Viena bikini fitness atstovių, asmeninė trenerė Inga Žuolytė, profesionaliai sportuojanti 2,5 metų, teigia, kad pasiruošti pirmosioms varžyboms gali kiekvienas, tačiau reikia gerai pasverti, ar dėl varžybinės formos verta alinti sveikatą, laikytis itin griežtos dietos, atsisakyti švenčių ir vakarėlių ir intensyviai sportuoti.

- Kaip sugalvojai užsiimti fitnesu? Ar buvo sunku pasiruošti pirmosioms varžyboms?

- Sporto salėje lankausi jau 7-erius metus, o sudalyvauti fitneso varžybose pasiūlė trenerė. Man sudarė mitybos planą, o aš pradėjau 100 proc. jo laikytis. Anksčiau valgydavau pusfabrikačius, ką paruošdavo mama, dažnai lankydavausi vakarėliuose, kur, būdavo, vartodavau ir alkoholį... Teko viso to atsisakyti.

Pirmi du mėnesiai buvo gana lengvi, labai motyvavo greiti pokyčiai. Tačiau prieš varžybas tapo labai sunku. Paskutinį mėnesį mityba realiai ta pati: mėsa, ryžiai, grikiai... Bet prasidėjo kalorijų kiekio bangavimai: angliavandenių vieną dieną daug, o kitą — labai mažai.

- Ar tai nekenkia sveikatai?

- Varžybinė dieta toli gražu nėra sveika mityba. Valgomas vienodas maistas. Kiekiai nedideli. Ir visa tai — intensyviai sportuojant. Kiekvienas sportininkas prieš varžybas jaučia išsekimą. Varžybų sezonas gali tęstis kelis mėnesius, priklauso nuo to, keliose varžybose dalyvauji. Fitneso varžybose svėriau 48 kg, bikini fitness rungtyje — 55 kg. Tad ruošdamasi pirmosioms varžyboms numečiau net 16 kg.

Kalorijų minimumas žmogui yra bent 1200 kcal, prie to reikia pridėti fizinį krūvį. Šiaip niekada neskaičiavau kalorijų, bet prieš varžybas maisto būna tikrai mažai, tad ir kalorijų. Varžybinė mityba, kuri yra alinanti, man trunka 3 mėnesius iki varžybų. Kai kurie visada palaiko sveiką režimą ir nepriauga po varžybų, tad jiems pasiruošimas trunka mažiau. Bet kuriuo atveju maždaug 4-5 mėn. per metus laikomasi griežtos dietos.

- Tai ar verta dėl to grožio alinti sveikatą?

- Kartais pati abejoju. Prieš varžybas likus 2-4 savaitėms būna tikrai sunku. Draugai sakė, kad atrodžiau kaip nuskriaustas viščiukas: nuolat be nuotaikos, numetusi daug svorio. Ruošimasis varžyboms kenkia asmeniniams santykiams: kadangi buvau nuolat be jėgų, su niekuo nebendravau, daug pykausi su vaikinu...

Dėl mitybos apribojimų slinko plaukai, lūžinėjo nagai, šerpetojo oda. Merginoms neretai sutrinka ir menstruacijų ciklas. Bet ne visiems taip sunku. Tiems, kam nereikia atsikratyti daug riebalų, būna lengviau. Man ruošiantis varžyboms tenka numesti apie 10 kilogramų, todėl ir būna taip sunku.

- Ar kiekviena gali pasiruošti bikini varžyboms?

- Turint omeny žemą fitneso lygį Lietuvoje, lyginant su pasauliniu lygiu, pasiruošti bikini varžyboms gali tikrai daug kas. Tad daug kas ir dalyvauja. Lietuvoje tai – mados reikalas. Dažnai merginos, anksčiau nesportavusios arba sportavusios neprofesionaliai, tik dėl scenos pradeda ruoštis varžybos, numeta daug svorio ir sudalyvauja. Be trenerio pasiruošti varžyboms yra tikrai sunku, o ir dirbant su juo reikia daug valios.
Inga Žuolytė

- Ką paaukojai dėl sporto, kas pasikeitė tavo gyvenime?

- Sportuoju jau seniai, 7-erius metus, tad tai nebuvo visai nauja. Pasikeitė mityba, nes, kaip minėjau, anksčiau valgiau nereguliariai, rinkausi pusfabrikačius, o dabar gaminuosi sveiką maistą. Pakito laisvalaikis. Dabar žymiai mažiau vakarėlių, vos kelis kartus per metus — ant vienos rankos pirštų suskaičiuočiau. Todėl, kad, norint mesti svorį ir auginti raumeninę masę, po vakarėlio nereikėtų sportuoti net 3 dienas, nes organizmas valosi. Tad man tiesiog gaila paaukoti tiek laiko dėl kokios nors šventės.

- Kaip tu dabar maitiniesi?

- Mano racione — avižos, grikiai, ryžiai, daug daržovių, rečiau — vaisių, tik kai labai norisi. Vaisių vengiu, į darbą tyčia nesinešu ir jei jau suvalgau, tai kokį greipfruktą. Nes vaisiai, nors ir sveika, yra cukrus, kurio vengiu. Mesdama svorį riboju visus pieno produktus. Net ir varškę, kuri labai populiari tarp sportininkų, nes joje yra kazeino, o jis lėtina medžiagų apykaitą. Graikiškas jogurtas — visai geras produktas, kartais juo pagardinu rytinę košę. Baltymų gaunu iš kalakutienos, vištienos, jautienos, baltyminių kokteilių.

Gaminu orkaitėje, garinu, kepu keptuvėje (bet ne su aliejumi, o vandeniu). Verta paminėti ir purškiamą aliejų, bet ne todėl, kad geras dalykas. Tai – apgaulė. Jei produkte mažiau nei 9 kcal, gamintojas turi teisę rašyti, kad gaminys be kalorijų. O kadangi viename papurškime ir gaunasi mažiau, todėl purškiami aliejai etiketėse ir vadinami „bekaloriais“. Šiaip tai tas pats, kas, pavyzdžiui, rapsų aliejus. Naudingas tik tuo, kad keptuvė padengiama plonu riebalų sluoksniu.

- Kaip apsieini be saldumynų?

- Saldumynus labai mėgstu, bet kažkaip išmokau pakeisti jų poreikį, pavyzdžiui, rytines avižas pasigaminu saldžiai: su proteinu, kokoso drožlėm, bekaloriais šokoladiniais kremais. Todėl pusryčiai — mano skaniausias valgymas. Kartais išsikepu baltyminių blynelių, draugui pagaminu varškės apkepą ar pyragą su bananais, saldikliais. Vietoj miltų kepiniuose naudoju avižas. Kai laikaisi griežtos mitybos, išmoksti improvizuoti.
Inga Žuolytė

- Ar jau galvoji apie kitas varžybas?

- Galvot galvoju, gal dar pasiruošiu ir sudalyvausiu, bet kyla abejonių, kadangi esu užimta — mokausi 3-iame kurse, dirbu asmenine trenere, sportuoju. Be to, ruošdamasi varžyboms būnu labai pikta ir neadekvati su klientais. Nenoriu aukoti santykių ir sveikatos, vėl drastiškai mesti 10 ar 12 kilogramų. Šiuo metu stengiuosi sveikai maitintis, prisižiūriu, ką valgau. Gera turėti daug jėgų ir sportuoti dėl savęs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (206)