Kaip pakeisti bei išlaikyti norimą kūno dalių balansą teiraujamės „Goodlife” sporto klubo asmeninio trenerio bei akademijos vadovo Donato Klimašausko.

Įtaką galime daryti visiems išvardintiems kūno komponentams, netgi kaulams – jų tankiui, o su amžiumi jis tampa itin svarbus. „Tyrimai rodo, kad žmonės, kurie reguliariai užsiima fizine veikla ir treniruočių metu dirba įveikdami išorinį pasipriešinimą, t.y. dirba su svarmenimis, papildomais svoriais, teigiamai įtakoja savo kaulų tankio rodiklius.” – teigia Donatas Klimašauskas.

Tokiu būdu, veikiami apkrovos kaulai, kaip ir bet koks kitas audinys, pavyzdžiui, raumenys, prisitaiko ir tampa stipresni. Puiki to iliustracija – raumens hipertrofijos teorija.

„Treniruočių metu raumuo patiria mikro traumas, t.y. raumenyje atsiranda mikro įtrūkimai, į šiuos griovelius patenka kraujas su įvairiomis mineralinėmis medžiagomis, vitaminais, juos užpildo, pamaitina audinius ir jie tampa stipresni, atsparesni dirgikliams. ” – pateikia pavyzdį treneris.

Ar tai reiškia, kad net perkopus tam tikrą amžių nevertėtų vengti sporto su papildomais svoriais? „Būtent, – antrina Donatas, – to tikrai nevertėtų pamiršti. Nėra amžiaus cenzo jėgos treniruotėms. Tik svarbu mokėti judesių abėcėlę, kad visa tai duotų naudos”.

Tyrimai rodo, kad jungiamojo audinio išlaikymui, stiprinimui vyresnio amžiaus žmonėms rekomenduojama į savo judesių meniu įtraukti net ir pleometrinių judesių, pavyzdžiui, šuoliukų ar kitų, dideliu greičiu pasižyminčių judesių. Anot Donato, iš pirmo žvilgsnio tai lyg ir prieštarauja klasikiniams kūno rengybos standartams, nes pleometriniai judesiai duoda daug apkrovos ne tik jungiamiesiems audiniams, bet ir sąnariams.

Tačiau naujausios studijos pasirengusios apginti tokių judesių naudą vyresnio amžiaus žmonėms. „Su metais keičiaisi hormonų profilis, mažėja tostesterono, tad nyksta ir raumenys, lėtėja jų atsistatymas, augimas. Vienintelis vitaminas lėtinantis šį procesą – reguliarus fizinis krūvis.” – reziumuoja Donatas.

Dar viena priežastis ilgai išlaikyti aktyvius raumenis – tai jų gebėjimas mažinti riebalinį audinį. Kaip teigia Donatas, raumuo yra metaboliškai aktyvus, tai reiškia, kad vien tam, kad jis gyvuotų ir palaikytų formą, jam reikia nuolatinės medžiagų apykaitos. Tai lyg savotiška krosnelė, kuo ji labiau užkurta, tuo sparčiau vyksta medžiagų apykaita ir kiti procesai, o tai reiškia ir nepageidaujamų riebalų deginimas.

Paminėjus trečiąjį kūno komponentą – riebalus, Donatas atkreipia dėmesį į daugeliui aktualų svorio metimo procesą. Jis pabrėžia, kad dažnai žmonės painioja svorio ir riebalų netekimą.

„Skamba lyg ir panašiai, tačiau tai yra visiškai skirtingi dalykai. Numeskite 5 kilogramus riebalų ir priaukite 5 kilogramus raumenų – svarstyklės rodys tą patį, bet vizualūs pokyčiai bus stulbinantys. Reikėtų įsisąmoninti bei suprasti, kad svorio mažinimas dažniausiai bus susijęs su skysčių netekimu bei to paties raumeninio audinio nykimu. Riebalinio audinio metimas – visai kitas procesas.”

Tačiau liesumas taip pat nėra tobulo kūno rodiklis... Treneris pasakoja, kad yra daugybė pavyzdžių, kai labai liesas žmogus, neturintis viršsvorio, turi daugiau riebalų, nei raumenų. Pagal kūno masės indeksą jis atrodo nepriekaištingai, tačiau skaičiai kartais gali ir apgauti... Tad pasirodo, svarstyklėmis taip pat ne visada galima pasikliauti.

Donatas tai tik patvirtina: „Aš nesveriu savo klientų. Svoris man niekada nebuvo svarbiausiu rodikliu. Jis kaip ir kūno masės indeksas kartais neatspindi realios situacijos. Dažniau kliaujuosi bendra kūno kompozicija – vizualiniu vertinimu.”

Siekiantiems iš savo kūno kompozicijos visiškai pašalinti riebalus, treneris rekomenduoja nebūti labai radikaliems. „Riebalai mums reikalingi, jie gyvybiškai svarbūs medžiagų apykaitai, termoreguliacijai, lytinių hormonų produkcijai, tad visiškai ištrinti jų negalime.” – perspėja treneris.

Negalime neaptarti dar vieno, dažnai ignoruojamo, tačiau vieno svarbiausių kūno komponentų – vandens. Sakoma, kad vanduo sudaro apie 70% viso žmogaus kūno, tad panašu, kad tai greičiausiai į pokyčius reaguojanti dedamoji. Kaip palaikyti sveiką skysčių balansą?

Anot Donato tai individualu ir priklauso nuo klimato, žmogaus svorio, fizinio aktyvumo. Svarbiausia – vandenį reikia gerti reguliariai ir neleisti organizmui dehidratuoti. Taip pat būtina atsižvelgti į alkoholio bei gėrimų, turinčių kofeino vartojimą. Jie – diuretikai, tad po kiekvieno puodelio kavos ar taurės vyno reikėtų nepamiršti ir vandens.