puikus duetas, nes geležies pasisavinimas vartojant juos abu vienu metu gali pagerėti net iki trijų kartų.

- Klasika – salotos, šlakelis citrinos sulčių ir aliejus... Gal neatsitiktinai ši paprasta kombinacija kol kas be konkurencijos?

- Citrusai suteikia puikaus skonio salotoms, aliejus pagerina salotų tekstūrą. Kartu tai ir puiki terpė naudingų medžiagų pasisavinimui. Ta pati geležis kartu su vitaminu C pasisavinama bene geriausiai. Beje, citrina nėra produktas, turintis daugiausiai vitamino C – petražolėse jo kur kas daugiau... O su aliejumi gauname itin svarbių riebalų rūgščių.

- O ką pasakytumėte vengiantiems savo meniu riebalų? Aliejus juk grynas riebalas...

- Riebalai mitybos grandinėje atlieka labai svarbų vaidmenį, tad visiškai jų atsisakyti nevalia. Ypač svarbu su maistu gauti mononesočiųjų, polinesočiųjų riebalų rūgščių. O būtent aliejai iš jų ir sudaryti, juose gausu tokių riebiųjų rūgščių kaip Omega-3 ir Omega-6, kurios svarbios smegenų membranų funkcijoms ir smegenų aktyvumui, normaliam odos funkcionavimui, organizmo atsparumui, kraujo klampumui, kraujospūdžiui.

Visa eilė tyrimų patvirtino, kad augalinės kilmės aliejų vartojimas teigiamai veikia mūsų širdies sveikatą. Tad nors ir nesate riebalų fanas, savo dietos plane turėtumėte nepamiršti vieno šaukštelio tyro ir natūralaus aliejaus be genetinių priedų.

- Kai kalba pasisuka apie aliejų, visų akys krypsta į alyvuogių aliejų? Tačiau jis nepigus, tad ar yra kitų sveikų, alternatyvų?

- Vertinant kainos ir kokybės santykį dažnai pamirštamas rapsų aliejus. Jis nieko nenusileidžia alyvuogių aliejui ir yra naudingesnis nei saulėgrąžų. O 2014 metų JAV diabeto asociacijos turimais tyrimų duomenimis, rapsų aliejus padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje II tipo diabetu sergantiems žmonėms, vartojantiems žemo glikeminio indekso maistą.

Be abejo, kaip ir kasdieniame maisto racione, taip pat ir aliejaus pasirinkime turėtų nestigti įvairovės. Rinkitės įvairius aliejus, šiandien jų pasiūla leidžia išvengti monotonijos ir kaskart salotas gardinti vis kitaip.

- O kaip vertinti įvairių aliejų mišinius?

- Puiku, jei viename aliejaus buteliuke pavyksta sujungti vertingąsias medžiagas ir kartu pagerinti skonines savybes, pasiūlyti vartotojams įdomesnių skonio kombinacijų. Tokiu atveju, tikėtina, kad aliejų pamėgs ir tie, kuriems nepriimtini beskoniai rafinuoti ar aitraus skonio nerafinuoti aliejai.

Puikus sveiko ir gardaus aliejų derinimo pavyzdys – rapsų ir šaltalankų uogų minkštimo aliejaus duetas. Rapsų aliejus neutralaus skonio, savo maistinėmis savybėmis nenusileidžia alyvuogių aliejui, o pirmojo spaudimo nerafinuotas šaltalankių aliejus jam suteikia ne tik nuostabią švelniai oranžinę spalvą, bet ir gaivaus, vaisiško skonio. Ir, žinoma, dar labiau praturtina rapsų aliejaus vertingąsias savybes.

Šaltalankio uogos lietuviams tikrai pažįstamos, tik šiek tiek primirštos, o be reikalo. Šiuose mažuose kaulavaisiuose slypinčius vitaminus ir jų naudą būtų galima vardinti ilgai. Tačiau ne mažiau įspūdingos ir šaltalankių aliejaus savybės. Jame gausu vitaminų E ir A, folio ir askorbino rūgšties, flavonoidų, karotinidų, takoferolų, fitosterolų, fosfolipidų, kumarinų ir mikroelementų, tarp jų geležies, mangano, boro, aliuminio, silicio, titano ir magnio.

Grynas šaltalankių aliejus maistui nenaudojamas dėl pernelyg aštraus skonio ir per didelės aktyviųjų medžiagų koncentracijos, taip pat jis gali padidinti skrandžio rūgštingumą, tad rapsų aliejumi jis praskiestas ne veltui. Tad štai prieš jus tyras ir sveikas salotų pagardas.